неділю, 11 листопада 2012 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період із 22 жовтня по 2 листопада 2012 року



    До відома

  • Чергові зміни в правилах оподаткування

  • Парламент уніс низку важливих змін до Податкового кодексу України. Вони, серед іншого, зачепили оподаткування:
    — платників податків в умовах дії угоди про розподіл продукції;
    — діяльності страховиків;
    — кооперативних виплат фізособам — членам виробничого сільськогосподарського кооперативу, які не є підприємцями та беруть трудову участь у діяльності такого кооперативу;
    — доходів фізосіб, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції.
    Також є новації у перевірках фізосіб-підприємців, які не мають найманих працівників. Зокрема, встановлено спрощену процедуру проведення перевірок у зв'язку з припиненням підприємницької діяльності за умови, що:
    — за останні два календарних роки ними задекларовано відсутність доходів від провадження господарської діяльності;
    — вони не зареєстровані платником ПДВ;
    — в органах ДПС відсутня інформація про використання ними найманої праці фізичних осіб і відкритих рахунків у банках та інших фінансових установах.
    Термін проведення документальної позапланової перевірки таких ФЛП не повинен перевищувати 3 робочих днів (раніше — 5).
    Закон України від 02.10.12 р. № 5412-VI. Чинний 

  • Держстат оприлюднив індекси споживчих цін на товари та послуги

  • У жовтні 2012 року індекс споживчих цін становить 100,0%, порівняно з вереснем 2012 року.
    За інформацією, оприлюдненою на офіційному сайті Держстату України www.ukrstat.gov.ua 

  • Скасовано вимогу щодо реєстрації декларації про відповідність

  • Парламент скасував норму, за якою декларація про відповідність, оформлена згідно з вимогами технічного регламенту, підлягає реєстрації центральним органом виконавчої влади у сфері технічного регулювання у триденний термін (ст. 32 Закону України "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності" від 01.12.05 р. № 3164-IV).
    Крім того, відкориговано ст. 13 Закону України "Про підтвердження відповідності" від 17.05.01 р. № 2406-III. Виробників, серед іншого, зобов'язано"супроводжувати продукцію декларацією про відповідність, якщо це встановлено технічним регламентом на відповідний вид продукції". Раніше вони мали подавати постачальнику інформацію про декларування відповідності, якщо це встановлено техрегламентом на відповідний вид продукції, зазначаючи реєстраційні номери декларації про відповідність у документах, за якими передають таку продукцію.
    Таким чином, після набрання чинності обговорюваним Законом у документах, за якими продукцію передають постачальнику, можна не вказувати реєстраційні номери декларації про відповідність.
    Закон України від 02.10.12 р. № 5312-VI. Чинний

  • Посилення відповідальності за фальшування марок акцизного збору

  • Внесено зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за фальшування марок акцизного збору. Так, за виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення до України з метою використання при продажі товарів, збуті, а також збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного збору, голографічних захисних елементів, підробленої національної валюти України у виді банкнот чи металевої монети, іноземної валюти, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї каратимуть позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб чи у великому розмірі, обійдуться в позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років із конфіскацією майна.
    Закон України від 18.09.12 р. № 5283-VI. Чинний

  • Дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків можна внести до паспорта

  • Дані з Державного реєстру про реєстраційний номер облікової картки платника податків орган державної податкової служби за місцем проживання громадянина на його прохання може внести до паспорта громадянина України (сьома, восьма або дев'ята сторінки).
    Цю послугу надають у Центрах обслуговування платників податків ДПІ в районах м. Києва ДПС, інформацію про які розміщено на веб-сайті ДПС у м. Києві (www.kyiv.sts.gov.ua).
    Державна податкова служба в м. Києві

  • До податкової більше не потрібно буде подавати довідки про включення до ЄДРПОУ

  • Податківці повідомили, що від цієї процедури українських платників податків буде звільнено з 17 грудня. Пов'язано це з тим, що органи ДПС напряму матимуть доступ до відомостей ЄДРПОУ та самостійно з ними працюватимуть. Також податківці матимуть доступ до даних Пенсійного фонду України, органів статистики та інших установ.
    За даними офіційного сайта ДПС України www.sts.gov.ua

  • Змінено порядок видачі дозволів на спецводокористування

  • Уряд переглянув Порядок погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористування. Так, дозволи на спеціальне водокористування видають у разі використання води водних об'єктів:
    — загальнодержавного значення — Мінприроди (раніше — державні управління екології та природних ресурсів в областях, мм. Києві та Севастополі, державні інспекції охорони Чорного і Азовського морів), а на території Автономної Республіки Крим — орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань екології та природних ресурсів;
    — місцевого значення — Радою міністрів АРК (раніше — Верховною Радою Автономної Республіки Крим), обласні, Київська та Севастопольська міські ради за погодженням з органами з питань екології та природних ресурсів.
    Постанова Кабінету Міністрів України від 17.10.12 р. № 991. Чинна

