середу, 23 грудня 2015 р.

Якщо експортували дешевше, ніж придбали


Якщо експортували дешевше, ніж придбали
Лист МГУ ДФС — ЦООВП від 09.12.2015 № 26770/10/28-10-06-11
Операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту оподатковуютьсяза нульовою ставкою ПДВ. Такі операції згідно із розділами V та ХХ Податкового кодексу України (ПК) належать до оподатковуваних операцій з постачання товарів, послуг.
Оскільки вивезення товарів за межі митної території України є різновидом операції постачання, на такі операції розповсюджуються норми пункту 188.1 ПК. Тобто база оподаткування ПДВ операцій з постачання визначається виходячи з їх договірної вартості, але не може бути нижче:
  • ціни придбання товарів та послуг;
  • собівартості самостійно виготовлених товарів та послуг;
  • балансової (залишкової) вартості необоротних активів.
У разі здійснення операції з експорту товару за ціною нижче ціни придбання такого товару, різниця між вартістю експортованих товарів та ціною придбання таких товарів не формує вартості експортованого товару, а отже, не є експортною операцією, не оподатковується за нульовою ставкою, а оподатковується за ставкою 20%.
На суму різниці між вартістю експортованого товару та вартістю придбання такого товару платник ПДВ зобов’язаний скласти додаткову податкову накладну з типом причини «15» та зареєструвати її в ЄРПН.

Немає коментарів:

Дописати коментар