середу, 16 грудня 2015 р.

Чи може ФОП скористатись своєю ЄЦП, для подання звітності як фізична особа?



У податківців запитали: чи може ФОП, яка отримала посилені сертифікати відкритих ключів для подання звітності в електронному вигляді, скористатись цими ключами для подання звітності як фізична особа? Податківці не проти.
Відповідно до ст. 1 Закону України «Про електронний цифровий підпис» від 22.05.2003 р. № 852-IV електронний підпис — це дані в електронній формі, які додаються до інших електронних даних або логічно з ними пов’язані та призначені для ідентифікації підписувача цих даних.
Під час реєстрації для отримання сертифіката ключа заявник (фізична особа-підприємець) надає такі документи:
  • заповнена та підписана заява на реєстрацію встановленого зразку та дозвіл на використання персональних даних підписувача для реєстрації підписувача у реєстрі підписувачів АЦСК ІДД ДФС та формування посиленого сертифікату відкритого ключа;
  • паспорт або копію паспорту заявника (копії 1-4 сторінок), засвідчену власноручним підписом власника;
  • копія облікової картки платника податків (довідки про присвоєння ідентифікаційного коду ДРФО).
При ідентифікації фізичної особи, зокрема з’ясовують:
  • прізвище, ім’я та по батькові;
  • дату народження;
  • серію і номер паспорта (або іншого документа, який засвідчує особу), дату видачі та орган, що його видав.
Отже, ідентифікація фізичної особи стосується конкретно визначеної особи (прізвище, ім’я та по батькові; дата народження; серія і номер паспорта). Тому ФОП, яка отримала посилені сертифікати відкритих ключів, може скористатись цими ключами для подання звітності в електронному вигляді, зокрема податкової декларації про майновий стан і доходи, як фізична особа.

Немає коментарів:

Дописати коментар