середу, 17 жовтня 2012 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період із 1 по 5 жовтня 2012 року




    До відома

  • ДПСУ оприлюднила Довідник № 63 податкових пільг станом на 01.10.12 р.

  • Довідник застосовується при заповненні Звіту про сумми податкових пільг.
    Лист ДПСУ від 28.09.12 р.

  • Держстат оприлюднив індекси споживчих цін на товари та послуги

  • У вересні 2012 року індекс споживчих цін становить 100,1%, порівняно із серпнем 2012 року.
    За інформацією, оприлюдненою на офіційному сайті Держстату України www.ukrstat.gov.ua

  • Змінено граничні торгівельні надбавки на лікарські засоби

  • Зокрема, граничні постачальницько-збутові надбавки не вище 10 відсотків оптово-відпускної ціни та граничні торговельні (роздрібні) надбавки виходячи із закупівельної ціни, що не перевищують від 10% до 25% залежно від розміру закупівельної ціни.
    Постанова КМУ від 24.09.12 р. № 880. Набере чинності 01.01.13 р.

  • Зменшено кількість документів при реєстрації речових прав на нерухомість

  • У разі виникнення, переходу або припинення права власності на житловий будинок, будівлю або споруду з одночасним виникненням, переходом або припиненням речових прав на земельну ділянку, на якій вони розташовані, до органу державної реєстрації подають одну заяву про державну реєстрацію прав та обтяжень на такі об'єкти. При цьому одну заяву подають лише в разі, якщо права на житловий будинок, будівлю, споруду та земельну ділянку, на якій вони розташовані,реєструють щодо однієї особи. Нагадаємо: раніше потрібно було подавати заяви окремо за кожною такою реєстраційною дією.
    Закон ВРУ від 06.09.12 р. № 5206-VI. Чинний

  • Державне стимулювання інвестдіяльності

  • Парламентарі вирішили активізувати з 01.01.13 р. інвестиційну діяльність у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць. Право визначити перелік таких галузей отримав Кабмін. Сформульовано такі вимоги до інвестпроекту: його передбачено реалізувати на новоствореному або діючому підприємстві, на якому проведуть реконструкцію чи модернізацію (за обов'язкової умови виділення окремого структурного підрозділу, де реалізовуватиметься інвестиційний проект). Він має одночасно відповідати таким критеріям:
    1) загальна кошторисна вартість перевищує суму, еквівалентну:
    — 3 млн євро — для суб'єктів великого підприємництва;
    — 1 млн євро — для суб'єктів середнього підприємництва;
    — 500 тис. євро — для суб'єктів малого підприємництва;
    2) кількість створених нових робочих місць для працівників, які безпосередньо задіяні у виробничих процесах, перевищує:
    — 150 осіб — для суб'єктів великого підприємництва;
    — 50 осіб — для суб'єктів середнього підприємництва;
    — 25 осіб — для суб'єктів малого підприємництва;
    3) середня заробітна плата працівників не менш як у 2,5 рази перевищує розмір мінзарплати, установленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.
    Паралельно законодавці звільнили від оподаткування ввізним митом з 01.01.13 р. до 01.01.18 р. під час ввезення на митну територію України та поміщення в митний режим імпорту устаткування (обладнання) та комплектуючі вироби до нього, які ввозяться суб'єктами господарювання виключно для реалізації таких інвестиційних проектів, за умови, що зазначені товари:
    — не підакцизні;
    — виготовлені не більше трьох років до моменту держреєстрації інвестиційного проекту та не були у використанні;
    — не виробляються в Україні та не мають аналогів в Україні.
    Порядок ввезення, перелік та обсяги зазначених товарів із визначенням їхніх кодів згідно з УКТ ЗЕД затверджуватиме КМУ разом зі схваленням кожного окремого інвестиційного проекту.
    Окрім цього, інвестори матимуть можливість у період з 01.01.13 р. по 31.12.22 р. при ввезенні у митному режимі імпорту на митну територію України такого устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього за власним бажанням видавати митному органу податковий вексель на суму податкового зобов'язання з ПДВ, визначену в митній декларації. Строк його погашення — 60-й календарний день із дня видачі митному органу.
    Нарешті, прибуток, отриманий від реалізації інвестпроектів, оподатковуватимуть за ставкою:
    — 0% — з 01.01.13 р. по 31.12.17 р.;
    — 8% — з 01.01.18 р. по 31.12.22 р.;
    — 16% — з 01.01.23 р.
    Також законодавці визначили особливості обчислення податку на прибуток.
    Закони України від 06.09.12 р. № 5205-VI , № 5210-VI та № 5211-VI

  • Статус приватного підприємства

  • На думку Конституційного Суду України, приватне підприємство (або його частина), засноване одним із подружжя, — це окремий об'єкт права спільної сумісної власності подружжя, до якого входять усі види майна, у т.ч. вклад до статутного капіталу та майно, виділене з їхньої спільної сумісної власності. Тож статутний капітал та майно приватного підприємства, сформовані за рахунок спільної сумісної власності подружжя, є об'єктом їхньої спільної сумісної власності.
    Рішення КСУ від 19.09.12 р. № 17-рп/2012

  • Сертифікація готельних послуг та послуг харчування тепер тільки добровільно

  • Готельні послуги та послуги харчування, що надають суб'єкти туристичної діяльності, виключено з Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01.02.05 р. № 28.
    Також скасовано Правила обов'язкової сертифікації послуг з тимчасового розміщення (проживання) та Правила обов'язкової сертифікації послуг харчування, затверджені наказом Держстандарту України від 27.01.99 р. № 37.
    Наказ Мінекономрозвитку України від 30.07.12 р. № 876. Чинний

  • ДПСУ про єдинників 5 та 6 груп

  • ДПСУ нагадала, що платники вже можуть зареєструватися єдинниками 5 або 6 груп.
    Граничний розмір доходу для цих груп встановлено на рівні 20 млн грн, а максимальне число найманих працівників: для 5 групи (фізосіб-підприємців) — 20 осіб, для 6 групи (юросіб) — 50 осіб.
    ДПСУ наголосила, що в разі перевищення гранично допустимого розміру доходу платники єдиного податку 3 і 4 груп можуть подати заяву про перехід до груп 5 і 6 не пізніше 20 числа місяця, що настає за календарним кварталом, в якому відбулося перевищення.
    Сайт ДПСУ http://www.sts.gov.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар