четвер, 5 березня 2015 р.

Новини законодавства

Шановний колего!

Експерти газети "Все про бухгалтерський облік" підготували для вас огляд новин українського законодавства

Заходи від НБУ: придбання валюти під обмеженням, а виплата дивідендів нерезидентам — табу
Правління НБУ подовжило та вжило низку нових обмежень, у грошово-кредитній сфері, які торкнуться кожного українця. До вашої уваги ключові заходи банкірів:
— строк розрахунків за експортно-імпортними операціями скостили зі 180 до 90 днів;
— резиденти повинні погашати валютні кредити та позики (у т. ч. фіндопомогу) за договорами з нерезидентами не раніше строку, передбаченого договорами (це стосується як тіла боргу, так і процентів чи інших виплат);
— продовжено вимогу обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку (окрім деяких виключень) 75% інвалютної виручки;
— продовжили обмеження з продажу валюти в одні руки в одному банку на суму не більше в еквіваленті 3 000 грн;
— продовжили обмеження для фізосіб з переказу валюти з України в неторговельних цілях у межах в еквіваленті 15 000 грн за день, якщо вони не дають документ про походження коштів. Надавши такий документ можна перераховувати більше зазначеної суми (лише з рахунку), але не більше в еквіваленті 150 000 грн в місяць;
— як і до цього, виплату гривневої готівки обмежено сумою 150 000 грн  на добу (окрім зарплати і виплат з Фонду гарантування вкладів), а з валютних рахунків протягом дня один клієнт може зняти до 15 000 грн в еквіваленті;
— банк не має права купувати інвалюту за дорученням суб’єкта господарювання, якщо в того на рахунках є валюта в еквіваленті 10 000 долларів США і більше;
— банкам не можна надавати гривневі кредити, якщо в заставу під них оформляють валюту на рахунках;
— заборонено купувати і перерахувувати інвалюту, зокрема, для повернення за кордон іноземному інвестору дивідендів;
— банки мають право достроково повертати валютні вклади у нацвалюті за курсом на день проведення операції за всіма типами договорів, крім вкладів з виданими іменними ощадними (депозитними) сертифікатами зі строком їх обігу не менше 6 міс.
Вищезазначені вимоги діють до 03.06.15 р. включно.
Окрім того, банки мають продавати валюту клієнтам під імпортні операції лише за наявності у останніх довідки від ДФС про відсутність заборгованості по сплаті податків;


Нацбанк з 4 березня підвищує облікову ставку до 30%
Нацбанк запровадив нові підходи до грошово-кредитної політики в Україні.
Один із кроків — вже із 04.03.15 р. підвищено облікову ставку до 30% річних. Досі, нагадаємо, діяла облікова ставка 19,5%.

Парламент втричі збільшив ставки рентної плати
Законотворці збільшили ставку рентної плати на природний газ, що передається для потреб населення, — з 20% до 70%. Водночас нардепи прописали можливість застосовувати понижуючий коефіцієнт 0,55 до ставки ренти. Застосовувати його будуть при видобуванні газу зі свердловин, введених після 01.08.14 р. та зареєстрованих у Держреєстрі нафтових і газових свердловин, — протягом двох років після внесення їх до згаданого Реєстру. Тобто, як стверджують автори документа, фактично ставка рентної плати становитиме 38% замість 70%.
Крім того, Парламент відкоригував ст.ст. 165 та 252 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Зокрема, парламентарі звільнили від обкладення податком на доходи благодійні організації (їхні філії, представництва), які надаватимуть благодійну допомогу мешканцям і переселенцям із зони АТО та окупованого Криму, зареєстрованим в органах соцзахисту. Перелік організацій, які зможуть скористатися преференцією, затвердить Кабмін.
Такі зміни передбачено законопроектом № 2213. Закон прийнято з урахуванням зауважень і пропозицій. Детальний коментар до нього ми опублікуємо на сторінках газети «Все про бухгалтерський облік» тільки-но документ офіційно оприлюднять.

За повідомленням офіційного веб-порталу Верховної Ради України: http://rada.gov.ua

З 1 березня платники ПДВ застосовують нові форми звітності
З 1 березня, починаючи зі звітних періодів лютого й I кварталу 2015 р., платники ПДВ подають за новою формою в редакції наказу Мінфіну України від 23.01.15 р. № 13 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України»:

За матеріалами офіційного сайта територіальних органів ДФС у м. Києві: http://kyiv.sfs.gov.ua

З 1 березня діють нові максимальні роздрібні ціни на тютюнові вироби
Оновлений перелік можна завантажити на офіційному веб-сайті податківців. 
Нагадаємо: МРЦ на підакцизні товари встановлює виробник (імпортер). Їх збільшують на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі. Продаж підакцизних товарів за більшою чи меншою ціною, ніж МРЦ з урахуванням акцизного податку, обернеться штрафом — 100% вартості товару, але не менше 10 тис. грн (абзаци 13, 14 ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP).

