вівторок, 21 серпня 2012 р.

Зміни в законодавстві. 13-17.08.12р.


НОВИНИ ПРО ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ
за період із 13 по 17 серпня 2012 року

    Для ПДВшників 

    Продаж земділянок: нюанси обкладення ПДВ
    Спеціалісти ДПСУ наголосили: операції з поставки (продажу, передачі) земділянки, що знаходиться під об'єктом нерухомості, як окремого об'єкта звільнено від обкладання ПДВ (за умови відображення в обліку придбання такої земділянки як окремого об'єкта). Водночас операції з продажу (передачі) об'єкта нерухомості разом із землею, що знаходиться під таким об'єктом та обліковується в загальній вартості об'єкта нерухомості (включена до його вартості), підлягають обкладанню ПДВ на загальних підставах. При цьому порядок обкладання ПДВ операцій з постачання земділянки на нерухоме майно, розташоване на земділянці, не залежить від кількості укладених договорів купівлі-продажу з відчуження такої земділянки та об'єктів нерухомості (один договір на купівлю-продаж земельної ділянки та об'єкт нерухомості, розташований на ній, чи два договори окремо на купівлю-продаж земельної ділянки та окремо на об'єкт нерухомості).
    Лист ДПСУ від 15.06.12 р. № 10075/6/15-3415-26, № 16675/7/15-3417-26 

    Новий обов'язковий реквізит податкової накладної 
    Законотворці додали до обов'язкових реквізитів податкової накладної ще й номер та дату митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України (див. новий пп. "ї" п. 201.1 Податкового кодексу України).
    Закон України від 05.07.12 р. № 5083-VI

    Для платників податку на прибуток

    Скасовано додаток ОК до прибуткової декларації 
    Скасовано додаток ОК до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, форму якої затверджено наказом Мінфіну України від 28.09.11 р. № 1213. Це сталося завдяки виключенню абз. 2 та 3 із п. 152.3 Податкового кодексу України.
    Детально про ці зміни читайте у свіжому № 77 газети "Все про бухгалтерський облік".
    Закон України від 05.07.12 р. № 5083-VI 

    Хто платитиме авансовий внесок із податку на прибуток
    Нові зміни до податкового законодавства зобов'яжуть щомісяця платити авансовий внесок із податку на прибуток у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації. Від сплати авансу звільнять:
    — новостворені організації;
    — виробників сільськогосподарської продукції;
    — неприбуткові установи (організації);
    — платників податків, у яких оподатковувані доходи за останній річний звітний (податковий) період не перевищують 10 млн грн.
    Закон України від 05.07.12 р. № 5083-VI. У цій частини набере чинності 01.01.13 р. 

    Для бюджетних установ

    Нова Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету
    Мінфін виклав у новій редакції Інструкцію щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету. Оновлена версія нормативного акта запрацює з наступного року.
    Економічну класифікацію видатків бюджету призначено для чіткого розмежування видатків бюджетних установ та одержувачів бюджетних коштів за економічними характеристиками операцій, що здійснюються відповідно до функцій держави та місцевого самоврядування. Вона забезпечує єдиний підхід до всіх учасників бюджетного процесу з точки зору виконання бюджету.
    При цьому видатки на проведення тендерів із закупівлі товарів, робіт та послуг (а саме: видатки на розробку і розсилання тендерної документації, запрошення до участі в процедурах закупівель та підготовці засідань тендерного комітету із закупівлі товарів, робіт і послуг) здійснюються за відповідними кодами економічної класифікації видатків бюджету залежно від економічної суті платежу.
    Окрім того, сплата податку на додану вартість, який уключено до ціни товарів, робіт і послуг, здійснюється за тим кодом економічної класифікації видатків бюджету, за яким здійснюється основний платіж. Перерахування (cплата) податку на доходи фізичних осіб здійснюється за тим кодом економічної класифікації, за яким здійснюється виплата доходу фізичної особи.
    Наказ Міністерства фінансів України від 21.06.12 р. № 754. Набере чинності 01.01.13 р. 

    ДО ВІДОМА

    Протягом якого часу можна надати податківцям документи, зазначені в акті перевірки як відсутні
    З 12.08.12 р. платник податків має право протягом п'яти робочих днів із дня отримання акта перевірки надати до контролюючого органу, що призначив перевірку, документи, визначені в акті перевірки як відсутні (абз. 2 п. 44.7 Податкового кодексу України). Нагадаємо, що раніше цей строк становив 3 дні.
    Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні" від 05.07.12 р. № 5083-VI

    Функції податківців: шукайте оновлені в Податковому кодексі України
    Податковий кодекс України зазнав чергового оновлення. Тепер функції органів державної податкової служби закріплено в ньому в оновленому складі. А Закон України "Про державну податкову службу в Україні" від 04.12.90 р. № 509-ХІІ утратив чинність (окрім деяких норм).
    Назвемо деякі з нових функцій: контроль за правомірністю бюджетного відшкодування ПДВ; реєстрація та ведення обліку платників податків, облік об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням, проведення диференціації платників податків тощо.
    Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні" від 05.07.12 р. № 5083-VI

    Заборонено самостійно продавати майно, що знаходиться в податковій заставі
    Останні зміни до Податкового кодексу України виключили п. 95.23, який за певних умов дозволяв відчужувати майно, що знаходиться в податковій заставі. Зокрема, такими умовами були згода органу податкової служби та спрямування коштів, отриманих від продажу майна, на погашення податкового боргу.
    Закон України від 05.07.12 р. № 5083-VI. У цій частині чинний 

    Довідка про відсутність заборгованості
    Спеціалісти ДПСУ повідомили, що для всіх платників податків, які подають податкову звітність в електронному вигляді, уведено новий електронний податковий сервіс з одержання Довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів в електронній формі за електронним запитом платника податків. При цьому вони зауважили, що платник податків, який отримав Довідку про відсутність заборгованості з податків і зборів в електронному вигляді, може звернутися до Центру обслуговування платників податків для одержання такої довідки також і в паперовому вигляді.
    Лист ДПСУ від 06.07.12 р. № 18522/7/19-1017 

    Змінено склад суб'єктів, які несуть відповідальність за корупційні правопорушення Відтепер за порушення антикорупційного законодавства до відповідальності притягатимуть осіб як начальницького, так і рядового складу податкової міліції. Раніше антикорупційні обмеження поширювалися лише на осіб начальницького складу податкової міліції. Ці зміни до Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" від 07.04.11 р. № 3206-VI було здійснено у зв'язку з внесенням змін до Податкового кодексу України.
    Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні" від 05.07.12 р. № 5083-VI

Немає коментарів:

Дописати коментар