понеділок, 17 грудня 2012 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період із 3 по 7 грудня 2012 року



  • Із 01.01.13 р. старі КВЕДи більше не діятимуть

  • Державна податкова служба в м. Києві нагадує, що з 01.01.13 р. утратить чинність Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджена наказом Держкомстату України від 26.12.05 р. № 375. Тож усі суб'єкти підприємництва зобов'язані замінити коди КВЕД на нові, які наведено в Класифікації видів економічної діяльності ДК 009:2010, затвердженій наказом Держспоживстандарту України від 11.10.10 р. № 457. Для зміни кодів КВЕД треба звернутися за місцем реєстрації до відділів держреєстрації юросіб та фізосіб-підприємців, що діють при райдержадміністраціях.
    Докладніше читайте у газеті "Все про бухгалтерськийц облік" № 84 за 2012 р. на стор. 10.
    Сайт ДПС у м. Києві http://kyiv.sts.gov.ua/ 

  • Із 16 грудня 2012 року набере чинності Закон про заборону куріння в громадських місцях

  • Законом забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет та кальянів у приміщеннях підприємств ресторанного господарства, у приміщеннях установ культури, у приміщеннях закритих спортивних споруд. Дана заборона стосується також ліфтів і таксофонів, установ охорони здоров'я, навчальних і освітньо-виховних закладів, дитячих і спортивних майданчиків, стадіонів, під'їздів житлових будинків, підземних переходів, громадського транспорту.
    Коментар редакції читайте у газеті  "Все про бухгалтерськийц облік" № 62 за 2012 р. на стор. 35.
    Закон України від 24.05.12 р. № 4844-VI

  • НБУ роз'яснив особливості застосування нормативних актів з обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті

  • Роз'яснено особливості практичного застосування окремих норм постанови НБУ від 16.11.12 р. № 475 "Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті" (далі — постанова № 475) та постанови НБУ від 16.11.12 р. № 476 "Про порядок виплати переказів із-за кордону фізичним особам". Так, зазначено, що незалежно від наявності в клієнта перед банком зобов'язань за кредитними, депозитними та іншими договорами надходження в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів підлягають обов'язковому продажу в порядку, установленому постановою № 475. Незалежно від дати укладання зовнішньоекономічного договору, якщо авансовий платіж за імпортним договором або поставка товару за експортним договором здійснється в період дії постанови № 475, то на такі операції розповсюджуються вимоги щодо завершення цих операцій у 90-денний строк.
    Гривневий еквівалент від продажу надходжень в інвалюті на користь фізичних осіб зараховують на будь-який власний поточний рахунок фізичної особи в гривнях, відкритий у вповноваженому банку, який здійснив продаж іноземної валюти. Перерахування гривневого еквіваленту від продажу надходжень в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб, відкриті в інших банках, не допускається.
    Лист НБУ від 05.12.12 р. № 29-209/12263

  • Перераховані на інший рахунок кошти юрособи-єдинника повторно не оподатковують

  • ДПСУ у своєму листі надала роз'яснення щодо повторного оподаткування коштів, які після оподаткування переведено з рахунку платника єдиного податку — юридичної особи на рахунок того самого підприємства в іншому банку. Податківці зазначили, що такі кошти не підлягають повторному обкладенню єдиним податком за визначеною ставкою.
    Лист ДПСУ від 26.11.12 р. № 6017/0/61-12/15-2216є, № 9779/0/71-12/15-2217є

  • Які документи посвідчуватимуть особу з 06.12.12 р.

  • Верховна Рада України прийняла Закон України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" від 20.11.12 р. № 5492-VI.
    Він називає переліки документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, а також документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус.
    До першої групи належать паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт України; службовий паспорт України; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу; посвідчення особи на повернення в Україну; тимчасове посвідчення громадянина України.
    Другу групу документів становлять  посвідчення водія; посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон; посвідка на постійне проживання; посвідка на тимчасове проживання; картка мігранта; посвідчення біженця; проїзний документ біженця.
    Указані документи оформлятимуть, використовуючи дані Єдиного державного демографічного реєстру.
    Закон України від 20.11.12 р. № 5492-VI. Чинний 

  • Затверджено правила розміщення реклами за містом

  • КМУ затвердив Типові правила розміщення зовнішньої реклами поза межами міста. Для її розміщення розповсюджувачу потрібно отримати дозвіл, який видається відповідним структурним підрозділом облдержадміністрації. Плата за видачу дозволу не стягується. Розміщення зовнішньої реклами відбувається за погодженням із:
    — власником місця розташування рекламного засобу;
    — Державтоінспекцією та Укравтодором (його територіальними органами) у разі її розміщення в межах смуги відведення автомобільних доріг загального користування;
    — Мінкультури або місцевим органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини в разі її розміщення на пам'ятках історії і архітектури та в межах зон охорони пам'яток національного або місцевого значення.
    Правила також визначають мінімальну відстань між опорами рекламних засобів на дорогах загального користування, яка становить 100 метрів.
    Постанова КМУ від 05.12.12 р. № 1135, набере чинності з дня опублікування

  • Закладам культури дозволено надавати платні ресторанні послуги

  • Кабмін дозволив закладам культури, заснованим на державній та комунальній формах власності, надавати послуги ресторанного господарства з метою організації відпочинку й дозвілля громадян за умови наявності необхідних виробничих потужностей та спеціально призначених і обладнаних приміщень.
    Постанова КМУ від 05.12.12 р. № 1131. Чинний

  • Печатки для нотаріусів виготовити до 01.01.13 р.!

  • Мін'юст наказав приватним нотаріусам до 01.01.13 р. виготовити в установленому порядку печатки державного реєстратора прав на нерухоме майно. А от виготовлення таких печаток для державних нотаріусів мають забезпечити головні управління юстиції в АР Крим, в областях, містах Києві та Севастополі.
    Наказ Мін'юсту від 23.11.12 р. № 1733/5, набере чинності з дня опублікування

  • Держстат оприлюднив індекси споживчих цін на товари та послуги

  • У листопаді 2012 року індекс споживчих цін становить 99,9%  порівняно із жовтнем 2012 р.
    За інформацією, оприлюдненою на офіційному сайті Держстату України www.ukrstat.gov.ua 

Немає коментарів:

Дописати коментар