четвер, 22 листопада 2012 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період із 12 по 16 листопада 2012 року



  • Запроваджено обов'язковий 50% продаж валютних надходжень

  • Нацбанк зобов'язав експортерів продавати валютну виручку (1-ої групи класифікатора інвалюти, а також російські рублі). При цьому уповноважені банки повинні попередньо зараховувати надходження в інвалюті від експорту на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2603а після цього продати валютні надходження без доручення клієнта та не пізніше наступного робочого дня з моменту зарахування валюти на розподільчий рахунок.
    Починаючи із 19.11.12 р., надходження у валюті, а також російські рублі підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України в розмірі 50%. Відповідна Постанова Правління НБУ набрала чинності 19.11.12 р. і діятиме протягом шести місяців.
    Крім того,  Нацбанк скоротив строк повернення валютної виручки з 180 до 90 днів.
    Детальніше — у газеті "Все про бухгалтерський облік" № 107 за 2012 рік.
    Постанови Правління НБУ від 16.11.12 р. № 475, № 479. Чинні

  • Отримати картку платника податків стало зручніше

  • Громадяни можуть отримати реєстраційний номер картки платника податків (більш відомий як "ідентифікаційний номер", або ІНН) не тільки за місцем проживання, а й у відділенні податкової служби за місцем отримання доходів чи за місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування.
    Таку ж можливість надано платникам для повторного отримання картки (наприклад, за умов її втрати), внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або отримання з нього даних про суми виплачених доходів.
    На даний момент громадянин може безперешкодно отримати картку платника за місцем офіційної реєстрації протягом 5-ти днів. Якщо ж він бажає пройти реєстрацію чи внести зміни до Державного реєстру у сервісних центрах податкової за місцем роботи чи іншого об'єкта оподаткування, то це займає 10 днів. Утім, ДПСУ планує скоротити цей термін до 5 робочих днів. Фахівці податкової служби нагадують, що за бажанням платника орган ДПС може проставити у паспорті громадянина України позначку з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків.
    За інформацією, оприлюдненою на офіційному сайті ДПСУ 

  • Нові бюджетні рахунки

  • Із 12.11.12 р. в органах Державної казначейської служби України відкрито нові бюджетні рахунки для зарахування платежів до державного та місцевих бюджетів від великих платників податків.
    Зазначені рахунки відкривають за уніфікованою схемою у зв'язку зі створенням Центрального офісу з обслуговування великих платників податків відповідно до постанови КМУ від 18.01.12 р. № 42.
    Починаючи з 12.11.12 р., на нові бюджетні рахунки повинна здійснюватися сплата податків і зборів усіма платниками, що знаходяться на обліку в Центральному офісі з обслуговування великих платників податків та спеціалізованих державних податкових інспекціях з роботи з великими платниками податків (далі — ЦО та СДПІ), а не тільки тими, яких віднесено до категорії великих платників.
    Інформацію щодо реквізитів зазначених рахунків платникам податків необхідно отримати в органах ДПС за місцем перебування на обліку в ЦО та СДПІ.
    За інформацією сайта ДПСУ www.sts.gov.ua
.

  • Оновлено реєстр оптово-відпускних цін на медичні вироби

  • Міністерство охорони здоров'я України обновило дані станом на 08.11.12 р., які вносяться до реєстру оптово-відпускних цін на вироби медичного призначення.
    Детальніше з реєстром ви можете ознайомитись на офіційному сайті МОЗ за адресоюwww.moz.gov.ua/ua/portal/dn_20121112_905.html.
    Нагадаємо, що внесенню до реєстру підлягають оптово-відпускні ціни на вироби медичного призначення, придбання яких частково або повністю фінансується за рахунок державного та місцевих бюджетів.
    Наказ МОЗ від 12.11.12 р. № 905. Чинний

  • Міжнародні автоперевезення

  • Україна приєдналася до Угоди про міжнародні нерегулярні перевезення пасажирів автобусами (Угода INTERBUS), яка набирає чинності для України в перший день третього місяця, що настає після дати, на яку Україна здасть на зберігання документ про приєднання.
    Закон України від 16.10.12 р. № 5444-VI

  • Нове в порядку іноземного інвестування та валютного кредитування

  • Аби знизити рівень доларизації економіки, Нацбанк уніс зміни до п. 2.1 глави 2 Положення про порядок іноземного інвестування в Україну, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.08.05 р. № 280. Так, іноземного інвестора (власника інвестиційного рахунку або уповноважену ним особу) позбавлено права зараховувати на власний інвестиційний рахунок готівкову інвалюту першої групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів, ввезену в Україну та задекларовану на митниці. Як і раніше, у них залишилося право відкрити інвестиційний рахунок та перераховувати на нього безготівкову іноземну валюту із-за кордону.
    Крім того, відкориговано Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам, затверджене постановою Правління НБУ від 17.06.04 р. № 270. Відтепер для реєстрації договору (змін до договору) резидент-позичальник зобов'язаний подати до обслуговуючого банку повідомлення про договір (про зміни до договору) на паперовому носії чи у вигляді електронного документа за формою з додатка 1 до цього Положення і сам договір (разом з іншими додатковими угодами/договорами, документами, що стосуються реалізації договору та здійснення валютних операцій за ним).
    Постанова Правління НБУ від 29.10.12 р. № 450. Чинна

  • Визначено умови, за якими прийматимуть векселі під забезпечення кредиту рефінансування

  • НБУ уніфікував вимоги до векселів суб'єктів господарювання, які авальовані Кабміном та можуть прийматись під забезпечення кредиту рефінансування. Так, зазначені векселі мають відповідати вимогам законодавства, у тому числі нормативно-правовим актам НБУ, а також:
    — вексель має бути оригіналом, що виданий в одному примірнику, і не повинен мати будь-яких застережних написів;
    — вексель має бути авальований Кабінетом Міністрів України та акцептований трасатом;
    — вексель повинен бути врахований банком;
    — вексель повинен мати бланковий індосамент банку, який урахував вексель;
    — вексель повинен мати визначений строк платежу, який настає не раніше за строк погашення кредиту рефінансування.
    Постанова НБУ від 17.10.12 р. № 429. Набирає чинності з дня її офіційного опублікування

  • Компенсація за шкоду природі

  • Кабмін затвердив розмір компенсації за незаконне добування, знищення чи пошкодження видів тваринного та рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання).
    Постанова від 07.11.12 р. № 1030. Чинна   

    Немає коментарів:

    Дописати коментар