За повідомленням офіційного веб-сайту ДФС України: http://sfs.gov.ua

Пільгова ставка єдиного внеску:виконати умови стане простіше
Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до розділу VIІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (законопроект № 1863).
Мета останнього — зменшити навантаження на фонд оплати праці підприємств.
У зв’язку із цим парламентарі скоротили кількість умов для застосування роботодавцями понижуючих коефіцієнтів до ставки нарахування єдиного внеску. А деякі вимоги й узагалі прибрали.
Так, коефіцієнт 0,4 — до розміру єдиного внеску у 2015 році, та 0,6 — до єдиного внеску у 2016 році, роботодавець зможе застосовувати, за умови що:
— база нарахування єдиного внеску на одну застраховану особу у звітному місяці збільшилась на 20 і більше відсотків порівняно із середньомісячною базою нарахування єдиного внеску за 2014 рік у розрахунку на одну застраховану особу. Зараз загальна база нарахування єдиного внеску повинна перевищувати за середньомісячну за 2014 рік щонайменше у 2,5 рази;
— після застосування понижуючого коефіцієнта середній платіж на одну застраховану особу у звітному місяці буде не менше середньомісячного платежу на одну застраховану особу за 2014 рік. Наразі — не менше 700 грн;
— кількість застрахованих осіб у звітному місяці не більше 200% середньомісячної їх кількості за 2014 рік. Ця вимога зовсім нова.При цьому вона не стосується фізосіб, які забезпечують себе роботою самостійно, і фізосіб, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту).
Зазначимо: у новій редакції Закону про ЄСВ законодавець викреслив дві умови для застосування понижуючого коефіцієнта, які стосуються розміру середньої зарплати по підприємству. Тож збільшувати її мінімум на 30% порівняно з 2014 роком, та при цьому забезпечити її розмір щонайменше на рівні трьох мінімалок буде не обов’язково.
Інформація за даними офіційного веб-порталу ВРУ: http://rada.gov.ua

У квітні ціни на газ для населення злетять угору
Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг (далі - НКРЕКП) установила нові роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення:
• для приготування їжі та/або підігріву води – 7,188 грн за 1 м3 — з 01.04.15 р.
Нагадаємо, на сьогодні ціна встановлена на рівні 1,182 грн за 1 м3 для користувачів,  у яких встановлені газові лічильники, та 1,299 грн за 1 м3 для тих, хто їх не має. Тобто ціна на газ цієї категорії для населення збільшилася у 6 – 5,5 разів відповідно;
• для індивідуального опалення або комплексного споживання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води):

 у період з 01.05.15 р. по 30.09.15 р. (включно): — 7,188 грн за 1 м3;
— у період з 01.10.15 р. по 30.04.16 р. (включно): — за обсяг, спожитий до 200 м3 природного газу на місяць (включно), – 3,600 грн за1 м3;

— за обсяг, спожитий понад 200 м3 природного газу на місяць, —  7,188 грн за 1 м3.
Крім того, НКРЕКП  затвердила граничний рівень ціни на природний газ для котелень, які надають послуги з  опалення та гарячу воду населенню,  на рівні 2994,30 грн за 1000 м3 з урахуванням усіх податків та зборів (наразі цей показник становить 1309,20 грн за 1000 м3).


З 1 квітня збільшиться сума держдопомоги малозабезпеченим сім’ям
Парламент підвищив розмір державної соцдопомоги малозабезпеченим сім’ям. Так, з 1 квітня 2015 р. сума держдопомоги малозабезпеченим сім’ям збільшується залежно від кількості неповнолітніх дітей у родині:
— на кожну дитину віком до 13 років — на 250 грн;
— на кожну дитину віком від 13 до 18 років — на 500 грн.
Максимальний розмір допомоги з урахуванням такого збільшення не буде перевищувати прожиткового мінімуму для сім’ї.
Відповідні зміни вносять до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 р. № 1768-III (далі — Закон № 1768) завдяки законопроекту № 2263
Нагадаємо: малозабезпеченим сім’ям виплачують державну соціальну допомогу. Стаття 5 Закону № 1768 велить обчислювати її розмір як різницю між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом (але не більше 75% прожиткового мінімуму для сім’ї). Водночас сума допомоги щороку визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму, встановленого Законом про Держбюджет на відповідний рік.

За повідомленням офіційного веб-порталу Верховної Ради України: http://rada.gov.ua

За невчасне звітування з акцизного податку штрафу не буде
У зв’язку з набранням чинності нової форми Декларації акцизного податку, а також доопрацюванням програмного забезпечення податківці готують роз’яснення про НЕзастосування штрафних санкцій за несвоєчасне подання та/або подання не за формою Декларації за січень 2015 р.
Тільки-но документ стане офіційним, наші читачі одразу про нього дізнаються на сайті та сторінках газети «Все про бухгалтерський облік».
Крім того, фіскали повідомили: на сайті ДФС України розміщено оновлене програмне забезпечення для подання Декларації акцизного податку в електронному вигляді.
Нагадаємо: нову форму Декларації акцизного податку затверджено наказом Мінфіну України від 23.01.15 р. № 14, який набрав чинності 30.01.15 р.


