вівторок, 22 листопада 2016 р.

Порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах при недостатньому страховому стажі


22.11.16
 
Мінсоцполітики в листі від 29.04.2016 р № 126/18/99-16 роз'яснює порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах у разі, коли страховий стаж працівниці протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування менше 6 місяців.
Як відомо, в цьому випадку розмір допомоги визначається з урахуванням обмежень, передбачених п. 29 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р № 1266 (далі - Порядок № 1266), згідно з якими середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах визначається виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати (2 МЗП) і не менше розміру мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої законом у місяці настання страхового випадку.
З урахуванням зазначеного Мінсоцполітики призводить алгоритм розрахунку, згідно з яким сума допомоги по вагітності та пологах визначається в такій послідовності:
  • розраховується сума середньоденної заробітної плати виходячи з фактичних виплат, з яких сплачуються страхові внески;
  • розраховуються суми середньоденної мінімальної і максимальної виплати (такі виплати визначаються відповідно до п. 5 Порядку № 1266 шляхом ділення МЗП, двократного розміру МЗП на середньомісячну кількість календарних днів - 30,44);
  • сума фактичної середньоденної виплати порівнюється з мінімальною і максимальною середньоденний виплатою;
  • якщо сума фактичної середньоденної виплати більше, ніж мінімальна виплата, але не перевищує максимальну виплату, вона множиться на кількість днів, які підлягають оплаті;
  • якщо сума фактичної середньоденної виплати перевищує максимальну середньоденну виплату, то сума допомоги визначається виходячи з такої максимальної виплати.
Також відзначено, що аналогічний алгоритм обмеження застосовується при визначенні суми страхової виплати в розрізі кожного місяця декретної відпустки (з метою недопущення перевищення суми допомоги в розрахунку на місяць подвійного розміру МЗП). Необхідність такого розрахунку обумовлена ​​тим, що в повних місяцях декретної відпустки, які містять 31 календарний день, сума допомоги, розрахована з максимальною середньоденний виплати (2 МЗП: 30,44), завжди буде більше подвійного розміру МЗП, тому її необхідно обмежити цією величиною ( 2 756 грн.), відповідно, зменшиться і загальна сума допомоги.
Щодо наведеної в листі суми 2 756 грн. уточнимо, що роз'яснення Мінсоцполітики призначалося для періоду з 1 січня по 30 квітня 2016 року, в якому критерії МЗП і 2 МЗП становили 1 278 грн. і 2 756 грн. відповідно, а суми середньоденної мінімальної і максимальної виплат - 45,27 грн. (1 278 грн.: 30,44) і 90,54 грн. (2 756 грн.: 30,44).

Немає коментарів:

Дописати коментар