вівторок, 26 липня 2016 р.

Як оподатковувати роялті

Як оподатковувати роялті:

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ ФІСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ У М. КИЄВІ
ЛИСТ
15 липня 2016 року № 16113/10/26-15-13-02-16

Про надання відповіді


Вiдповiдно до п.п. 14.1.225 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України вiд 02 грудня 2010 року № 2755 –VI зi змiнами та доповненнями (далi — Кодекс) роялтi — це будь-який платiж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права iнтелектуальної власностi, а саме на будь-якi лiтературнi твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютернi програми, iншi записи на носiях iнформацiї, вiдео- або аудiокасети, кiнематографiчнi фiльми або плiвки для радiо- чи телевiзiйного мовлення, передачi (програми) органiзацiй мовлення, iнших аудiовiзуальних творiв, будь-якi права, якi охороняються патентом, будь-якi зареєстрованi торговельнi марки (знаки на товари i послуги), права iнтелектуальної власностi на дизайн, секретне креслення, модель, формулу, процес, права iнтелектуальної власностi на iнформацiю щодо промислового, комерцiйного або наукового досвiду (ноу-хау).

Не вважаються роялтi платежi, отриманi:
як винагорода за використання комп’ютерної програми, якщо умови використання обмеженi функцiональним призначенням такої програми та її вiдтворення обмежене кiлькiстю копiй, необхiдних для такого використання (використання ”кiнцевим споживачем”);
за придбання примiрникiв (копiй, екземплярiв) об’єктiв iнтелектуальної власностi, якi втiленi в електроннiй формi, для використання за своїм функцiональним призначенням для кiнцевого споживання;
за придбання речей (у тому числi носiїв iнформацiї), в яких втiленi або на яких мiстяться об’єкти права iнтелектуальної власностi, визначенi в абзацi першому цього пiдпункту, у користування, володiння та/або розпорядження особи; за передачу прав на об’єкти права iнтелектуальної власностi, якщо умови передачi прав на об’єкт права iнтелектуальної власностi надають право особi, яка отримує такi права продати або здiйснити вiдчуження в iнший спосiб права iнтелектуальної власностi або оприлюднити (розголосити) секретнi креслення, моделi, формули, процеси, права iнтелектуальної власностi на iнформацiю щодо промислового, комерцiйного або наукового досвiду (ноу-хау), за винятком випадкiв, коли таке оприлюднення (розголошення) є обов’язковим згiдно iз законодавством України.
Правовi засади застосування спрощеної системи оподаткування, облiку та звiтностi, а також справляння єдиного податку встановлено у главi 1 роздiлу XIV Кодексу.
Порядок визначення доходiв та їх склад для платникiв єдиного податку першої — третьої груп визначено ст. 292 Кодексу.
Вiдповiдно до п. 292.1 ст. 292 Кодексу доходом платника єдиного податку фiзичної особи — пiдприємця є дохiд, отриманий протягом податкового (звiтного) перiоду в грошовiй формi (готiвковiй та/або безготiвковiй); матерiальнiй або нематерiальнiй формi, визначенiй пунктом 292.3 цiєї статтi. При цьому до доходу не включаються отриманi такою фiзичною особою пасивнi доходи у виглядi процентiв, дивiдендiв, роялтi, страховi виплати i вiдшкодування, а також доходи, отриманi вiд продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на правi власностi фiзичнiй особi та використовується в її господарськiй дiяльностi.
Таким чином, роялтi не включаються до суми доходiв, якi є об’єктом оподаткування єдиним податком та не вiдображаються у декларацiї фiзичної особи — пiдприємця — платника єдиного податку.
Вiдповiдно до пп. 170.3.1 п. 170.3 ст. 170 розд. IV Кодексу роялтi оподатковуються за правилами, встановленими для оподаткування дивiдендiв, за ставкою, визначеною пп. 167.5.1 п. 167.5 ст. 167 Кодексу (18%), тобто дохiд в виглядi роялтi оподатковуються податковим агентом пiд час їх нарахування платнику податкiв.
Податковий агент щодо податку на доходи фiзичних осiб — юридична особа (її фiлiя, вiддiлення, iнший вiдокремлений пiдроздiл), самозайнята особа, представництво нерезидента — юридичної особи, iнвестор (оператор) за угодою про розподiл продукцiї, якi незалежно вiд органiзацiйно-правового статусу та способу оподаткування iншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовiй або негрошовiй формI) зобов’язанi нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений р. IV Кодексу, до бюджету вiд iменi та за рахунок фiзичної особи з доходiв, що виплачуються такiй особi, вести податковий облiк, подавати податкову звiтнiсть контролюючому органу та нести вiдповiдальнiсть за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та р. IV Кодексу (п.п.14.1.180 п.14.1 ст.14 Кодексу).
Вiдповiдно до пп.168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Кодексу податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохiд на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок iз суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 Кодексу.
Згiдно iз Довiдником ознак доходiв, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фiзичних осiб, i сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 13.01.2015 № 4, доходи вiд продажу об’єктiв майнових i немайнових прав, зокрема iнтелектуальної (промислової) власностi, та прирiвнянi до них права, доходи у виглядi сум авторської винагороди, iншої плати за надання права на користування або розпорядження iншим особам нематерiальним активом (творами науки, мистецтва, лiтератури або iншими нематерiальними активами), об’єкти права iнтелектуальної промислової власностi та прирiвнянi до них права, у тому числi отриманi спадкоємцями власника такого нематерiального активу (пiдпункт 164.2.3 пункту 164.2 статтi 164 роздiлу IV Кодексу) вiдображаються за ознакою доходу «103».
Заступник начальника
В. С. Варгiч

Немає коментарів:

Дописати коментар