вівторок, 19 травня 2015 р.

Податкові накладні за січень та лютий: чи можна включити до квітневої декларації?


15.05.2015 2158
 
5.0 / 1
Підприємством у січні та лютому не було включено до декларації з ПДВ податкові накладні для податкового кредиту (одна не була включена в січні, інша в лютому). Чи має право підприємство включити дані податкові накладні при здачі декларації за квітень?
Відповідно до п. 198.6 ПКУ, якщо податкова накладна не зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних, права на податковий кредит у покупця немає. Якщо податкову накладну зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних з порушенням терміну реєстрації, покупець такі податкові накладні відображає у складі податкового кредиту за той звітний період, в якому зареєстровано їх в Єдиному реєстрі. 

Тому, враховуючи вимогу п. 198.6 ПКУ, податкові накладні, складені з 1 січня 2015 року та своєчасно зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних, включаються до складу податкового кредиту того звітного періоду, на який припадає дата їх складання (додатково див. лист ДФСУ від 17.02.2015 р. №5292/7/99-99-19-03-02-17). 
Як наслідок, покупець не може включити до звітного періоду квітня податкові накладні, якщо такі документи були вчасно зареєстровані у відповідних періодах: січня та лютого. Єдиним варіантом на збереження податкового кредиту є подання уточнюючих розрахунків до декларацій з ПДВ січня та лютого. Враховуючи суть виправлення, слід зауважити, що факту заниження податкового зобов'язання немає, відповідно штрафи, які передбачено ст. 50 ПКУ платник ПДВ сплачувати не буде.

Джерело:
«Дебет-Кредит»

Немає коментарів:

Дописати коментар