пʼятницю, 4 грудня 2015 р.

Робоча ситуація дня. Позитивну курсову різницю — до бюджету: а платить хто?

Робоча ситуація дня. Позитивну курсову різницю — до бюджету: а платить хто?
ПРОБЛЕМА
Нерезидент повернув аванс резиденту за непоставлений товар. Кошти, отримані в іноземній валюті, підлягають обов’язковому продажу. Чи зобов’язане підприємство сплачувати в бюджет позитивну курсову різницю?
РІШЕННЯ
Умови і особливості продажу поверненої нерезидентом чи невикористаної іноземної валюти регулює стаття 5 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.1994 № 185/94-ВР (далі — Закон № 185), а також Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затверджене постановою Правління НБУ від 10.08.2005 № 281.
Строк, впродовж якого куплена резидентом на міжбанківському валютному ринку України (МВРУ) іноземна валюта для забезпечення виконання зобов’язань перед нерезидентом має бути використана за призначенням, і порядок її продажу у разі недотримання резидентом зазначеного строку, має право встановлювати НБУ (ст. 3 Закону № 185).
Порушення резидентами строків, встановлених НБУ, призводить до того, що придбана іноземна валюта продається уповноваженими банками впродовж 5 робочих днів на МВРУ. При цьому позитивна курсова різниця, яка може виникнути через таку операцію, щокварталу спрямовується до Державного бюджету України, а від’ємна курсова різниця відноситься на результати господарської діяльності резидента (ст. 5 Закону № 185).
Більше читайте в експертно-правовій системі «Expertus: Податки».

Немає коментарів:

Дописати коментар