середу, 16 березня 2016 р.

Порядок оподаткування пенсій


Порядок оподаткування пенсій
Суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону), отримуваних з Пенсійного фонду України, не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб, якщо їх розмір не перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року. Сума перевищення оподатковується ПДФО за ставкою 15%.
При цьому в повному розмірі не оподатковуються пенсії, призначені учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-ХІІ (далі — Закон № 3551).
Також податківці нагадали, що працюючим пенсіонерам у період роботи пенсії, розмір яких перевищує 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85% призначеного розміру, але не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Таке обмеження не стосується інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону № 3551. Після звільнення з роботи виплата пенсії у повному обсязі поновлюється.

Немає коментарів:

Дописати коментар