суботу, 11 травня 2013 р.

Для отримання лікарняних слід відкрити окремий рахунок у банку


Субота, 11 Травня 2013

Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності (лікарняного) оплачуються коштом роботодавця. Лікарняні за всі наступні дні оплачуються Фондом соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності (допомога з тимчасової непрацездатності). Але згідно з п. 2 ст. 21 Закону №2240 «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» з 1 січня 2011 року роботодавець відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках у порядку, встановленому Національним банком України. І за обслуговування цього рахунка доводиться платити…
Деякі банки відкривають їх безкоштовно, однак обслуговування коштує близько 20-30 грн щомісяця. Але чому за це мають платити страховики?

Порядок дій роботодавця при отриманні належним чином оформленого листка непрацездатності від працівника
1. Розрахунок суми оплати за перші п’ять днів тимчасової непрацездатності коштом роботодавця та суми допомоги з тимчасової непрацездатності.
2. Заповнення та подання до Фонду соціального страхування заяви-розрахунку про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.
3. Отримання фінансування від Фонду соціального страхування на спеціальний рахунок (протягом 10 робочих днів після надходження заяви-розрахунку).
4. Виплата лікарняних працівнику.
Яким нормативно-правовим актом затверджено форму заяви-розрахунку?
Форму заяви-розрахунку про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами затверджено постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. №26 «Про затвердження Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності».
Чи встановлені строки для подання заяви-розрахунку на призначення лікарняних від Фонду?
Згідно з пунктом 6 статті 52 Закону №2240 матеріальне забезпечення виплачується у разі, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше дванадцяти календарних місяців з дня відновлення працездатності. День відновлення працездатності у такому разі – це перший день виходу працівника на роботу.
Чи встановлено строки виплати лікарняних?
Згідно з пунктом 2 статті 52 Закону №2240 допомога з тимчасової непрацездатності за кошти Фонду соціального страхування виплачується у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати. Строки виплати лікарняних за перші п’ять днів хвороби коштом роботодавця такі самі.
Віталій Мосейчук, експерт

Немає коментарів:

Дописати коментар