вівторок, 28 серпня 2012 р.

Законодавство 20-23.08.12р.

НОВИНИ ПРО ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ
за період із 20 по 23 серпня 2012 року
    ДО ВІДОМА

  • Чого очікувати від нового законодавства про ціноутворення

  • 03.08.12 р. набрав чинності Закон України "Про ціни та ціноутворення" від 21.06.12 р. № 5007-VI. Він відправив у відставку свого тезку, який пропрацював 22 роки.
    Які ж зміни привніс коментований акт читайте на сторінках газети "Все про бухгалтерський облік" № 78 за 22.08.12 р.

  • Зайнятість населення

  • Парламентарі прийняли новий Закон України "Про зайнятість населення" від 05.07.12 р. № 5067-VI, який набере чинності 01.01.13 р.
    Закон запроваджує ряд компенсаційних пільгових програм, які зацікавлять як роботодавців, так і населення, що працевлаштовується. Також передбачена значна низка коригувань і до інших Законів, що так чи інакше стосуються зайнятості населення.
    Коментар редакції до цього документа ми опублікуємо в одному з вересневих номерів газети "Все про бухгалтерський облік".

  • Яку суму готівки можна перевезти фізособі через митний кордон України

  • Внесено зміни до Інструкції про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затвердженої постановою Правління НБУ від 27.05.08 р. № 148, згідно з якими:
    — фізособа-резидент має право ввозити в Україну та вивозити за її межі готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, якщо письмово задекларує митному органу суму в повному обсязі та за наявності документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків у банках (фінансових установах), виключно на ту суму, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро. Строк дії таких документів — 30 календарних днів, починаючи з дня видачі;
    — фізособа-нерезидент має право ввозити в Україну готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі;
    — фізособа-нерезидент має право вивозити за межі України готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, якщо сума готівки, що вивозиться, не перевищує суми готівки, що задекларована письмово цією особою митному органу при ввезенні в Україну. Вивезення готівки в такому випадку здійснюється за умови її письмового декларування митному органу в повному обсязі.
    Постанова Правління НБУ від 25.07.12 р. № 312. Чинна

  • Роз'яснено особливості застосування норм законодавства про заборону споживчих кредитів в іноземній валюті

  • НБУ роз'яснив спірні питання щодо застосування норм законодавства про заборону надання споживчих кредитів в іноземній валюті.
    Так, надання споживчих кредитів в іноземній валюті після 16.10.11 р., у тому числі у формі траншів за кредитною лінією, кредиту овердрафт тощо, буде порушенням вимог законодавства. Заборона також поширена на кредитні операції за договорами про поновлювану кредитну лінію, що були укладені до 16.10.11 р. Після 16.10.11 р. проведення банком реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті можливо лише за умови, якщо при цьому не буде додаткового кредитування в іноземній валюті.
    Лист НБУ від 15.08.12 р. № 29-213/8207

  • Для аптек змінили граничні цінові надбавки на соціально орієнтовані лікарські засоби

  • Кабмін уніс зміни до постанови КМУ "Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення" від 17.10.08 р. № 955, якими встановив на лікарські засоби та вироби медичного призначення граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 12% оптово-відпускної ціни та граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 25% закупівельної ціни.
    Раніше такі обмеження стосувалися лише лікарських засобів і виробів медичного призначення, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), а тепер ще й обов'язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, визначеного МОЗ.
    Постанова КМУ від 13.08.12 р. № 762. Чинна

  • Соціальний захист чорнобильців

  • Внесено зміни до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо забезпечення санаторно-курортними путівками.
    Законом установлюється новий порядок, за яким кожен чорнобилець може:
     самостійно визначити місце свого оздоровлення. У цьому випадку держава компенсує вартість путівки в межах щорічної грошової допомоги санаторно-курортному закладу. Якщо такої допомоги недостатньо, можна зробити доплату (за окремі послуги) власними коштами;
    — отримати грошову компенсацію в розмірі середньої вартості путівки в Україні (чорнобильцям 1 та 2 категорій — 100%, 3 категорії — 70% та 4 категорії — 50% розміру середньої вартості путівки).
    Розмір щорічної грошової допомоги та щорічний розмір середньої вартості путівки в Україні визначаються законом про Держбюджет на відповідний рік. 
    Також зазнав змін порядок надання пільгових путівок на оздоровлення.
    Закон України від 05.07.12 р № 5062-VI, набирає чинності 1 січня 2013 р. 

