суботу, 17 листопада 2012 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період із 8 по 12 листопада 2012 року



  • Установлено нові розміри мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв
    А саме:
    — горілку та лікеро-горілчані вироби;
    — інші зброджені напої, суміші зі зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями;
    — вина;
    — спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду.
    Детальніше — у газеті "Все про бухгалтерський облік" № 104 за 2012 р.
    Постанова Кабміну від 07.11.12 р. № 1017. Набирає чинності 25.11.12 р.

  • Збільшено перелік підакцизних товарів

  • Прийнято Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на речовини, які використовуються як компоненти моторних палив". Цим Законом доповнено перелік підакцизних товарів, які наведено в пп. 215.3.4 Податкового кодексу України.
    До нього включено такі продукти:
    — "бензол сирий кам'яновугільний" за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2707109000 та ставкою акцизного податку (далі — АП) 250 євро за 1000 кг;
    — "метанол технічний (метиловий спирт)" за кодом 2905110000 та ставкою АП 400 євро за 1000 кг.
    Закон України від 06.11.12 р. № 5471-VI. Чинний

  • Удосконалено правила оподаткування продажу транспорту

  • 03.12.12 р. буде оновлено норми, які регулюють оподаткування такої операції. Ось найголовніші новинки.
    По-перше, доход, отриманий фізособою від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягатиме оподаткуванню (нині такий доход оподатковують за ставкою 1%). Доход від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об'єктів згаданого рухомого майна, як і нині, оподаткуватимуть за ставкою 5% (п. 173.2 ПКУ).
    По-друге, доход від продажу (обміну) фізособою легковика, мотоцикла, мопеда обчислюватимуть виходячи із ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної за законом (на вибір платника податку). Середньоринкову вартість такого майна встановлюватиме щокварталу центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку (для кожної марки, моделі такого транспорту з урахуванням року випуску та пробігу), і оприлюднюватиме на своєму офіційному веб-сайті (п. 173.1 ПКУ). Так само визначатимуть і вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, отриманих у спадщину чи дарунок, які підлягають оподаткуванню за ст. 174 ПКУ.
    По-третє, пенсійний збір, який сплачують при набутті права власності на легкові авто, сплачуватимемо за ставками 3%, 4% та 5%, залежно від вартості легковика (п. 8 ст. 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.97 р. № 400/97-ВР).
    По-четверте, за посвідчення договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів дітям, одному з подружжя, батькам справлятимуть держмито в розмірі 1 НМДГ (на сьогодні — 17 грн), а іншим особам — 5 НМДГ (на сьогодні — 85 грн). Нині діють ставки 1% та 5% суми договору не нижче дійсної вартості такого майна (пп. "г" п. 3 ст. 3 Декрету КМУ "Про державне мито" від 21.01.93 р. № 7-93). Детальніше про всі нововведення ми розповімо в одному з наступних номерів нашої газети.
    Закон України від 02.10.12 р. № 5413-VI. Набирає чинності 03.12.12 р. 

  • Уточнено умови завершення імпортної операції без ввезення товару

  • Кабмін ухвалив зміни до п. 3 Порядку визначення строку та умов завершення імпортної операції без увезення товару на територію України, затвердженого постановою від 05.12.07 р. № 1392. Імпортну операцію резидента без ввезення товару на територію України вважатимуть завершеною за наявності однієї з таких умов: зарахування виручки, одержаної від нерезидента, на рахунок резидента в уповноваженому банку в разі продажу нерезиденту товару за межами України або подання документів, що підтверджують використання резидентом товару за межами України, перелік яких визначається НБУ. Раніше підставою для завершення могло бути і припинення дії зобов'язань шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог резидента та нерезидента на підставі документів, перелік яких визначається НБУ.
    Постанова КМУ від 29.10.12 р. № 1009. Чинна

  • З нового року нові зміни у перерозподілі ЄСВ

  • Внесено зміни до Закону України "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Зазначено, що сума єдиного внеску (крім суми єдиного внеску, яка сплачується із сум грошового забезпечення батькам — вихователям дитячих будинків сімейного типу, прийомним батькам) розподіляється:
    — на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття — 5,0906%;
    — на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, обумовленими похованням, — 5,7410%;
    — на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що призвели до втраті працездатності, — 3,6354%;
    — на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (до солідарної системи) — 85,5330%.
    Розподіл ЄСВ для військових частин та органів, які виплачують грошове забезпечення військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, буде проводитися у таких пропорціях:
    — на пенсійне страхування (до солідарної системи) — 94,3694%;
    — на страхування від безробіття — 5,6306%.
    Сума єдиного соцвнеску, що сплачується із сум грошового забезпечення батькам - вихователям дитячих будинків сімейного типу, прийомним батькам, повністю спрямовується на пенсійне страхування (до солідарної системи).
    Закон України від 16.10.12 р. № 5455-VI . Набере чинності 01.01.13 р.

  • Нова методика надання житлових субсидій

  • Внесено зміни до Методики надання населенню житлових субсидій. Зокрема, зазанчено, що житлові субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо за встановленими нормами споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового відсотка платежу.
    Спільний Наказ Мінфіну, Мінсоцполітики,Мінекономрозвитку,Міненергобуду та ЖКХ від 03.10.12 р. № 621/1091/1046/502/773. Набере чинності з дня опублікування 

  • Обіг наркотиків та прекурсорів

  • Кабмін уніс поправки до Порядку ліцензування діяльності, пов'язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою від 05.12.07 р. № 1387. Його дію поширено і на фізичних осіб-підприємців, які мають ліцензію на провадження медичної або ветеринарної практики. Також переглянуто підстави для відмови у видачі ліцензії, її переоформлення та анулювання.
    Постанова Кабміну від 07.11.12 р. № 1029

  • Нова статзвітність

  • Затверджено форму державного статистичного спостереження № 7-тнв (річна) "Звіт про травматизм на виробництві у 20__році". Форма поширюється на юридичних осіб, їхні відокремлені підрозділи та застосовується, починаючи зі звіту за 2012 рік.
    Наказ Держстату від 02.11.12 р. № 449 

  • Держпідтримка розвитку індустрії програмної продукції

  • Прийнято Закон України "Про державну підтримку розвитку індустрії програмної продукції". Сфера його дії поширюється на суб'єктів господарювання індустрії програмної продукції, визначених згідно з Податковим кодексом України, та суспільні відносини, пов'язані з їх діяльністю. Формами держпідтримки буде, зокрема, установлення особливостей оподаткування суб'єктів зазначеної індустрії, передбачених Податковим кодексом України. Державна підтримка розвитку індустрії програмної продукції України здійснюється на основі річних планів заходів, які розробляються центральним органом виконавчої влади з питань науки, інновацій та інформатизації не пізніше 1 грудня року, що передує плановому, та затверджуються Кабінетом Міністрів України.
    Закон України від 16.10.12 р. № 5450-VI. Чинний

  • Обов'язок подання електронної податкової звітності поширюється тільки на великі та середні підприємства

  • ДПСУ нагадала, що відповідно до п. 49.4 ст. 49 ПКУ обов'язкоість подання податкової звітності в орган податкової служби виключно в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, установлено лише для великих та середніх підприємств.
    Лист від 24.10.12 р. № 4158/0/61-12/18-4015

Немає коментарів:

Дописати коментар