неділю, 11 листопада 2012 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період із 22 по 26 жовтня 2012 року



    До відома

  • Зменшено вплив правоохоронних органів на діяльність суб'єктів господарювання

  • При одержанні клопотання про видачу ліцензії на здійснення операцій в іноземній валюті Нацбанк не буде повідомляти про це спеціальні органи з боротьби з організованою злочинністю та отримувати від них висновки. Відповідні зміни до ст. 18 Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" внесла Верховна Рада, а Президент підписав. Також Нацбанк не призупиняє фінансування та операції з рахунків клієнтів за рішенням слідчих.
    Закон ВРУ від 02.10.12 р. № 5398-VI. Чинний

  • Перевірки додержання вимог законодавства про працю

  • КМУ вніс зміни до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності суб'єктами господарювання у частині додержання вимог законодавства про працю та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю), наведених у додатку до постанови від 17.11.10 р. № 1059.
    Такими критеріями стали:
    — наявність заборгованості з виплати зарплати;
    — виплата працівникам зарплати на рівні або нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної зарплати;
    — невідповідність кількості працівників суб'єкта господарювання обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг);
    — порушення вимог законодавства про працю;
    — наявність розбіжностей між фактичними показниками чисельності працюючих і зарплати та показниками звітності, поданої до органів державної влади.
    Крім того, планові перевірки суб'єктів із незначним ступенем ризику проводитимуть не частіше одного разу на п'ять років.
    Постанова КМУ від 10.10.12 р. № 937. Чинна 

  • Затверджено нову форму звіту Ф 14-ФСС з ТВП

  • Викладено в новій редакції Звіт про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих закладів оздоровлення (форма Ф 14-ФСС з ТВП). Також затверджено зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звітності з коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18 січня 2011 року N 4.
    Постанова Правління ФСС з ТВП від 17.09.12 г. № 54. Набирає чинності з дня офіційного опублікування

  • Особливості оподаткування представництв нерезидента

  • Державна податкова служба України наголосила, що подання податкової звітності з податку на прибуток підприємств входить до обов'язку представництв нерезидентів, які відповідають поняттю "постійне представництво", визначеному в пп. 14.1.193 Податкового кодексу України. Що стосується діяльності представництв, яка носить підготовчий чи допоміжний характер (відповідно до міжнародних договорів та абз. 3 пп. 14.1.193) стосовно нерезидента, то її звільнено від оподаткування, оскільки така діяльність не є господарською і не спрямована на отримання прибутку.
    Лист ДПСУ від 09.10.12 р. № 3344/0/61-12/15-1315

    Для прибутківців

  • Сплата авансових внесків з податку на прибуток: настанови від ДПСУ

  • Головне податкове відомство у своєму листі нагадало, що з 01.01.13 р. докорінно зміниться підхід до декларування та сплати платниками податку на прибуток своїх податкових зобов'язань. Адже з 01.01.13 р. для підприємств-десятимільйонників запроваджується авансова сплата податку на прибуток. Детально про це ми розповідали в газеті "Все про бухгалтерський облік" № 77 за 2012 рік, на стор. 9.
    У зв'язку із цим ДПСУ, зокрема, закликала податкові органи:
    — вжити всіх заходів щодо недопущення зниження нарахування податку на прибуток у III кварталі 2012 року порівняно з II кварталом 2012 року;
    — вчасно провести камеральні перевірки поданої звітності з податку на прибуток за три квартали 2012 року та в цілому за 2012 рік;
    — у разі донарахування бази для обчислення авансового внеску з податку на прибуток, що підлягатиме сплаті, шляхом як самостійного виправлення помилок платниками податку, так і за наслідками проведених перевірок податковими органами, забезпечити нарахування та сплату авансового внеску з податку на прибуток від загальної бази нарахування, тобто з урахуванням таких донарахувань;
    — у разі встановлення факту заниження нарахування та сплати щомісячного авансового внеску з податку на прибуток забезпечити донарахування податку та застосування штрафних санкцій згідно з чинним законодавством. Коментар редакції у газеті "Все про бухгалтерский облік" № 100 за 2012 г. на стор. 18.
    Лист ДПСУ від 03.10.12 р. № 4975/0/71-12/15-1217

    Для виробників дитячого харчування 

  • Виробництво дитячого харчування

  • Кабмін виклав у новій редакції Перелік спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва, прибуток підприємств від реалізації яких на митній території України звільняється від оподаткування, затверджений постановою КМУ від 08.08.97 р. № 859. Нагадаємо: прибуткову пільгу для виробників дитячого харчування встановлено п. 154.2 Податкового кодексу України.
    Постанова КМУ від 24.10.12 р. № 969

Немає коментарів:

Дописати коментар