понеділок, 13 лютого 2017 р.

Особливості призначення лікарняних сумісникам

 13 лютого 2017 29 14 

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах працівникам, які працюють за сумісництвом, є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. 
Якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, середню зарплату страхувальники обчислюють окремо за основним місцем роботи тіа за сумісництвом. Розрахунковий період визначають за кожним місцем роботи окремо. 
Страхові виплати й оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності коштом роботодавця за сумісництвом провадять на підставі копії листка непрацездатності і довідки про середню зарплату за основним місцем роботи. Якщо особа працює на декількох роботах за сумісництвом, додатково додають довідки про середню зарплату за місцями роботи за сумісництвом. 
У такому разі сумарна зарплата, з якої розраховують виплати, в період розрахунку за основним місцем роботи і за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ. 
При цьому різниці між внутрішнім та зовнішнім сумісництвом немає. 
Тож  якщо застрахована особа на момент настання страхового випадку працює в одній установі за основним місцем роботи і як сумісник, страхувальник обчислює середню зарплату окремо за основним місцем роботи і за сумісництвом. Наявність копії листка непрацездатності і довідки про зарплату за основним місцем роботи є обов’язковою незалежно від того, один роботодавець у працівника чи різні. На зворотному боці оригіналу листка непрацездатності роблять запис про розрахунок матеріального забезпечення за основним місцем роботи, а на зворотному боці копії — про розрахунок матеріального забезпечення за місцем роботи за сумісництвом. 

Лист ФСС з ТВП від 17.01.2017 № 5.2-28-65


Немає коментарів:

Дописати коментар