Новини публікуються мовою оригіналу
Державна фіскальна служба України раніше роз’яснювала, як заповнювати реквізити отримувача в платіжних дорученнях у разі перерахування коштів із власного поточного рахунка на електронний рахунок у системі електронного ПДВ:
  • у полі «Отримувач» необхідно заповнювати назву платника;
  • у полі  «Код» потрібно заповнювати код за ЄДРПОУ платника;
  • у полі «Банк отримувача» необхідно заповнювати «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;
  • у полі «Код банку» необхідно заповнювати «899998»;
  • у полі «№ рахунку» необхідно заповнювати номер рахунка, указаний в електронному повідомленні чи отриманий у Центрі обслуговування платників за основним місцем обліку.
Поле «Призначення платежу» такого платіжного доручення необхідно заповняти згідно із вимогами щодо заповнення реквізитів розрахункових документів, викладених у додатку 8 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 р. № 22.
Зі зразком заповнення можна ознайомитися тут.
Зверніть увагу!
Зміст роз’яснювальної інформації про призначення платежу залежить від характеру платежу. Якщо йдеться про поповнення електронного ПДВ-рахунка, аби мати можливість зареєструвати податкову накладну, то тут можна зазначати, наприклад: «…поповнення електронного рахунку для сплати ПДВ за липень 2015 р.».
Наразі це питання стає актуальним, адже з 01.07.2015 р. система електронного адміністрування ПДВ переходить із тестового режиму в постійно діючий.
Адже з 1 липня 2015 року платники ПДВ матимуть право реєструвати в ЄРПН податкові накладні/розрахунки коригування на суму податку, обчислену за формулою згідно з п. 2001.3 ПКУ (далі — реєстраційна сума):
ΣНакл = ΣНаклОтр + ΣМитн + ΣПопРах - ΣНаклВид - ΣВідшкод - ΣПеревищ.
Тобто якщо реєстраційна сума виявиться меншою, аніж сума ПДВ у податковій накладній, то платник податку муситиме поповнити електронний ПДВ-рахунок, аби зареєструвати цю накладну.
Тож платники ПДВ із 01.07.2015 р. мусять постійно поповнювати електронні ПДВ-рахунки, а отже, заповнювати платіжки на такі платежі.
Стосовно електроного адміністрування ПДВ 26.06.2015 р. було проведено онлайн-конференцію, з відповідями якої можна довідатися тут.
Також у новині «Як Казначейство формуватиме платіжки про сплату до бюджету ПДВ у системі електронного адміністрування» акцентовано увагу на тому, що мали бути затверджені проект змін, у яких наводиться приклад заповнення поля «Призначення платежу» у разі перерахування до бюджету Казначейством України ПДВ у системі електронного адміністрування ПДВ. Проте вони так і лишаються проектом.