вівторок, 4 грудня 2012 р.

Порівняльна таблиця змін по податку на доходи фізичних осіб



Діюче законодавство: ЗУ «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р.
Податковий кодекс України
розділ ІV , статті 162-179
Податок з доходів фізичних осіб
Податок на доходи фізичних осіб
Податковий кредит по податку з доходів фізичних осіб
Податкова знижка
Ст.5 Загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітного року як заробітна плата.
Пп.166.4.2 п.166.4 ст.166 Загальна сума податкової знижки в звітному податковому році, не може перевищувати суми річної заробітної плати, яка зменшена на суму внесків до фондів соціального страхування, пенсійного фонду та на суму податкової соціальної пільги.

Процент на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок (у тому числі картковий) який згідно Кодексу вводиться з 1 січня 2015 року та буде оподатковуватись за ставкою 5 %. Підпункт 164.2.8 пункту 164.2 статті 164 цього Кодексу.
Ст.7 Заробітна плата для резидентів оподатковується за ставкою 15 %, для нерезидентів 30 %. За умови самостійного визначення резидентського статусу України та надання відповідної заяви до податкових органів заробітна плата нерезидента оподатковується за ставкою 15 %.
Пп.167.1 ст.167 Заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати і винагороди, які виплачуються (надаються) платнику у зв’язку з відносинами трудового найму та в умовах цивільно-правового договору; виграшу у державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.
Для фізичних осіб резидентів та нерезидентів ставка податку становить 15 %.
Ст.7 Дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, які здійснюються фізичними особами – нерезидентами оподатковуються за ставкою 30%.
Пп.172.6 ст.173 Дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, які здійснюються фізичними особами – нерезидентами оподатковуються за ставкою 15%.
Ст.12Дохід від продажу рухомого майна: перший продаж 1 % за умови сплати державного мита, другій продаж 15 %. Продаж вантажного автомобіля 15 %.
Пп.173.1 ст.173 Дохід від продажу рухомого майна: перший продаж 1 %, другій продаж 5 %. Продаж вантажного автомобіля 5 %.
Ст.11Продаж об’єкту нерухомого майна не частіше одного разу на рік. У разі якщо площа такого об’єкта перевищує 100 кв. м. – не оподатковується, у разі перевищення 100 кв. м. – 1 % від суми перевищення .
Першій продаж нерухомого майна, садиби, земельної ділянки не оподатковується незалежно від площі такого майна за умови якщо таке майно перебуває у власності фізичної особи протягом 3 років.
Ст.7Для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця - нерезидента, ставка податку становить 30 %.
Ст.174 Для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця - нерезидента, ставка податку становить 15 %.
Ст.7Будь – яка сума заробітної плати оподатковується за ставкою 15 %.
Пп.167.2 ст.167 У разі якщо сума доходів фізичної особи перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, то ставка податку становить 17 %.
Фізичні особи – платники ПДФО подають декларацію до 1 квітня наступного року, що настає за звітним.

Підпункт 49.18.4. пункту 49.18. статті 49. Фізичні особи – платники ПДФО подають декларацію до 1 травня наступного року, що настає за звітним.


Немає коментарів:

Дописати коментар