Оновлено порядок реєстрації платників ПДВ
Мінфін вніс деякі зміни в Положення про реєстрацію платників ПДВ (далі — Положення), а саме:
— узгоджено з нормами ПКУ особливості реєстрації єдинників платниками ПДВ у зв’язку із скороченням їх груп із 6 до 4. Зокрема, зазначено, що платники єдиного податку IV групи, до яких належать сільгосппідприємства (екс-ФСПшники), реєструються платниками ПДВ за загальними правилами, незалежно від дати переходу на спрощену систему оподаткування;
— причиною відмови в реєстрації платником ПДВ можуть бути також і недотримання строків подання реєстраційної заяви або визначення бажаного дня реєстрації, які встановлено п.п. 183.1, 183.3—183.7 ПКУ;
— платників ПДВ реєструють протягом трьох днів після надходження реєстраційної заяви (п. 3.11 Положення). Нагадаємо: раніше строк реєстрації становив 5 днів;
— заяву про анулювання реєстрації за формою № 3-ПДВ платники податку можуть подавати по електронці, за умови що вони уклали договір про визнання електронних документів із відповідним контролюючим органом.
Наказ Мінфіну України «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» від 02.02.15 р. № 21. Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування

Декларації без показників платникам ПДВ подавати не потрібно
Фахівці ДФС України повідомляють: платники ПДВ, які не провадили господарської діяльності у звітному періоді та не мають сум від’ємного значення попередніх періодів, порожніх декларацій із ПДВ за такий звітний період НЕ подають. 
Фіскали роблять такий висновок від зворотного, а саме — посилаючись на п. 49.2 ПКУ. Останнім установлено: платники податків податкові декларації подають за той звітний період, у якому виникає об’єкт оподаткування. Відповідно, якщо госпдіяльність не провадиться, то і відсутній об’єкт, на який нараховують податок і за яким потрібно звітувати. 
Це стосується і ФОП — платників ПДВ, яких було мобілізовано до Збройних сил України та які у зв’язку із цим госпдіяльності не провадять та, відповідно, у них відсутні показники, які підлягають декларуванню.  
У свою чергу, ті платники ПДВ, у яких госпоперації відсутні, але які мають суми від’ємного значення попередніх періодів, декларації з ПДВ подають у загальному порядку.

Інформація за даними категорій 101.21, 101.23 ЗІР ДФС України: http://zir.minrd.gov.ua

З’явилися рахунки для перерахування пенсійного збору з окремих операцій
Рахунки наведено в розрізі областей України, стосовно пенсійного збору:
— на купівлю готівкової інвалюти (код бюджетної класифікації — 24140100);
— на придбання (купівлі-продажу) нерухомості (код бюджетної класифікації — 24140500);
— у разі користування та надання послуг стільникового рухомого зв'язку (код бюджетної класифікації — 24140600);
— при поданні ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів на клеймування державним пробірним клеймом до казенних підприємств пробірного контролю (код бюджетної класифікації — 24140200);
— під час набуття права власності на легкові автомобілі (код бюджетної класифікації — 24140300).

Інформація за даними офіційного сайта ПФУ: http://www.pfu.gov.ua

На думку податківців, комунальні підприємства не можуть перейти на єдиний податок
Податківці пояснили: комунальні підприємства не можуть обрати спрощену систему оподаткування, оскільки їх засновники не є суб’єктами господарювання, а їх частка в статутному капіталі комунпідприємства більше 25%.
Такий висновок вони зробили на підставі пп. 291.5.5 ПКУ, яким передбачено, що не можуть бути платниками єдиного податку юрособи, у статутному капіталі яких 25% (і більше) часток належить юрособам—неєдинникам.
Водночас, як ми зазначали в газеті «Все про бухгалтерський облік» № 47 за 2014 рік на стор. 41, приватні ЖЕКи, які виконують усі інші встановлені для спрощеної системи вимоги, можуть перебувати на єдиному податку.
За інформацією ЗІР (категорія 108.01.01) ДФС України: http://zir.minrd.gov.ua

Як реалізувати право на спадкування в Криму та зоні АТО
Верховна Рада України забезпечила реалізацію права на спадкування. Зокрема, у Цивільному кодексі України прописали, що в особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом. Адже за загальним правилом місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.
До зазаначених особливих випадків належать такі:
— останнім місцем проживання спадкодавця є населений пункт, на території якого органи держвлади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, затверджений рішенням Кабінету Міністрів України;
— місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина (якщо відсутня нерухомість, то основна частина рухомого майна) знаходиться на непідконтрольній території.
Тоді місцем відкриття спадщини буде місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.


Немає коментарів:

Дописати коментар