вівторок, 12 травня 2015 р.

Как определяется база начисления ЕСВ на уровне минзарплаты, если в месяце был больничный

12.05.2015 

Обов'язок нарахування ЄСВ із мінімальної заробітної плати за основним місцем роботи також передбачено й у разі, коли працівник працював неповний місяць (перебував на лікарняному, у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами). 

Для працівника (за основним місцем роботи), котрий перебував на лікарняному повний місяць, у якому сума нарахованого лікарняного менше за мінімальний розмір заробітної плати, установленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), і ставки ЄСВ (1218,00 × 33,2%). 

Для працівника (за основним місцем роботи), котрий відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував на лікарняному, де загальна сума нарахованого доходу (сукупна сума заробітної плати за відпрацьований час і лікарняного) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), виникає необхідність донарахування до мінімальної заробітної плати. 

Сума ЄСВ розраховується так: 
 - ЄСВ на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності розраховується як добуток суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та ставки ЄСВ (тобто 33,2%); 
 - ЄСВ на суму нарахованої заробітної плати розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), зменшеної на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності за цей місяць, і ставки ЄСВ, установленої для відповідної категорії платника. 
 У випадку коли в працівника (за основним місцем роботи), у якого початок і закінчення лікарняного припадають на різні місяці, ЄСВ у місяці початку лікарняного нараховується за фактично відпрацьований час, оскільки загальна сума доходу ще не є відомою (сума лікарняних буде визначена після надання листка непрацездатності). 
 У разі якщо після розподілу лікарняного (суми допомоги по тимчасовій непрацездатності належать до того місяця, за який вони нараховані) загальний дохід за місяць становить менше мінімального розміру, виникає потреба за минулий місяць (місяці) донарахувати ЄСВ виходячи з мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід). 


Водночас у всіх зазначених випадках утримання ЄСВ із заробітної плати (доходу) найманого працівника здійснюється із фактично нарахованої заробітної плати (доходу). Відповідні висновки наводяться в листі 11.03.2015 р. № 5084/6/99-99-17-03-03-15.


© Buhgalter911.com

Немає коментарів:

Дописати коментар