неділю, 28 жовтня 2012 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період із 15 по 19 жовтня 2012 року


До відома 

  • Кабмін скоротив перелік підстав для подання органам державної влади довідок із ЄДРПОУ

  • Зокрема, суб'єктам господарювання не потрібно подавати зазначену довідку для:
    — набуття статусу оптового ринку сільськогосподарської продукції;
    — отримання свідоцтва про акредитацію центру сертифікації ключів;
    — участі в аукціоні з реалізації нерухомого військового майна Збройних сил;
    — проведення сертифікації послуг зі зберігання зерна та продуктів його переробки;
    — включення до переліку санаторно-курортних закладів, при яких створюються центри медико-психологічної реабілітації;
    — проведення державної експертизи культурних цінностей.
    Постанова КМУ від 17.10.12 р. № 949 

  • Окремі питання обробки персональних даних

  • Власник бази персональних даних самостійно приймає рішення щодо того, чи є та або інша сукупність персональних даних фізичних осіб, яка перебуває у його володінні, базою персональних даних.
    У випадку, якщо власником бази персональних даних не здійснюється обробка відомостей про інших фізичних осіб (контрагентів, працівників, клієнтів і т.п.), у нього відсутня база персональних даних.
    У такому разі подання заяви про реєстрацію бази персональних даних, у тому числі подання відомостей про власника бази персональних даних, який не здійснює обробку персональних даних інших фізичних осіб, Законом не передбачено.
    Лист ДСЗПД від 20.08.12 р. № 10/3905-12 

  • Затверджено показник середньої заробітної плати за серпень 2012 року

  • Середня зарплата (доход) на одну застраховану особу, що буде використовуватися при визначенні коефіцієнта заробітної плати за серпень 2012 року при призначенні пенсій, установлена в розмірі 2690 грн 49 коп. (за липень така середня зарплата становила 2754,69 грн).
    За матеріалами офіційного сайта ПФУ

  • Використання бланків ТТН

  • ДПСУ повідомляє, що суб'єкти господарювання, які використовують бланки ТТН на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв, можуть роздруковувати їх самостійно, оскільки ТТН не відносяться до бланків суворої звітності. При цьому форма бланків ТТН повинна відповідати формі, затвердженій наказом Мінтрансу від 28.04.05 р. № 154.
    Лист ДПСУ від 04.09.12 р. № 2472/0/71-12/15-5217

  • Держархів роз'яснив порядок зберігання первинних бухгалтерських документів

  • Проводити відбір документів, строк зберігання яких закінчився, та складати акт про вилучення цих документів для знищення потрібно після зведення описів справ підприємства за відповідний період.
    Зведені описи й акт розглядає експертна комісія підприємства. Схвалені експертною комісією описи справ й акти про вилучення та знищення документів разом надають на розгляд експертно-перевіряючій комісії відповідного державного архіву. Схвалені експертно-перевіряючою комісією описи справ постійного зберігання, а також погоджені нею описи справ з особового складу й акти про вилучення та знищення документів затверджує керівник підприємства, після цього документи можна знищувати.
    Нова версія Переліку Держархіву набере чинності 01.01.13 р.
    Лист Держархіву від 13.09.12 р. № 01.2/2855

  • Зміноно порядок одержання ДПСУ інформації про об'єкти оподаткування

  • КМУ внесено зміни в порядок обміну інформацією про об'єкти оподаткування між податковою службою та органами, що обліковують та реєструють такі об'єкти.
    Зокрема, установлено, що органи, які обліковують або реєструють рухоме або нерухоме майно та інші активи, що є об'єктом оподаткування, щомісяця до 10 числа подають:
    — ДПС — інформацію про нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо якого у фізичних осіб виникає або припиняється право власності, а також про транспортні засоби та про власників та/або користувачів такого майна й транспортних засобів;
    — органам податкової служби за місцезнаходженням — інформацію про власників або користувачів рухомого майна, крім транспортних засобів та інших активів, які є об'єктом оподаткування.
    Відповідно до діючого порядку вся перерахована інформація подається органам податкової служби за місцезнаходженням.
    Постанова КМУ від 17.10.12 р. № 947

    Для єдинників

  • Мораторій на штрафи для єдинників

  • Відповідно до п. 7 підрозділу 10 р. ХХ Податкового кодексу України до єдинників за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій та повноти сплати сум єдиного податку штрафних санкцій не застосовуватимуть. Водночас спеціалісти ДПСУ зауважили, що такий мораторій на застосування штрафних (фінансових) санкцій не поширюється, зокрема, на несвоєчасну сплату щомісячних авансових внесків єдиного податку, квартальних платежів та неподання або несвоєчасне подання податкової звітності.
    Лист ДПСУ від 02.08.12 р. № 21000/7/17-12/7

    Для дошкільних навчальних закладів

  • КМУ затвердив критерії, за якими оцінюють ступінь ризику від провадження госпдіяльності з надання освітніх послуг у системі дошкільної освіти та визначають періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю)
    До таких критеріїв належать:
    — строк провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі дошкільної освіти;
    — результат державної атестації дошкільного навчального закладу;
    — наявність фактів порушення вимог законодавства, яке регулює питання щодо провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі дошкільної освіти;
    — виконання планових показників діяльності.
    Планові заходи держнагляду (контролю) за діяльністю суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику здійснюватимуть не частіше одного разу на рік, із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки, із незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п'ять років.
    Постанова КМУ від 08.10.12 р. № 910. Чинна

Немає коментарів:

Дописати коментар