  • Доступне житло
    Кабмін змінив Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, затверджений постановою від 25.04.12 р. № 343.
    По-перше, його дію поширено на не реалізоване замовниками (управителями) житло в об'єктах, прийнятих в експлуатацію після 2007 р. (раніше — 2009 р.).
    По-друге, уряд дозволив визначати платоспроможність позичальника з урахуванням доходів його поручителів.
    По-третє, чиновники конкретизували категорії осіб, яких вважають такими, що потребують поліпшення житлових умов:
    — громадяни, які на підставі ст. 34 Житлового кодексу Української РСР перебувають на квартирному обліку;
    — громадяни, які забезпечені за місцем проживання, зареєстрованим у встановленому порядку, житловою площею, що не перевищує 9 кв. м на одного члена сім'ї, або проживають (зареєстровані в установленому порядку) у гуртожитку, що підтверджується довідкою про склад сім'ї, виданою за місцем проживання.
    По-четверте, з названого Порядку виключили можливість перевищення нормативної площі та розрахункової вартості житла не більш як на 25 відсотків, яка допускалася раніше.
    Постанова КМУ від 13.08.12 р. № 772. Чинна

  • Затверджено показник середньої зарплати за червень 2012 року

  • Середню зарплату (дохід) на одну застраховану особу, що буде використовуватися при визначенні коефіцієнта заробітної плати за червень 2012 року під час призначення пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.03 р. № 1058-IV, установлено в розмірі 2994 грн 78 коп. (у травні така середня зарплата становила 2326,74 грн).
    За матеріалами офіційного сайта ПФУ

    ДЛЯ ПДВшників

  • ДПСУ: коли вписувати дані ВМД у податкові накладні

  • Державна податкова служба України у зв'язку з внесенням змін до п. 201.1 Податкового кодексу України відповідно до Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні" від 05.07.12 р. № 5083-VІ зазначила, що реквізити "номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України" підлягають зазначенню в податковій накладній із моменту набрання чинності змінами до форми податкової накладної про її доповнення відповідними графами для відображення таких реквізитів.
    Лист ДПСУ від 21.08.12 р. № 1272/0/71-12/15-3117. Детальніше — укоментарі до даного листа в газеті "Все про бухгалтерський облік" № 79 за 2012 р. на стор. 2.

    ДЛЯ БУДІВЕЛЬНИКІВ

  • Завершення будівництва

  • Кабмін змінив форму Декларації про готовність об'єкта до експлуатації. Із її п. 6 виключили графу "Серія та номер кваліфікаційного сертифіката (обов'язково зазначається з 1 червня 2012 р.)", де мала б міститися інформація про документи осіб, відповідальних за виконання робіт.
    Постанова Кабміну від 15.08.12 р. № 757

    ДЛЯ ЗЕДівців

  • Бартер у ЗЕД

  • З 90 до 180 календарних днів збільшили максимальний строк, упродовж якого товари, що імпортються за бартерним договором, підлягають ввезенню на митну територію України.
    Також знято обмеження щодо терміну ввезення на митну територію України імпортних товарів у разі експорту за бартерним договором високоліквідних товарів (раніше — 60-денний термін). Крім цього, із системи документів дозвільного характеру вилучили разовий індивідуальний дозвіл на перевищення встановлених строків увезення товарів (виконання робіт, надання послуг), які імпортуються за бартерними договорами.
    Закон України від 05.07.12 р. № 5061-VI. Чинний

  • Перевірка звичайних цін на продукцію в операціях ЗЕД

  • ДПСУ розробила методичні рекомендації щодо алгоритму визначення звичайної ціни продукції (товарів) при здійсненні зовнішньоекономічних операцій. Зокрема, суб'єктам господарювання слід ураховувати такі факти:
    — при перевірці звітних податкових періодів до 01.04.11 р. застосовується п. 7.4 ст. 7 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 28.12.94 р. № 334/94-ВР, відповідно до якого дохід, отриманий платником податку від зовнішньоекономічних операцій, визначається відповідно до договірних цін, але не менших за звичайні ціни на відповідні товари, що діяли на дату такого продажу;
    — при перевірці звітних податкових періодів після 01.04.11 р. застосовується п. 153.2 Податкового кодексу України, відповідно до якого дохід, отриманий платником податку від зовнішньоекономічних операцій, визначається відповідно до договірних цін, але не менших за звичайні ціни на відповідні товари, що діяли на дату такого продажу, у разі, якщо договірна ціна на такі товари відрізняється більше ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на такі товари.
    Лист ДПСУ від 24.07.12 р. № 20001/7/15-1217


Немає коментарів:

Дописати коментар