пʼятницю, 13 березня 2015 р.

Чи може бухгалтерська довідка підтверджувати факт здійснення господарської операції


Чи може бухгалтерська довідка підтверджувати факт здійснення господарської операції
Мінфінівці роз’яснили, що при оформленні господарської операції бухгалтерською довідкою остання повинна містити всі необхідні для первинного документа реквізити. Адже факт здійснення господарської операції підтверджує саме первинний документ.
Нагадаємо, що обов’язковими реквізитами первинного документу є:
  • назва документа (форми);
  • дата і місце складання;
  • назва підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції;
  • посади осіб, відповідальні за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.
Повне або часткове копіювання матеріалу дозволено лише за умови посилання на портал «Головбух24»

Наш коментар:
Насправді це відповідь не бухгалтера, а юриста. Якщо на будь-який документ нанести всі необхідні реквізити, то наш документ буде повноцінним документом, навіть якщо це бухдовідка.
Біда мінфіновців у тому, що той, хто давав подібну відповідь, ніколи не бачив бухдовідки. Бухдовідка виписується бухгалтером, найчастіше головним, але можливо і начальником сектору, або навіть рядовим, якщо йому делеговані відповідні повноваження. Головне тут те, що довідку виписує ВИКОНАВЕЦЬ ОПЕРАЦІЇ, тобто бухгалтер, що розносить дану операцію, а не якісь міфічні особи, "відповідальні за здійснення господарської операції і правильність її оформлення". Поясню на прикладі. Прибуткова накладна помилково рознесена на інший (неправильний) балансовий рахунок. Рознесена, звісно, бухгалтером, а не особами, що відповідають "за здійснення господарської операції", тобто комірниками, що на практиці й оприбутковують товар чи матеріал. Коні не винні!
   При комп'ютерному обліку всі операції мають певну дату. Це особливість функціонування програми. А от в ручному обліку бухдовідка точної дати може й не мати. Завжди писали так: за ХІІ/14р. Римські цифри певний історичний атавізм, за правилами документообігу писати треба арабські, але римські краще сприймаються.
Назву підприємства теж ніхто й ніколи не писав, позаяк бухдовідка з чужого підприємства в справи підприємства нашого потрапити не може.
Всі бухгалтерські довідки коригують лише суму, тому ніде і ніколи таке поняття, як "одиниця виміру" не застосовується. Бухдовідка в Україні складена в гривнях, в Китаї - в юанях, в Монголії - в тугриках. Переплутати неможливо.
Всякий добросовісний бухгалтер в текстовій частині довідки констатує: що і з якою метою коригується. При цьому дається посилання на відповідний первинний документ. Тобто з формально-юридичної точки зору проводка робиться не на основі довідки, а на основі первинного документу. При цьому  у вищеописаному нами випадку і як правило, завжди, на основі одного первинного документу робиться три проводки:
- неправильно (помилково);
- сторно помилкової операції;
- правильно (остаточно).
Дві останні операції якраз і оформлені бухдовідкою. Причина банальна: операції в бухгалтерському обліку робляться виключно на підставі оригінальних документів. У нашому випадку оригінальний документ підшито під першою операцією. Ксероксів раніше не було, а якби й були, то це не змінює суті: ксерокопія не є документом. Тому дублювання змісту операції відбувається за допомогою бухдовідки.
То ж остаточна наша відповідь буде така. Бухдовідка без сумніву є бухгалтерським документом, але оформлення господарської операції (проводка) робиться все ж на основі первинних документів, складених поза бухгалтерією, тобто по відношенню до бухгалтерії зовнішніх. І цей об'єктивний факт не може порушити ніяке накладання непотрібних реквізитів у бухдовідку. 
Бухгалтерський облік - процес моделювання господарської діяльності. Все, що відбувається в бухобліку, вже відбулося у господарському житті підприємства. "Все, що на низу, те й на верху" - стверджував Еклезіаст. Зворотній процес - зміна документообігу з метою змінити господарське життя, зветься шахрайством і підробкою документів.

Немає коментарів:

Дописати коментар