середу, 11 травня 2016 р.

Індексація в роз’ясненнях Мінпраці


    
   Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант, директор Навчального центру «Домінанта»
   
   
Індексація нараховується пропорційно відпрацьованому часу

  
   Останні півроку бухгалтерами жваво обговорюється думка окремих фахівців щодо нарахування індексації пропорційно відпрацьованого часу: чи належить до пропорційно відпрацьованого часу періоду тимчасової втрати працездатності, відпускні, місяці прийняття і звільнення з роботи, з метою визначення суми індексації в поточному місяці?
  
   Проводячи аналіз законодавства (Постанову № 1078) та роз’яснення Мінсоцполітики з цього приводу можна дійти висновку, що з метою проведення індексації до неповного робочого часу відносяться: 
   
  • місяці прийняття на роботу і звільнення з роботи,

  •    
  • місяці, в яких працівники перебували на лікарняному,

  •    
  • місяці, в яких працівники перебували у відпустці,

  •    
  • місяці, відпрацьовані і режимі неповного робочого часу.

   Аналогічні висновки знаходимо і в листах Мінсоцполітики від 25.02.2016 р. № 75/10/136-16 (текст листа читайте нижче), від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12.
  
   Що стосується iндексацiї грошового забезпечення пiд час вiдпустки вiйськовослужбовця, то оскiльки вiйськовослужбовцю не розраховується середнiй заробiток, суми iндексацiї та фiксована її величина мають виплачуватись у розрахунку за мiсяць (лист Мінсоцполітики від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12).
  
   
МIНIСТЕРСТВО СОЦIАЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
  
   ЛИСТ
  
   25.02.2016 р. № 75/10/136-16
  
   Щодо суми iндексацiї коли особа працює неповний робочий час

  
   Вiдповiдно до п. 4 Порядку Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.07.2003 р. N 1078 (зi змiнами далi - Порядок) у разi, коли особа працює неповний робочий час, сума iндексацiї визначається iз розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорцiйно до вiдпрацьованого часу.
  
   Це положення стосується працiвникiв, якi перебували у вiдпустцi, на лiкарняному, у вiдрядженнi або працюють на умовах неповного робочого часу тощо.
  
   За час вiдпустки, вiдрядження або перебування на лiкарняному працiвник отримує середню заробiтну плату, при розрахунку якої враховуються суми iндексацiї.
  
   З огляду на зазначене та наведенi в листi данi, якщо працiвнику в сiчнi 2016 року встановлено неповний робочий час (чотири години на тиждень) та в цьому мiсяцi вiн перебував на лiкарняному i вiдпрацював 56 годин, то сума iндексацiї визначається за повний робочий час, а виплачується пропорцiйно до вiдпрацьованого часу.
  
   Спочатку визначається сума iндексацiї за повний робочий час у сiчнi 2016 року, яка становить 252,17 грн. (1378 х 18,3 : 100).
  
   За фактично вiдпрацьованi години у сiчнi 2016 року сума iндексацiї становить 93,52 грн. (252,17 : 151 х 56).
  
   Директор Департаменту стратегiчногопланування та аналiзу
О. Крентовська

   
   Фіксована сума індексації втрачається в деяких випадках
  
   Відповідно до п. 10-2 Постанови № 1078 для працiвникiв:
   
  • яких переведено на iншу роботу на тому самому пiдприємствi, в установi або органiзацiї,

  •    
  • переведено на роботу на iнше пiдприємство, в установу або органiзацiю,

  •    
  • переведено на роботу в iншу мiсцевiсть,

  •    
  • у зв’язку iз змiнами в органiзацiї виробництва i працi у разi продовження такими працiвниками роботи,

  •    
  • для новоприйнятих працiвникiв,

  •    
  • якi використали вiдпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку (від автора – або до шести років),

  •    
  • вiдпустку без збереження заробiтної плати, передбаченi законодавством про вiдпустки,

  
   обчислення iндексу споживчих цiн для проведення iндексацiї здiйснюється з мiсяця, наступного за мiсяцем пiдвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працiвник. 
  
