неділю, 20 листопада 2016 р.

Чи може директор працювати без зарплати


11.08.2016 
Чи може засновник товариства безоплатно виконувати функції директора?

Відповідь: Засновник не може виконувати обов’язки директора на безоплатній основі, оскільки виплата зарплати працівникам є обов’язковою. Детальні аргументи ми навели в газеті «Все про бухгалтерський облік» №19 за 2015 р., стор. 10. Тому тільки нагадаємо основні умовиводи:
1) засновник може здійснювати управління підприємством без призначення на відповідну посаду (без укладення з такою особою трудового договору) хіба що в тій винятковій ситуації, коли підприємство практично не веде діяльності, а засновник здійснює свої права щодо управління відповідно до установчих документів;
2) якщо засновник систематично виконує директорські функції без призначення на посаду, орган Держпраці України може кваліфікувати це як фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту). А за таке ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України передбачено штраф у тридцятикратному розмірі мінзарплати, установленої на момент виявлення порушення за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Немає коментарів:

Дописати коментар