четвер, 4 жовтня 2012 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ 24-28 вересня 2012р.


До відома 


  • Нагадуємо, що з 1 жовтня 2012 року підвищилися соціальні показники та виплати.

  • Зокрема,
    1) прожиткового мінімуму:
    — загальний показник — до 1060 грн ;
    — діти до 6 років — до 930 грн;
    — діти від 6 до 18 років — до 1161 грн;
    — працездатні особи — до 1118 грн;
    — особи, які втратили працездатність, — до 856 грн;
    2) мінімальної заробітної плати: 
    — місячний розмір — до 1118 грн;
    — погодинний розмір — до 6,70 грн;
    3) максимального розміру доходу, з якого справляється єдиний соцвнесок, — до 19006 грн;
    4) допомоги при народженні дитини: 
    — на першу дитину — до 27900 грн;
    — на другу дитину — до 55800 грн;
    — на третю та кожну наступну дитину — до 111600 грн.
    Закон України від 22.12.11 р. № 4282-VI

  • Перевірки володільців та/або розпорядників баз персональних даних

  • Фахівці ДСЗПД ухвалили План проведення перевірок володільців та (або) розпорядників баз персональних даних щодо дотримання ними вимог законодавства у сфері захисту персональних даних на IV квартал 2012 року. Його розміщено на офіційному сайті ДСЗПД (www.zpd.gov.ua/).
    Наказ ДСЗПД від 24.09.12 р. № 74. Чинний

  • Змінено Методику обчислення сукупного доходу сім'ї

  • З метою посилення соціального захисту найбільш незахищених верств населення унесено зміни до Методики обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіну, Держкомстату, Держмолодьспорту від 15.11.01 р. N 486/202/524/455/3370. Зокрема, методику доповнено положенням, у якому зазначено, що суми пенсій та допомог за рішенням суду враховуються в тому місяці, у якому вони фактично виплачені.
    Наказ Мінфіну, Мінсоцполітики, Мінекономіки, від 03.09.12 р. № 535/961/961. Набирає чинності з дня опублікування

  • Рекомндації Кабміну щодо перенесення підприємствами робочого дня з 31 на 29 грудня

  • КМУ вніс зміни до своїх рекомендацій стосовно перенесення робочих днів у 2012 році. Пропонується перенести понеділок, 31 грудня, на суботу, 29 грудня.
    Таким чином, вийде три вихідних підряд. При цьому тривалість передноворічного рабочого тижня збільшиться до 6 днів.
    Распорядження КМУ від 26.09.12 р. № 715-р

  • Затверджено новий ліміт споживання електроенергії для опалення

  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, внесла зміни до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, затверджених Постановою НКРЕ від 23.04.12 р. № 497.
    Зокрема, населення, яке проживає в житлових будинках (у т. ч. у житлових будинках готельного типу та гуртожитках), обладнаних електроопалювальними установками з/без кухонними електроплитами (у т.ч. у сільській місцевості), у період із 01.10.12 р. по 30.04.13 р. (включно) отримуватиме електроенергію за ціною 21,54 коп. (із ПДВ) у межах 3600 кВт год./міс. (раніше — 1800 кВт год./міс.). Такий самий ліміт споживання матиме населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні чи не функціонують системи централізованого теплопостачання, у період з 01.10.12 р. по 30.04.13 р.
    Постанова НКРЕ від 13.09.12 р. № 1183. Чинна 

  • Планові перевірки суб'єктів у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення

  • КМУ вніс зміни до постанови "Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності для санітарного та епідемічного благополуччя населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю)" від 30.11.11 р. № 1405.
    Зокрема, змінено періодичність планових заходів державного нагляду (контролю) за діяльністю суб'єктів:
    — із середнім ступенем ризику — з одного разу на два роки на один раз на три роки;
    — із незначним ступенем ризику — з одного разу на три роки на один раз на п'ять років. При цьому, якщо за результатами двох останніх планових перевірок не виявлено фактів порушення вимог законодавства у сфері санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, наступна планова перевірка такого суб'єкта проводитиметься не раніше ніж через період часу, установлений для відповідної групи ризику, збільшений у 1,5 раза.
    Постанова КМУ від 19.09.12 р. № 869. Чинна

