понеділок, 17 вересня 2012 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період із 10 по 14 вересня 2012 року



Виробникам та імпортерам тютюнових виробів 

  • Максимальні ціни на тютюн

  • ДПСУ в додатку до листа від 30.08.12 р. № 2072/0/71-12/15-5117 навела встановлені в 2012 році максимальні роздрібні ціни на тютюнові вироби. Їх можна завантажити на офіційному сайті ДПС у м. Києвіkyiv.sts.gov.ua/data/material/000/011/68458/0.xls


Для закладів охорони здоров'я 

  • Послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров'я — без ПДВ

  • Кабмін затвердив Порядок надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість.
    Аби послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров'я звільнялися від ПДВ, їх мають надавати безпосередньо такі заклади, зокрема, на базі їх блоків харчування, або підприємства громадського харчування, з якими ці заклади уклали договір.
    Види послуг із харчування громадян у закладах охорони здоров'я, операції з надання яких звільняються від ПДВ, наведено в п. 3 новоспеченого Порядку. При цьому від ПДВ звільняються операції з надання згаданих послуг у межах затверджених норм харчування в грамах, а громадян, для яких не встановлено таких норм, — у межах визначеної грошової норми витрат на харчування (максимальна денна грошова норма таких витрат розраховується так: прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць ділять на кількість днів у відповідному місяці, а отриманий результат помножують на 1,4). Коментар редакції читайте в газеті "Все про бухгалтерський облік" № 85 за 2012 рік.
    Постанова КМУ від 05.09.12 р. № 818. Чинна 

    Для готелів

  • Зміни в сертифікації послуг об'єктів тимчасового проживання

  • Новації торкнулися готелів та інших об'єктів, які надають послуги з тимчасового розміщення (проживання). Із набранням чинності змін "зірки" та категорії призначатимуться за результатами добровільної, а не обов'язкової сертифікації.
    Постанова КМУ від 05.09.12 р. № 830. Чинна

    Для бюджетників

  • Облік бібліотечних фондів

  • Спеціалісти Мінкультури зауважили: на сьогодні основними документами, які визначають порядок обліку бібліотечних фондів у бюджетників та відображення в бухобліку операцій з такими об'єктами, є:
    — Інструкція з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах, затверджена наказом Мінкультури України від 03.04.07 р. № 22;
    — Інструкція з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затверджена наказом Держказначейства України від 17.07.2000 р. № 64.
    При цьому вони наголосили, що Инструкция о порядке исключения устаревших по содержанию и ветхих изданий из библиотечных и справочно-информационных фондов, затверджена наказом Міністерства культури СРСР від 18.07.78 р. № 521, в Україні не скасована.
    Лист Мінкультури України від 30.08.12 р. № 221/7-5/53-12

  • Для автоперевізників, автостанцій, автовокзалів та замовників транспортних послуг


  • Міжнародні автоперевезення пасажирів та вантажів

  • Відкориговано Порядок оформлення і видачі дозволів на поїздку по територіям іноземних держав при виконанні перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні, їх обміну та обліку, та Порядок оформлення, видачі, використання, обліку та звітності щодо дозволів Європейської Конференції Міністрів Транспорту (ЄКМТ) на перевезення вантажів автомобільним транспортом між країнами — членами ЄКМТ, ухвалені наказом Мінтрансу України від 20.08.04 р. № 757. Назвемо найцікавіші новини.
    1. Відтепер дозволи на поїздку територіями іноземних держав при виконанні перевезень пасажирів і вантажів автотранспортом у міжнародному сполученні оформлятимуть та видаватимуть територіальні органи Укртрансінспекції України (до цього — ДП "СМАП"). Багаторазові дозволи на поїздки територією Франції оформлюють та видають пункти видачі дозволів терорганів Укртрансінспекції України.
    2. Дозволи на виконання перевезень вантажів оформлюють та видають у пунктах видачі дозволів терорганів Укртрансінспекції за умови пред'явлення оригіналів: реєстраційних документів на транспортний засіб; відповідних сертифікатів на автотранспортний засіб; документів на вантаж (за винятком здійснення порожньої подачі транспортного засобу) з обов'язковим занесенням отриманих дозволів до реєстру виданих іноземних дозволів.
    3. Перевізник повертає використані дозволи, отримані ним із занесенням до реєстру видачі, у будь-якому пункті видачі дозволів терорганів Укртрансінспекції.
    4. Виключено положення, за яким дозволи Австрії оформлюють та видають у пунктах пропуску на державному кордоні Австрії.
    5. Оформлення та видачу уповноваженій особі перевізника дозволів ЄКМТ здійснюють у пунктах видачі дозволів територіальних органів Укртрансінспекції України (до цього — ДП "СМАП"). Також Мінінфраструктури внесло зміни до Порядку організації регулярних, нерегулярних і маятникових перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні, затвердженого наказом Мінтрансу України від 09.02.04 р. № 75. Відтепер урегульовані цим документом процедури та питання згаданих перевезень опікують Мінінфраструктури та Укртрансінспекція України.
    Накази Мінінфраструктури України від 17.08.12 р. № 520 та № 519. Чинні