   Як передбачено у п. 5 Постанови 1078 якщо розмiр пiдвищення грошового доходу не перевищує суму iндексацiї, що склалась у мiсяцi пiдвищення доходу, сума iндексацiї у цьому мiсяцi визначається з урахуванням розмiру пiдвищення доходу i розраховується як рiзниця мiж сумою iндексацiї i розмiром пiдвищення доходу. Тобто маємо так звану і минулому «фіксовану суму» індексації.
  
   Враховуючи наведені вище норми та практику їх застосування, останнім часом виникають питання щодо фіксованої суми індексації у разі переведення працівника на іншу посаду або виходу працівниці з декретної відпустки:
  
   На питання «Чи втрачають право на iндексацiю в розмiрi рiзницi мiж сумою iндексацiї i сумою пiдвищення зарплати (яка ранiше називалася фiксованою сумою) працiвники госпрозрахункового пiдприємства пiсля переведення їх на iншу посаду, а також виходу на роботу пiсля вiдпустки для догляду за дитиною до трьох або до шести рокiв?» відповідають фахівці Мінсоцполітики:
  
   
КОНСУЛЬТУЄ МIНIСТЕРСТВО СОЦIАЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
   Департамент стратегiчного планування та аналiзу
  
   Про iндексацiю заробiтної плати

  
   Пунктом 5 Порядку проведення iндексацiї грошових доходiв населення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.07.2003 р. № 1078 (зокрема iз змiнами, внесеними постановою вiд 09.12.2015 р. № 1013, далi - Порядок), визначено: в разi пiдвищення тарифних ставок (окладiв) значення iндексу споживчих цiн у мiсяцi, в якому вiдбувається пiдвищення, береться за 1,0 або 100%. Обчислюють iндекс споживчих цiн для проведення подальшої iндексацiї з мiсяця, наступного за мiсяцем пiдвищення тарифних ставок (окладiв).
  
   Згiдно з п. 10-2 Порядку для працiвникiв, яких переведено на iншу роботу на тому самому пiдприємствi. в установi, органiзацiї, а також переведено на роботу на iнше пiдприємство, в установу, органiзацiю або iншу мiсцевiсть, та у зв'язку iз змiнами в органiзацiї виробництва i працi в разi продовження такими працiвниками роботи, для новоприйнятих працiвникiв, а також для працiвникiв, якi використали вiдпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку та вiдпустку без збереження заробiтної плати, передбаченi законодавством про вiдпустки, обчислюють iндекс споживчих цiн для проведення iндексацiї з мiсяця, наступного за мiсяцем пiдвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку обiймає працiвник.
  
   Отже, для працiвникiв, яких переведено на iншi посади на одному пiдприємствi, та для працiвника, який використав вiдпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного (шестирiчного) вiку та став до роботи, обчислюють iндекс споживчих цiн з мiсяця, наступного за мiсяцем пiдвищення тарифної ставки (окладу), за посадами, якi обiймають працiвники.
  
   Щодо фiксованої iндексацiї, яку працiвники одержували за попереднiм мiсцем роботи, то вiдповiдно до положень Порядку з грудня 2015 р. збереження фiксованої суми iндексацiї не передбачено.
  
   Пунктом 5 Порядку визначено, що працiвникам пiдприємств й органiзацiй, якi перебувають на госпрозрахунку, пiдвищення заробiтної плати у зв'язку iз зростанням рiвня iнфляцiї провадиться в порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче вiд норм, визначених Законом України «Про iндексацiю грошових доходiв населення», та положень цього Порядку.
  
   Тобто госпрозрахунковим пiдприємствам та органiзацiям надано право визначати умови проведення iндексацiї в колективних договорах з урахуванням норм чинного законодавства.
  
   
Микола СТЕПАНЮК, головний спецiалiст
  
   Iрина IВАНИЦЬКА, головний спецiалiст
  
   "Праця i зарплата" N 13 (977), 06 квiтня 2016 р.

   
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар