вівторок, 4 вересня 2012 р.

Зміни в законодавстві 27-31.08.2012р.


НОВИНИ ПРО ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ
за період із 27 по 31 серпня 2012 року
    ДО ВІДОМА

  • Порядок списання штрафів та пені за розстроченою заборгованістю за страховими внесками

  • Фахівці ПФУ оприлюднили:
    — Порядок списання штрафів та пені платникам, які виконали умови договору про розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків. Ним визначено механізм списання штрафів та пені платникам, які відповідно до укладеного договору про розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків у повному обсязі погасили заборгованість зі сплати страхових внесків за період до 31 грудня 2010 року та не допустили виникнення нової заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за період дії такого договору;
    — форму договору про розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків.
    Постанова Правління ПФУ від 19.07.12 р. № 12-1. Чинна

  • Визначення звичайних цін

  • КМУ затвердив правила укладення та виконання договорів про ціноутворення для цілей оподаткування між великим платником податків та ДПСУ. Згідно з таким договором великиі платники податків будуть використовувати для цілей оподаткування методи визначення звичайної ціни, а також порядок визначення цін на товари (роботи, послуги), які вони реалізують відповідно до укладених договорів поставки.
    Постанова КМУ від 22.08.12 р. № 787, набирає чинності 01.01.13 р.

  • Прийнято Закон "Про екстрену медичну допомогу"

  • Екстреною вважають медичну допомогу, яка полягає в здійсненні працівниками системи екстреної медичної допомоги відповідно до цього Закону невідкладних організаційних, діагностичних та лікувальних заходів, спрямованих на врятування та збереження життя людини в невідкладному стані та мінімізацію наслідків впливу такого стану на її здоров'я.
    Зокрема, передбачено, що кожен громадянин України або інша особа, які виявили людину в невідкладному стані, мають право звернутися до підприємств, установ та організацій із проханням надати транспортний засіб для перевезення такої людини до найближчого до місця події відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги чи іншого закладу охорони здоров'я, у якому може бути забезпечено надання необхідної медичної допомоги. При цьому указані юрособи незалежно від форми власності та підпорядкування, фізособи-підприємці, а також водії зобов'язані забезпечити безоплатне перевезення наявним у їх розпорядженні транспортом людини, яка перебуває в невідкладному стані, до найближчого до місця події відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги чи іншого закладу охорони здоров'я, у якому може бути забезпечено надання необхідної медичної допомоги.
    Виклик екстреної медичної допомоги буде здійснюватися за єдиним телефонним номером виклику екстреної медичної допомоги "103" або за єдиним телефонним номером виклику екстреної допомоги "112".
    Закон України від 05.07.12 р. № 5081-VI, набирає чинності 01.01.13 р.

    Для суб'єктів фармацевтичного ринку

  • Визначено "безрецептурні" лікарські засоби, заборонені до рекламування
    МОЗ України визначив перелік лікарських засобів, заборонених до рекламування, які можна відпускати без рецепта. Зокрема, ідеться про ліки:
    — які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори;
    — застосування яких може викликати синдром звикання, що зазначено в інструкції для медичного застосування;
    — що застосовують виключно для лікування жінок у період вагітності та годування груддю;
    — що застосовують виключно для лікування дітей до 12 років.
    Зараз Перелік складається з 326 позицій. Як зазначає МОЗ, подібні переліки передбачено затверджувати щоквартально.
    З текстом наказу та повним переліком можна ознайомитися на офіційному сайті МОЗ України (http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_20120817_639.html).
    Наказ МОЗ України від 17.08.12 р. № 639. Чинний

  • Порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів

  • Оскільки подібна практика декларування вже існувала, то чиновники вирішили: оптово-відпускні ціни, внесені до 01.09.12 р. до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, вважаються задекларованими змінами зазначених цін. Вони є чинними протягом строку дії реєстраційного посвідчення на відповідний засіб або свідоцтва про державну реєстрацію відповідного виробу. Нові правила не визначають особливих умов для перереєстрації ціни (нагадаємо: до цього змінити ціну можна було не частіше ніж один раз на квартал за умови зміни ціни на сировину, матеріали, розміру накладних видатків, курсу іноземної валюти). Навіть навпаки, зміну оптово-відпускної ціни на лікарський засіб або виріб медичного призначення декларують не рідше ніж один раз на два роки.
    Постанова КМУ від 13.08.12 р. № 794

    Для бюджетників

  • Відкориговано Інструкцію про відрядження
    Внесено зміни до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну України від 13.03.98 р. № 59. Виділимо, зокрема, такі новації:
    — визначено, що дата на транспортному квитку (вибуття транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою вибуття працівника у відрядження згідно з наказом про відрядження. Дата на транспортному квитку (прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження;
    — встановлено, що якщо працівник, відряджений для участі в переговорах, конференціях, симпозіумах із питань, що стосуються основної діяльності підприємства, за умовами запрошення безоплатно забезпечується харчуванням організаторами таких заходів або якщо вартість харчування включається до рахунків на найм житлового приміщення, проїзних документів без визначення конкретної суми, добові витрати відшкодовують у розмірах, що визначають у відсотках сум добових витрат для України згідно з додатком 1 до постанови КМУ від 02.02.11 р. № 98, зокрема, 80% — при одноразовому, 55% — дворазовому, 35% — триразовому харчуванні;
    — прибрали спеціальні граничні строки відряджень (наприклад у разі виконання будівельних робіт), зробивши посилання на строки з постанови КМУ від 02.02.11 р. № 98.
    Наказ Мінфіну України від 07.07.12 р. № 807. Чинний

    ДЛЯ ПДВшників

  • Надано сервісну підтримку абонентам закордонного оператора мобільного зв'язку: чи буде ПДВ

  • ДПСУ роз'яснила, що послуги з організації сервісної підтримки абонентів закордонного оператора мобільного зв'язку, просування його товарів та послуг на митній території України в разі їх надання резидентом України будуть об'єктом обкладення ПДВ. При цьому оподатковувати такі послуги слід за ставкою 20%.
    Лист ДПСУ від 11.06.12 р. № 16165/7/15-3417-26

  • СпецПДВ сільгосппідприємств

  • Суб'єкти спецрежиму оподаткування за ст. 209 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) вправі акумулювати суми спецПДВ також на спеціальних рахунках, відкритих в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів. Зміни до урядового Порядку використання коштів, затвердженого постановою від 12.01.11 р. № 11, викликали нещодавні законодавчі нововведення в ст. 209 ПКУ, внесені Законом України від 24.05.12 р. № 4834-VI.
    Постанова КМУ від 22.08.12 р. № 779. Чинна

    Для суб'єктів турбізнесу

  • Особливості застосування РРО при наданні туристичних послуг

  • Фахівці ДПСУ наголосили: у випадку, якщо при отриманні готівки за надані туристичні послуги використовують РРО, розрахункову операцію через касовий аппарат треба проводити на повну суму вартості послуги, у яку входить і туристичний збір.
    Лист ДПСУ від 23.08.12 р.

    Для єдинників

  • Єдинник поповнив рахунок своїми коштами: чи виникає оподатковуваний доход

  • Столичні податківці стверджують, що власні кошти, внесені єдинником другої групи на розрахунковий рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, є доходом платника єдиного податку та їх необхідно відображати в графах 2, 4 і 7 Книги обліку доходів.
    Лист ДПІ у Шевченківському районі м. Києва від 23.08.12 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар