четвер, 18 лютого 2016 р.

Україна остаточно перейде на онлайн-закупівлі

Україна остаточно перейде на онлайн-закупівлі
Закон України від 25.12.2015 № 922-VIII
Сьогодні в газеті «Голос України» опубліковано Закон «Про публічні закупівлі», який передбачає введення електронної системи закупівель для всіх державних закупівель:
  • товарів і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис. грн. (1 млн. грн. — для замовників, які здійснюють свою діяльність в окремих сферах господарювання);
  • робіт вартістю в 1,5 млн. грн. та вище (5 млн. грн. — для замовників, які здійснюють свою діяльність в окремих сферах господарювання).
Під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за зазначену вище, замовники мають дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель та можуть використовувати електронну систему закупівель лише з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) і виконавця робіт для укладення договору.
При здійсненні закупівель без використання електронної системи закупівель, за умови, що вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн. та є меншою за граничну вартість, замовники обов’язково оприлюднюють звіт про укладені договори в системі електронних закупівель.
Закупівля може здійснюватися шляхом застосування однієї з таких процедур:
  • відкриті торги;
  • конкурентний діалог;
  • переговорна процедура закупівлі.
Відкриті торги здійснюються шляхом проведення електронного аукціону (з найнижчою ціною без зазначення найменувань та інформації про учасників).
Процедура конкурентного діалогу може застосовуватися в разі, якщо:
  • замовник не може визначити необхідні технічні, якісні характеристики (специфікації) робіт або визначити вид послуг;
  • предметом закупівлі є консультаційні, юридичні послуги, розробка інформаційних систем, програмних продуктів, здійснення наукових досліджень, експериментів або розробок, виконання дослідно-конструкторських, будівельних робіт, визначення вимог до виконання яких потребує переговорів.
Переговорна процедура використовується замовником як виняток і відповідно до неї замовник укладає договір про закупівлю з учасником після проведення переговорів з одним або кількома учасниками. Оприлюдненню підлягає лише повідомлення про намір укласти договір.
Поширення системи електронних закупівель протягом 2016 року планується у два етапи: з 1 квітня — для ЦОВВ і замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання; з 1 серпня — для інших замовників.

Немає коментарів:

Дописати коментар