пʼятницю, 11 грудня 2015 р.

Нюанси обліку спецодягу



Податківці роз’яснили деякі нюанси обліку спецодягу, який видається працівникам на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням або здійснюваних у несприятливих температурних умовах.
  1. Операції з надання працівникам засобів індивідуального захисту (далі — ЗІЗ), необхідних для виконання ними професійних обов’язків, в межах переліку, затвердженого Постановою КМУ від 27.06.2003 р. № 994, та передбачених у нормативно-правових актах з охорони праці за нормами безоплатної видачі працівникам ЗІЗ, не є операціями з постачання товарів.
  2. Якщо на склад підприємства повертають раніше виданий спецодяг, а він ще придатний до подальшого використання, то, як правило, у бухгалтерському обліку ця операція не відображається (тобто на рахунок 22 одяг більше не зараховують). Такий рух фіксується тільки в оперативному обліку — у картці, в якій матеріально відповідальна особа робить запис про повернення спецодягу, а за його видачі іншому працівнику оформлює на нього нову картку.
  3. Якщо працівник, який припиняє трудові відносини з працедавцем, не повертає йому спеціальний (у тому числі формений) одяг, спеціальне взуття та інші ЗІЗ, граничний строк використання яких не настав, та компенсує залишкову вартість цього майна роботодавцю, то вартість такого майна не включається до складу місячного оподатковуваного доходу.
  4. Вартість спеціального (форменого) одягу та взуття, що надаються роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах з урахуванням вимог п.п. 165.1.9 ст. 165 Податкового кодексу Українине включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.
(лист Міжрегіонального ГУ ДФС центрального офісу з обслуговування великих платників від 08.12.2015 р. № 26675/10/28-10-06-11)

Немає коментарів:

Дописати коментар