четвер, 5 березня 2015 р.

Що потрібно знати платнику ПДВ про податковий кредит


Що потрібно знати платнику ПДВ про податковий кредит
До податкового кредиту не відносяться суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податковими накладними чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами (пп. 198.6 Податкового кодексу України; ПК).  
Із 1 січня 2015 року це правило стосується податкових накладних, сума податку на додану вартість у яких перевищує 10 тис. грн., або складених у зв’язку з постачанням підакцизних або імпортованих товарів.
Із 1 лютого 2015 року зазначене вище правило поширюється на всі податкові накладні.

Відповідно до пункту 201.1 ПК, платник податку зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) податкову накладну, складену в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєстровану в ЄРПН.
Формування податкового кредиту без отримання податкової накладної може здійснюватися на підставі таких документів:
  • транспортні квитки, готельні рахунки або рахунки, які виставляються платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;
  • касові чеки, які містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 грн. за день (без урахування податку);
  • бухгалтерські довідки;
  • податкові накладні, складені платником податку відповідно до пункту 208.2 ПК та зареєстровані в ЄРПН.
При використанні платниками для розрахунків зі споживачами реєстраторів розрахункових операцій касовий чек повинен містити дані про загальну суму коштів, що підлягає сплаті покупцем з урахуванням податку, та суму цього податку, що сплачується у складі загальної суми.  
Якщо на момент перевірки платника податку контролюючим органом суми податку, попередньо включені до складу податкового кредиту, залишаються не підтвердженими зазначеними вище документами, платник податку несе відповідальність відповідно до ПК.
Нагадаємо, що з 1 січня 2015 року з ПК виключено норму, яка надавала право платникам податку при відмові продавця товарів/послуг надати податкову накладну або порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в ЄРПН сформувати податковий кредит звітного періоду на підставі заяви зі скаргою на такого постачальника.

Немає коментарів:

Дописати коментар