  • Обновлено податкові розрахунки з плати за недрокристування

  • Мінфін затвердив нову форму податкових розрахунків:
    — з рентної плати за нафту, природний газ та газовий конденсат, які добуваються в Україні;
    — з плати за користування надрами для видобування корисних копалин;
    — з плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних із видобуванням корисних копалин.
    Наказ Мінфіну України від 17.09.12 р. № 1000 та № 1001. Чинний

  • У новій редакції затверджено форми державних статистичних спостережень із роздрібної торгівлі та ресторанного господарства:

  • № 7-торг (річна) "Звіт про наявність торгової мережі та мережі ресторанного господарства";
    № 12-торг (річна) "Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них";
    № 1-торг (нафтопродукти) (місячна) "Про продаж світлих нафтопродуктів і газу".
    Перші дві форми застосовують зі звіту за 2012 рік, а останню — за січень 2013 року.
    Наказ Держстату від 01.08.12 р. № 323. Чинний

  • Облік платників ЄСВ

  • Правління ПФУ відкоригувало Порядок взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою від 27.09.10 р. № 21-6. Зокрема, зміни торкнулися механізму взяття на облік відокремлених підрозділів юросіб.
    Постанова ПФУ від 05.10.12 р. № 18-1, набирає чинності з 16.12.12 р. 

  • Посилено відповідальність у сфері поводження з відходами

  • Зазнав змін Закон України "Про відходи" від 05.03.98 р. № 187/98-ВР.
    По-перше, уточнено, що він регулює у т.ч. і відносини, пов'язані із сортуванням відходів. Операціями поводження з відходами вважатимуть збирання, перевезення, зберігання, сортування, оброблення (перероблення), утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення відходів (ст. 1 та ч. 1 ст. 4).
    По-друге, відтепер суб'єкти господарювання, які в установленому порядку визначені виконавцями послуг на вивезення побутових відходів на певній території, здійснюють їх роздільне збирання (ч. 2 ст. 17).
    По-третє, установилено, що ліміти на обсяги утворення і розміщення побутових відходів не встановлюють (ч. 1 ст. 32).
    По-четверте, з 01.01.18 р. захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів буде заборонено (ч. 1 ст. 32). Відповідно, із цієї самої дати за такі дії громадян каратимуть адмінштрафом — від 20 до 80 НМДГ (від 340 до 1360 грн), а посадових осіб, громадян-СПД — від 50 до 100 НМДГ (від 850 до 1700 грн). Повторне вчинення протягом року такого порушення особою, яку вже покарали адмінстягненням, обійдеться: громадянам — від 80 до 100 НМДГ (від 1360 до 1700 грн), а посадовим особам, громадянам-СПД — від 100 до 200 НМДГ (від 1700 від 3400 грн). Це гарантуватиме ст. 828 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
    Закон України від 02.10.12 р. № 5402-VI. Чинний

    Для ІТшників

  • Пільги з ПДВ в ІТ-сфері

  • На думку столичних податківців, звільнення від оподаткування ПДВ операцій із постачання програмної продукції поширюється тільки на суб'єктів, включених до реєстру суб'єктів, які застосовують особливості оподаткування діяльності в індустрії програмної продукції та мають відповідне свідоцтво. Коментар редакції читайте в газеті "Все про бухгалтерський облік" № 101, на стор. 31.
    Лист ДПС у м. Києві від 02.10.12 р. № 6239/10/06-408

    Для прибутківців

  • Чи треба подавати додаток ОК разом із прибутковою декларацією

  • Спеціалісти ДПСУ зауважили: платники податку на прибуток можуть не подавати (не заповнювати) додаток ОК до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, починаючи зі звітного періоду три квартали 2012 року. Детальніше — у газеті "Все про бухгалтекрський облік" № 101, на стор. 5
    Лист ДПСУ від 17.10.12 р. № 6274/0/71-12/15-1417

    Дитячим закладам оздоровлення та відпочинку 

  • Атестація дитячих закладів оздоровлення та відпочинку

  • Фахівці Мінсоцполітики затвердили:
    — нове Типове положення про експертну комісію з проведення державної атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;
    — нову форму свідоцтва про державну атестацію дитячого закладу оздоровлення та відпочинку;
    — форму акта результатів діяльності експертної комісії з проведення державної атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.
    Наказ Мінсоцполітики України від 01.10.12 р. № 609, набирає чинності з дня офіційного опублікування

Немає коментарів:

Дописати коментар