    До відома

  • На російський транспорт запровадять "утилізаційний збір"

  • Таким чином, імпортерів транспортних засобів та кузовів до них походженням із Російської Федерації (коди УКТ ЗЕД 8702-8705 і 8707) зобов'яжуть самостійно забезпечити подальшу заготівлю та утилізацію відходів, які утворюються внаслідок втрати ними своїх споживчих властивостей, або укласти договори про виконання робіт з організації їх заготівлі та утилізації з іншими підприємствами. Для останніх встановлено граничні ціни на такі послуги.
    Постанова КМУ від 03.09.12 р. № 843 

  • Санаторно-курортне лікування за кошти соцстраху

  • Незабаром відпочинок за кошти соцстраху стане доступнішим — якщо комісія (уповноважений) із соціального страхування прийме рішення виділити застрахованій особі путівку у двомісний номер, часткова оплата становитиме лише 20% від її вартості (до цього — 30%). А от путівка, виділена одному із застрахованих батьків (матері або батькові) або застрахованій особі, яка їх замінює (опікунові, піклувальнику), для лікування дитини в супроводі дорослого за наявності в дитини медичних показань на санаторно-курортне лікування, обійдеться в 15% від її вартості, а не в 20%, як було раніше. Відповідні поправки внесено до п. 4.5 та п. 4.7 Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (постанова правління згаданого Фонду від 25.02.09 р. № 12).
    Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 31.07.12 р. № 43. Чинна

  • Оновлення реєстру оптово-відпускних цін на медичні вироби

  • Міністерство охорони здоров'я України оновило дані станом на 31.08.12 р., які вносяться до реєстру оптово-відпускних цін на вироби медичного призначення.
    Детальніше з реєстром ви можете ознайомитись на офіційному сайті МОЗ за адресоюwww.moz.gov.ua/ua/portal/dn_20120831_680.html. Нагадаємо, що внесенню до реєстру підлягають оптово-відпускні ціни на вироби медичного призначення, придбання яких частково або повністю фінансується за рахунок державного та місцевих бюджетів.
    Наказ МОЗ від 31.08.12 р. № 680

  • Якщо договір послуг превищує 10 тис. євро, необхідно подати акт цінової експертизи

  • Нацбанк повідомив, що резиденту для придбання послуг у нерезидента, якщо загальна вартість цих послуг за укладеним між ними договором перевищує 100000 євро, необхідно попередньо одержати акт цінової екпертизи, який видає Держзовнішінформ та який засвідчує відповідність контрактних цін на послуги, які є предметом договору, кон'юнктурі ринку.
    Разом із тим в окремих випадках при виникненні нестандартних ситуацій (наприклад, якщо контрактні ціни нижче за цін, що склалися на відповідному ринку, або у разі надання послуги єдиним можливим постачальником на ринку чи якщо послуга носить унікальний характер тощо) в актах Держзовнішінформу вживаються такі формулювання, як: "ціни (вартість послуг) відповідають кон'юнктурі ринку", "ціни відповідають тарифам компанії, а отже, відповідають кон'юнктурі ринку", "ціни є нижчими за ринкові".
    Лист НБУ від 10.09.12 р. № 28-311/4414-8789

  • Номер судової справи буде незмінним

  • Єдиний унікальний номер, присвоєний кожній судовій справі в суді першої інстанції, буде сталим незалежно від подальшого проходження справи в інстанціях. Відповідні зміни внесено до Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді, Інструкції з діловодства в апеляційному загальному суді, Інструкції з діловодства в апеляційних та місцевих адміністративних судах. Структура єдиного унікального номера справи складатиметься з коду суду першої інстанції (три цифри), через дріб — номер справи за порядком у поточному році, через дріб — рік реєстрації (дві цифри), вид судочинства. Справи адміністративного судочинства позначатимуть літерою "а", кримінального — "к", про адміністративні правопорушення — "п", цивільного — "ц";
    Наказ ДСАУ від 05.09.12 р. № 103. Набере чинності 01.01.13 р.

  • Держреєстрація прав на нерухомість

  • Уряд уточнив, що для проведення держреєстрації права власності на новозбудований чи реконструйований об'єкт нерухомого майна заявник, окрім документів, зазначених у п. п. 27 і 28 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень (затверджено постановою КМУ від 22.06.11 р. № 703), подає органу держреєстрації прав технічний паспорт на такий об'єкт.
    Постанова КМУ від 05.0912 р. № 824. Запрацює 01.01.13 р. 

  • Гарантування вкладів фізосіб
    Адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб збільшила розмір відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки, за рахунок коштів Фонду з 150 тис. до 200 тис. грн. Дію рішення поширено на банки, що перебувають у стадії ліквідації на день його прийняття, перелік яких наведено в додатку до документа (21 банк). Вкладники таких банків мають право звертатися до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за отриманням відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки, до 31.12.12 р.
    Рішення адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 21.08.12 р. № 27. Чинне


  • Немає коментарів:

    Дописати коментар