неділю, 2 грудня 2012 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період із 19 по 23 листопада 2012 року


  • Змінено правила виплати фізособам переказів із-за кордону

    • Правління НБУ встановило обов'язковий продаж на міжбанківському валютному ринку України надходжень із-за меж України в іноземній валюті фізособам (як резидентам, так і нерезидентам) у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150000 грн за місяць.
      Ця вимога поширюється на надходження в російських рублях, а також в іноземній валюті 1-ої групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів, затвердженого постановою Правління НБУ від 04.02.98 р. № 34.
      Банк здійснюватиме зарахування гривневого еквіваленту на поточний рахунок отримувача переказу не пізніше наступного робочого дня з дня здійснення обов'язкового продажу.
      Постанова Правління Національного банку України від 16.11.12 р. № 476. Набрав чинності 27.11.12 р. і втратить чинність через шість місяців із моменту набрання чинності 

    • ДПСУ затвердила узагальнюючі податкові консультації

    • У роз`ясненнях, зокрема, розглядаються питання:
      — забезпечення єдиного підходу до застосування штрафних санкцій за порушення норм ПКУ(Наказ ДПСУ від 22.11.12 р. № 1047/478);
      — застосування факсиміле при складанні первинних документів, документів бухгалтерскої та податкової звітності(Наказ ДПСУ від 22.11.12 р. № 1047/479);
      — плати земельного податку, власниками нежитлових приміщень платниками єдиного податку — фізичними особами—підприємцями (Наказ ДПСУ від 23.11.12 р. № 1051).

    • Мінфін затвердив Порядок формування Реєстру великих платників податків
    • та вніс поправки до Порядку обліку платників податків і зборів, ухваленого наказом від 09.12.11 р. № 1588. До Реєстру включають платників податків, які відповідають критеріям великих платників, визначеним пп. 14.1.24 Податкового кодексу України.
      Наказ Мінфіну від 11.09.12 р. № 986 

    • "Енергозберігаючі" пільги

    • Кабмін розширив Перелік енергозберігаючих матеріалів, обладнання, устаткування та комплектуючих, що звільняються від ввізного мита та операції з увезення яких на митну територію України звільняються від обкладення ПДВ, затверджений постановою від 14.05.08 р. № 444.
      Постанова Кабміну від 19.11.12 р. № 1052

    • З'явився Кодекс цивільного захисту України

    • Президент України підписав Кодекс цивільного захисту України, який Верховна Рада України ухвалила 2 жовтня поточного року. Цей Кодекс має забезпечувати функціонування цілісної системи цивільного захисту в нашій країні.
      Закон України від 02.10.12 р. № 5403-VI

    • Новини в адмініструванні податків

    • Мінфін України затвердив:
      — новий Порядок призначення та звільнення податкового керуючого, а також перелік його функцій та повноважень. Він регламентує правила призначення та звільнення, функції та повноваження податкового керуючого, а також порядок складання ним акта опису майна, яке передається в податкову заставу, та акта перешкоджання платником податків виконанню повноважень податковим керуючим;
      — новий Порядок направлення органами державної податкової служби податкових вимог платникам податків.  Він визначає механізм формування, надсилання, вручення та відкликання податкових вимог органами ДПС та поширюється на платників податків, які не сплатили узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки;
      — зміни до Порядку застосування адміністративного арешту майна платника податків, затвердженого наказом від 07.11.11 р. № 1398. Тепер адмінарешт майна, серед іншого, може бути застосовано в разі відсутності реєстраторів розрахункових операцій, зареєстрованих у встановленому законодавством порядку. Відсутність документів, що підтверджують держреєстрацію юросіб та фізосіб - підприємців, виключено з переліку підстав для адмінарешту активів;
      — поправки до Порядку застосування податкової застави органами державної податкової служби, затвердженого наказом від 11.10.11 р. № 1273. Зокрема, передбачено, що право податкової застави не застосовують, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 20 НМДГ (на сьогодні — 340 грн). А також прописано, що податковий керуючий здійснює додатковий опис майна в податкову заставу (у порядку ст. 89 Податкового кодексу України), якщо суми коштів, отриманих у результаті продажу майна платника податків, є недостатньо для погашення податкового боргу платника податків.
      Накази Мінфіну України від 24.10.12 р. №№ 1112, 1113, 1114 та 1115. Набирають чинності з дня офіційного опублікування  

    • Порушення митних правил

    • Держмитслужба України виклала в новій редакції Методичні рекомендації щодо провадження у справах про порушення митних правил, затверджені наказом від 30.12.04 р. № 936.
      Наказ від 02.11.12 р. № 601. Вони запрацюють 01.12.12 р. 

    • Обіг отруйних речовин

    • Кабмін виклав у новій редакції Перелік отруйних речовин, у тому числі продуктів біотехнологій та інших біологічних агентів, виробництво, зберігання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилізація яких здійснюються за наявності дозволу, затверджений постановою від 20.06.95 р. № 440.
      Постанова Кабміну від 21.11.12 р. № 1068

    • Страховикам надано право виправляти помилки у звітності

    • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (далі — Комісія), внесла поправки до Порядку складання звітних даних страховиків, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 03.02.04 р. № 39.
      По-перше, передбачено, що при самостійному виявленні страховиком помилок, що містяться в раніше поданій проміжній або річній звітності, він має право подати виправлену звітність (в електронному та паперовому вигляді) у формі коригуючого звіту не пізніше десяти календарних днів із дати кінцевого терміну подання такої звітності.
      По-друге, установлено, що страховики оприлюднюють річну фінансову звітність та річну консолідовану звітність разом з аудиторським висновком (шляхом розміщення на власній веб-сторінці з опублікуванням у періодичних або неперіодичних виданнях) до 30 квітня року, що настає за звітним.
      По-третє, страховики подають річну звітність в електронній і паперовій формах до центрального апарату Комісії по 9 лютого (включно) року, що настає за звітним.
      По-четверте, страховики подають до Держфінпослуг аудиторський висновок про фінзвітність у цілому щодо річної фінзвітності та аудиторський висновок про надання впевненості щодо річних звітних даних страховика до 1 червня (раніше — до 1 липня) року, наступного за звітним.
      Розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, від 16.10.12 р. № 1759

    • Затверджено показник середньої зарплати за вересень 2012 року

    • Середню зарплату (доход) на одну застраховану особу, що буде використовуватися при визначенні коефіцієнта зарплати за вересень 2012 року при призначенні пенсій, установлено в сумі 2751 грн 67 коп (у серпні така середня зарплата становила 2690 грн 49 коп.).
      За інформацією сайта ПФУ www.pfu.gov.ua 

    • Які документи може вимагати інспектор при перевірці дотримання вимог трудового законодавства

    • Чиновники роз'яснили, що перелік документів, необхідних для проведення перевірки дотримання вимог законодавства про працю, а також необхідність надання пояснень посадовими особами суб'єкта господарювання інспектор визначає самостійно, залежно від питань, що підлягають вивченню. Так при перевірці інспектор має право вимагати документи:
      — що підтверджують факти дотримання або порушення вимог законодавства з питань праці;
      — що визначають статус роботодавця і повноваження керівника суб'єкта господарювання;
      — що встановлюють трудовий розпорядок та умови праці.
      Також наведено зразковий список таких документів.
      Крім того, зауважено: якщо в акті перевірки зазначено хоча б один факт порушення законодавства з питань праці, інспектор зобов'язаний внести припис про усунення виявлених порушень.
      Лист Державної інспекції України з питань праці від 16.10.12 р. № 4014/21/01/01-12

    Немає коментарів:

    Дописати коментар