четвер, 5 березня 2015 р.

Іще раз про реєстрацію податкових накладних


Іще раз про реєстрацію податкових накладних
Починаючи з 1 січня 2015 року всі податкові/розрахунки коригування до них складаються платниками податку винятково в електронному вигляді.
Складання податкових накладних/розрахунків коригування здійснюється за формою і в порядку, затвердженими наказом Мінфіну «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» від 22.09.2014 № 957.
До 1 лютого 2015 року платниками податку на додану вартість було надано можливість реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) незалежно від суми податку на додану вартість, що міститься у податковій накладній/розрахунку коригування.

Із 1 лютого 2015 року обов’язковій реєстрації в ЄРПН підлягають всі податкові накладні, сформовані за операціями, датованими починаючи з 1 лютого 2015 року, в тому числі податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, а також податкові накладні, що не надаються покупцю, а також незалежно від суми ПДВ, вказаній у такій податковій накладній. Розрахунок коригування до таких податкових накладних також обов’язково реєструється в ЄРПН.
Реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН з 1 лютого 2015 року до 1 липня 2015 року здійснюється без обмеження сумою податку, обчисленою за формулою, визначеною пунктом 2001.3 Податкового кодексу України (ПК).
Отже, протягом дії тестового режиму системи електронного адміністрування ПДВ відсутні обмеження щодо реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування. Тобто реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН протягом тестового режиму здійснюється незалежно від наявності «вхідних» податкових накладних, сплати ПДВ під час розмитнення товарів, а також без поповнення рахунка в системі електронного адміністрування ПДВ (абз. другий п.35 підрозд. 2 розд. ХХ ПК).
Термін реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН не змінився та становить 15 календарних днів із дати складання податкової накладної/розрахунку коригування (п.201.10 ПК).
Податкові накладні, складені за операціями, що здійснені після 01.02.2015, можуть бути зареєстровані в ЄРПН після закінчення 15-денного терміну реєстрації з одночасним застосуванням штрафів, визначених п.1201.1 ПК, але не пізніше 180 днів із дати їх складання.Штрафи за порушення платниками податку термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН застосовуватимуться в таких розмірах:
  • 20 % від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
  • 30% від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
  • 40%  від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів.
Штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію застосовуються у разі, якщо такі податкові накладні/розрахунки коригування до них підлягають наданню покупцям — платникам ПДВ.
Штраф, передбачений пунктом 1201 .1 ПК (у розмірі 10% від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування, за порушення терміну реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН до 15 днів), не застосовуватиметься у період з 1 січня по 30 червня 2015 року.
Тобто якщо податкова накладна/розрахунок коригування зареєстровані протягом 30 календарних днів з дати їх складання, то з 01.02.2015 по 01.07.2015 штраф не застосовується.

Немає коментарів:

Дописати коментар