  • ПФУ затвердив Порядок надання органами Пенсійного фонду послуг в електронному вигляді

  • Порядком, зокрема, передбачено доступ для громадян, застрахованих осіб та страхувальників, у тому числі фізичних осіб-підприємців та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, до інформації про стан відомостей про застраховану особу, пенсійні виплати, обробку звіту, поданого в електронному вигляді, стан взаєморозрахунків за зобов'язаннями платника (за умови підтвердження автентичності особи, що одержує доступ, шляхом реєстрації в базі даних веб-порталу).
    Постанова ПФУ від 07.09.12 р. № 16-1. Чинна

  • Змінено порядок надання дотацій на працевлашування безробітних

  • Міністерство соціальної політики України внесло зміни в порядок надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних. Згідно із затвердженими змінами роботодавець зможе отримати дотацію в разі, якщо:
    — працевлаштує визначену категорію безробітних на строк понад два роки;
    — збереже для них у цей період умови праці та гарантує зайнятість, що встановлено на день працевлаштування.
    Раніше про забезпеченість таких умов не йшлося.
    Наказ Мінсоцполітики України від 22.08.12 р. № 514. Чинний

    Для єдинників

  • Штрафувати фізособу-єдинника за відсутність обліку товарних запасів немає підстав

  • Вищий адміністративний суд України встановив: до фізосіб-єдинників, які не використовують РРО на підставі п. 6 ст. 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" від 06.07.95 р. № 265/95-ВР, застосовувати штрафні санкції за відсутність обліку товарних запасів немає підстав.
    Ухвала ВАСУ від 25.07.12 р. № К/9991/84526/11

  • Як єдиннику обліковувати поворотну фіндопомогу

  • Фахівці ДПСУ зауважили: суму фінансової допомоги, не повернутої протягом 12 календарних місяців із дня її одержання, потрібно зарахувати до доходу єдинника за підсумками дня, що настає за останнім днем періоду 12 місяців.
    При цьому в Книзі обліку доходів (для платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість), форму якої затверджено наказом Мінфіну України від 15.12.11 р. № 1637, контролери пропонують такий доход показувати у графі 5.
    Лист ДПСУ від 27.09.12 р. 

    Для аптечних закладів

  • Про мінімальний асортимент лікарських засобів

  • МОЗ України вніс зміни до свого наказу, відповідно до якого аптечним закладам до обов'язкового асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів дозволено включати медпрепарати не тільки вітчизняного, а й іноземного виробництва.
    Наказ МОЗ України від 07.09.12 р. № 703. Набирає чинності з дня офіційного опублікування

  • Вивіски аптек

  • Внесено зміни до п. 2.12 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, затверджених наказом МОЗ України від 31.10.11 р. № 723.
    Нововведення такі:
    — у найменуванні аптечного закладу, у знаку для товарів та послуг, під яким аптечний заклад провадить свою діяльність, у вивісках та зовнішній рекламі аптечних закладів не допускається використання будь-яких відомостей, що містять твердження щодо рівня або іншої ознаки цін та соціальної спрямованості аптечного закладу, які можуть вплинути на наміри споживачів щодо придбання товарів у такому аптечному закладі;
    — за бажанням ліцензіат може встановити сигнальний покажчик аптечного закладу та його структурного підрозділу, загальний опис якого затверджується МОЗ України.
    Наказ МОЗ України від 07.09.12 р. № 707. Набирає чинності з дня офіційного опублікування

    Для виробників зерна

  • Державні заставні закупівлі зерна

  • Мінагрополітики затвердило форму заявки на отримання бюджетної позики в межах режиму державних заставних закупівель зерна.
    Нагадуємо: крім зазначеної заявки, згадані виробники повинні подати Аграрному фонду або його регіональному відділенню такі документи:
    — виписку з Єдиного державного реєстру юросіб та фізосіб-підприємців;
    — копію свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ;
    — подвійне складське свідоцтво;
    — посвідчення про якість зерна (сертифікат якості Державної хлібної інспекції).
    Наказ Мінагрополітики України від 22.08.12 р. № 518. Набирає чинності з дня опублікування

Немає коментарів:

Дописати коментар