понеділок, 10 червня 2013 р.

Визначення звичайної ціни у разі експорту-імпорту однакових товарів за різними цінами

Дата статьи

03.06.2013
Підприємство реалізує на експорт власну продукцію по собівартості (1875 грн), яка є і митною ціною, і договірною. Контрагентам на території України реалізує за ціною 2417 грн. Яка в даному випадку звичайна ціна? Різниця інтервалу становить 22,42%, що більше за допустимий неоподаткований. Яку суму потрібно вказувати в розділі 1 декларації з ПДВ в колонці А і в звіті про суми податкових пільг за кодом пільг 14010394?
На сьогоднішній день питання визначення звичайних цін є досить складним та неоднозначним.
Чинне законодавство не містить заборон встановлення різних цін продажу на території України та експортованих поза територією України. Адже основний принцип звичайної ціни  є її орієнтація на ціну, визначену в договорі. Фактично, як і за часів дії Закону про прибуток, так і тепер за часів дії ПКУ, саме платники податків мусять доводити, що ціна договору сформована на принципах формування ціни в операціях між непов’язаними особами в порівнянних умовах на відповідному ринку товарів, робіт, послуг. 
Критерії порівнянності умов щодо різних договорів виписані в п. 39.4 ПКУ.
Враховуються, зокрема, такі умови договорів, як:
•кількість (обсяг) товарів (наприклад, обсяг товарної партії); 
•обсяг функцій, що виконуються сторонами; 
•умови розподілу між сторонами ризиків і вигод; 
•строки виконання зобов'язань; 
•умови здійснення платежів, звичайних для такої операції; 
•характеристика ринку товарів, на якому здійснено господарську операцію; 
•бізнес-стратегія підприємства; 
•звичайні надбавки чи знижки до ціни під час укладення договорів між непов'язаними особами, 
•а також інші об'єктивні умови, що можуть вплинути на ціну. 
При цьому умови договорів на ринку ідентичних (за їх відсутності - однорідних) товарів (робіт, послуг) визнаються порівнянними, якщо відмінність між такими умовами істотно не впливає на ціну або може бути економічно обґрунтована. Крім того, беруться до уваги звичайні під час укладення договорів між непов'язаними особами надбавки чи знижки до ціни, зокрема знижки, зумовлені сезонними та іншими коливаннями споживчого попиту на товари (роботи, послуги), втратою товарами якості або інших властивостей; закінченням (наближенням дати закінчення) строку зберігання (придатності, реалізації); збутом неліквідних або низьколіквідних товарів.
Отже, продаж однакових товарів на внутрішньому та зовнішньому ринку України за різними цінами, на думку автора, можуть бути цілком виправдані різними умовами та структурами цих ринків.
За кодом 14010394 в звіті про пільги мають бути показані суми поставок за нульовою ставкою з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту. Отже, виходячи із запитання, дані цього рядка мають бути обчислені з суми 1875 грн.
Отправить по E-mail
Автор: Кловская Юлия

Немає коментарів:

Дописати коментар