понеділок, 23 травня 2016 р.

На щорічну відпустку якої тривалості має право будь-який працівник?

Вподобана сторінка · 4 год
 
На щорічну відпустку якої тривалості має право будь -який працівник?

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки будь-який працівник має право на щорічну основну відпустку тривалістю щонайменше 24 к.дн. за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Водночас Закон про відпустки та інші нормативно-правові акти передбачають більшу тривалість щорічних відпусток для певних категорій працівників. Перелік таких осіб шукайте в додатку до поточного номера на сайті dodatok.vobu.com.ua.
Разом із тим у ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки встановлено верхню межу тривалості щорічної відпустки (основної та додаткової).

Так, загальна тривалість такого відпочинку працівника не може перевищувати 59 к.дн., а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 к.дн. Але це обмеження не поширюється на випадки, коли працівник бере поспіль декілька не використаних раніше (скажімо, за 2 попередні роки) щорічних відпусток.

Акцентуємо: святкові та неробочі дні (їх перелічено в ст. 73 КЗпП) не враховують під час визначення тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам із дітьми або батькам інваліда з дитинства підгрупи А I групи (ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки).

Немає коментарів:

Дописати коментар