середу, 25 березня 2015 р.

Як відобразити у звітності суми компенсації підприємствам за зарплату мобілізованих

Регіональні податківці звернули увагу, що 17.03.2015 р. набрав чинності Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105 (далі — Порядок № 105). 
Відповідно до цього документа компенсацію підприємствам витрат на виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам буде здійснювати Міністерство соціальної політики шляхом перерахування коштів на зазначені цілі обласним департаментам соціального захисту, які, у свою чергу, перераховуватимуть їх до районних (міських) управлінь, а вони — підприємствам. 
У постанові також визначено порядок подання документів, на підставі яких буде здійснюватися компенсація. 
Обчислення середнього заробітку працівників здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. 

Що стосується відображення нарахованої компенсації у формі № 1ДФ, то середня заробітна плата, нарахована роботодавцем фізичній особі за час перебування на військовій службі під час мобілізації, на особливий період, відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за ознакою «101». Сума нарахованого та виплаченого доходу відображається у графах 3а та 3 відповідно, графи 4а і 4 не заповнюються, оскільки ПДФО не нараховується і не перераховується. 
Крім цього, відповідно до ч. 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI не нараховується єдиний соціальний внесок (далі — ЄСВ) на виплати, які компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. 
При цьому, оскільки мобілізований працівник перебуває у трудових відносинах із підприємством, то роботодавець повинен нараховувати йому компенсацію в межах середнього заробітку (ст. 119 КЗпП) та надавати у Звіті про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ (додаток 4) відомості про нарахування заробітної плати такому працівнику. 
У цьому Звіті дані про мобілізованого працівника до таблиці 5 не вносяться, оскільки трудові відносини тривають. 
У таблиці 6 заповнюються всі графи, як і при нарахуванні заробітної плати, окрім графи 18 «Сума нарахованої заробітної плати/доходу у межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок» та графи 19 «Сума єдиного внеску за звітний місяць (із заробітної плати/доходу)», — у цих графах проставляються нулі.
      Враховуючи те, що відповідно до Закону України від 02.03.2015 р. № 211-VIII внесено зміни до порядку сплати військового збору, а саме звільнено від оподаткування збором доходи, які не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб, звільнено також від оподаткування військовим збором компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. 

ГУ ДФС у Львівській області


© nibu.factor.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар