вівторок, 11 вересня 2012 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період із 3 по 7 вересня 2012 року


До відома 

  • Держкомстат оприлюднив індекси споживчих цін на товари та послуги

  • У серпні 2012 року індекс інфляції становить 99,7%, порфвняно з липнем 2012 року.
    За інформацією, оприлюденою на офіційному сайті Держстату www.ukrstat.gov.ua

  • Норми робочого часу на 2013 рік

  • Фахівці Мінсоцполітики оприлюднили Розрахунок норм тривалості робочого часу на 2013 рік при п'ятиденному робочому тижні з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день упродовж робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів.
    Лист Мінсоцполітики України від 21.08.12 р. № 9050/0/14-12/13 

  • Розширено реєстр дозволених реєстраторів розрахункових операцій

  • ДПСУ затвердила нову редакцію Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій. Так, зазнала змін перша частина Реєстру, в якій визначено реєстратори розрахункових операцій, дозволені до первинної реєстрації. Тобто ці моделі реєстраторів можна продавати та використовувати в роботі підприємців. Зокрема, розширено перелік електронних контрольно-касових реєстраторів, спеціалізованих електронних контрольно-касових апаратів для автозаправних станцій (АЗС) та автоматів із продажу товарів (послуг). При цьому зменшено перелік спеціалізованих комп'ютерно-касових систем для автозаправних станцій (АЗС).
    До другої частини реєстру віднесено моделі, первинну реєстрацію яких заборонено. На ці реєстратори розрахункових операцій районна податкова інспекція фіскальний номер не видаватиме. Зазначені моделі можна використовувати лише в роботі підприємців, які вже працюють з ними.
    Наказ ДПСУ від 23.08.12 р. № 772

  • Норми вивезення готівки з України для фізичних осіб — резидентів

  • Держмитслужба звертає увагу, що без письмового декларування митному органу фізособа-резидент може вивозити готівку в сумі, що не перевищує еквівалент 10000 євро.
    Суми, що перевищують цю межу, письмово декларуються митному органу в повному обсязі. При цьому в такої особи обов'язково мають бути документи, що підтверджують зняття готівки з рахунків у фінкредустановах в частині, яка перевищує еквівалент 10000 євро.
    Лист ДМСУ від 03.09.12 р. № 11.1/7-12.1/9904-ЕП

  • Особи, які прибули у відрядження, не є платниками туристичного збору

  • ДПА у своєму листі нагадала, що платниками туристичного збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної та міської ради про встановлення збору, та отримують (споживають) послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов'язанням залишити місце перебування у зазначений строк.
    Особи, які прибули у відрядження, не є платниками збору за умови надання податковому агенту копій відповідних документів, що підтверджують зв'язок такого відрядження з основною діяльністю підприємства. Це можуть бути запрошення сторони, що приймає і діяльність якої збігається з діяльністю підприємства, що направляє у відрядження; укладений договір чи контракт; інші документи, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини; документи, що засвідчують участь відрядженої особи в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, які проводяться за тематикою, що збігається з діяльністю підприємства, яке відряджає працівника.
    Лист ДПАУ від 20.08.12 р. № 1091/0/71-12/15-2217м

    Для великих платників податків

  • Розгляд скарг великих платників податків

  • Розгляд поданих в адміністративному порядку відповідно до ст. 56 Податкового кодексу України скарг на рішення спеціалізованих ДПІ здійснюватиме виключно Центральний офіс з обслуговування великих платників податків державної податкової служби. Скарги на рішення Центрального офісу розглядатиме виключно ДПСУ.
    Наказ ДПСУ від 27.08.12 р. № 776

    Для ПДВшників

  • Свідоцтво платника ПДВ можна буде отримати через Інтернет

  • Наразі йдуть розробки механізму, який дозволяв би реалізувати таку можливість. Планується, що для отримання свідоцтва платника ПДВ не обов'язково потрібно буде відвідувати податкову, достатньо буде лише мати доступ до мережі Інтернет.
    За даними офіційного порталу ДПСУ www.sts.gov.ua

    ДЛЯ ЗЕДівців

  • Нові роз'яснення ДМСУ щодо застосування додаткової декларації

  • Держмитслужба у своєму листі роз'яснила особливості застосування додаткової декларації для уточнення митної вартості оцінюваних товарів. Так, при визначенні митної вартості оцінюваних товарів ураховують роялті та інші ліцензійні платежі, які покупець повинен сплачувати прямо чи опосередковано як умову продажу оцінюваних товарів, якщо такі платежі не включають до ціни, що була фактично сплачена або підлягає сплаті.
    У разі відсутності інформації, необхідної для визначення числових значень складових митної вартості товарів, яка стане відомою після випуску товарів у вільний обіг, та сплати роялті, ліцензійних платежів, інших складових вартості, які визначають залежно від обсягів продажу або прибутку від продажу, декларант чи уповноважена ним особа має право подати додаткову декларацію протягом 180 днів із дати випуску товарів.
    Лист ДМСУ від 13.08.12 р. №12/2-12.2/2561-ЕП

    Для суб'єктів господарювання, які організовують або здійснюють роботи на автомобільному транспорті

  • Затверджено Правила охорони праці на автомобільному транспорті

  • Отже, на кожному підприємстві розробляються інструкції з охорони праці відповідно до вимог Положення про розробку інструкцій з охорони праці.
    Навчання і перевірка знань з питань охорони праці працівників підприємств проводяться відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, а з питань пожежної безпеки — відповідно до Переліку посад, при призначенні на які особи зобов'язані проходити навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки, та порядок їх організації та Типового положення про інструктажі, спеціальне навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях України. Забороняється допускати до роботи працівників, які не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці та пожежної безпеки.
    Медичні огляди працівників повинні проводитися в установлені терміни відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій.
    Неповнолітні працівники (молодші 18 років) допускаються до робіт, не заборонених для них Переліком важких робіт і робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх.
    Не дозволяється жінкам виконувати роботи, зазначені в Переліку важких робіт та робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, а також підіймати та переміщувати вантажі відповідно до Граничних норм піднімання та переміщення важких речей жінками.
    Розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві здійснюються відповідно до Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.
    Вимоги Правил поширюються на суб'єктів господарювання, які організовують або здійснюють роботи на автомобільному транспорті.
    Наказ МНС України від 09.07.12 р. № 964, набирає чинності з дня його офіційного опублікування

Немає коментарів:

Дописати коментар