понеділок, 10 червня 2013 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період з 3 по 7 червня 2013 року


 До відома 

  • Оприлюднено травневий індекс споживчих цін на товари та послуги
    За повідомленням Держстату, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у травні 2013 року становить 100,1%, порівняно з квітнем 2013 року.
    За інформацією офіційного сайта Держстату 

  • Допомогу по вагітності та пологах обкладатимуть ЄСВ
    Президент України підписав закон, який вносить зміни до законодавства щодо пенсійного забезпечення. Зокрема, особи, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і одержують відповідну допомогу, тепер підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. А суму допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами відтепер обкладають єдиним соцвнеском.
    Закон України від 14.05.13 р. № 231-VII. Набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його опублікування

  • В які строки податківці повинні повідомляти причину відмови в прийнятті податкової декларації
    Податківці нагадали: територіальний орган Міндоходів і зборів України, який відмовив у прийнятті податкової звітності, зобов'язаний надати платнику податків письмове повідомлення про причину такої відмови в такі строки:
    — у разі отримання податкової декларації поштою або засобами електронного зв'язку — протягом 5 робочих днів із дня її отримання;
    — у разі отримання податкової декларації особисто від платника податку або його представника — протягом 3 робочих днів із дня її отримання.
    Лист Міндоходів і зборів України від 30.04.13 р. № 938/Т/99-99-17-02-01-14

  • Заповнення місячного Звіту з праці: не пропустіть зміни
    До уваги суб'єктів, які подають форму державного статистичного спостереження № 1-ПВ (місячна) "Звіт з праці". Внесено зміни до Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-ПВ (місячна) "Звіт з праці", затвердженої наказом Держкомстату від 26.10.09 р. № 403. Зокрема, у рядку "1020" Звіту слід також враховувати дані щодо фонду оплати праці працівників, поновлених на посаді за рішенням суду. У рядку "1070" відображайте ще й оплату працівнику за час вимушеного прогулу, що нарахована за рішенням суду в розмірі середнього заробітку при поновленні його на посаді, якщо він продовжує працювати на підприємстві. Серед інших змін — уточнення щодо кодів статей бюджетної класифікації.
    Наказ Держслужби статистики від 27.02.13 р. № 67. Набрав чинності 04.06.13 р.

  • За несвоєчасну виплату зарплати працівники повинні отримати компенсацію, яка оподатковується
    Підприємства, установи, організації, які затримують виплату працівникам заробітної плати на один і більше календарних місяців, зобов'язані компенсувати громадянам втрату частини доходів. Тобто в разі затримки виплати заробітної плати роботодавець повинен нарахувати та виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати. Сума такої компенсації є додатковою виплатою до заробітної плати, тому включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу працівника.
    Звертаємо увагу, що виплату компенсації працівникам за втрату частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати передбачено с. 34 Закону України від 2403.95 р. № 108/95-ВР "Про оплату праці" (ст. 34).
    Компенсаційні виплати, що виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом, для цілей обкладення податком на доходи фізичних осіб прирівнюються до заробітної плати (пп. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України). Такі виплати оподатковуються за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15% та/або 17%).
    Сума компенсації включається до фонду оплати праці того місяця, в якому фактично проводиться її нарахування та виплата відповідно до пп. 1.6.2 р. 1 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.04 р. № 5.
    Інформаційно-комунікаційний департамент Міндоходів

    Для бюдетників

  • Продовжуємо економити державні кошти
    Усі знають, що копійка гривню береже. Особливо коли вона державна. Тож Уряд доповнив перелік заходів, спрямованих на економію держкоштів. Відтепер щорічні видатки на організацію харчування (окрім витрат на харчові продукти) держорганам дозволено здійснювати в розмірах, що не перевищують 2,25% загальної суми видатків кошторису. Щоправда, така вимога не стосується навчальних закладів, військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та правоохоронців органів спецпризначення.
    Постанова КМУ від 27.05.13 р. № 384. Набирає чинності з дня офіційного опублікування

    Для перевізників вантажу

  • "Дорожній лист" чи "подорожній лист" — ось у чому питання
    У Держкомпідприємництва нагадали про перелік документів, необхідних для вантажних перевезень.
    Зазначено, що в невідповідності назви типової форми "подорожній лист вантажного автомобіля" (форма № 2) Правилам перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затвердженим наказом Мінтрансу України від 14.10.97 р. № 363, в яких мовиться про "дорожній лист", немає нічого страшного. Адже форма № 2 не належить до документів суворої звітності, тож не можна вважати порушенням, якщо вантажні перевезення оформлено такою формою без змін чи після уніфікації. Головне — надати їй усіх ознак первинного документа.
    За інформацією офіційного сайта Держкомпідприємництва України 
  • Які документи міліціонер вправі перевіряти у водія
    Фахівці МВС нагадали: міліція вправі перевіряти у водіїв такі документи: посвідчення водія та реєстраційний документ на транспортний засіб і відповідність вантажів, що перевозяться, товарно-транспортним документам, наявність поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката "Зелена картка"), а у випадках, передбачених законодавством, — ліцензійної картки на транспортний засіб.
    Також вони зауважили: якщо працівник міліції дав законне розпорядження водію транспортного засобу про необхідність передачі для перевірки визначених законодавством документів, його треба виконувати.
    Лист МВС від 16.05.13 р. № 4/1-Н-1331

  • Суб'єктам охоронної діяльності

  • З'явилися Ліцензійні умови провадження охоронної діяльності
    МВС затвердив нові Ліцензійні умови провадження охоронної діяльності. Цей документ — один із ключових, оскільки встановлює організаційні та кваліфікаційні вимоги до охоронної діяльності, яких має дотримуватися кожний суб'єкт такої діяльності. Інакше, за максимально несприятливого розвитку подій, можна навіть втратити відповідну ліцензію (поновити її вдасться не раніше ніж через рік!).
    Отже, потенційним суб'єктам охоронної діяльності треба зважити: щоб отримати ліцензію, необхідно особисто (або через уповноважений орган чи особу) звернутися до МВС України із заявою про видачу ліцензії (її зразок розміщено в додатку 1 до згаданих Ліцензійних умов). До неї обов'язково додають:
    — документи, що підтверджують відповідність встановленим умовам залучення та відсутність обмежень стосовно працівників, задіяних у здійсненні охоронних заходів;
    — відомості про фахівця (фахівців) з організації заходів охорони (за формою з додатка 2 до документа);
    — відомості про персонал, який залучають до охоронної діяльності (за формою з додатка 3).
    Цікаво й те, що суб'єктів охоронної діяльності зобов'язали забезпечити відповідне навчання або профпідготовку та перепідготовку персоналу охорони згідно з вимогами ст. ст. 11 та 14 Закону про охоронну діяльність.
    Наказ МВС України від 15.04.13 р. № 365. Набирає чинності з дня офіційного опублікування

Немає коментарів:

Дописати коментар