середу, 1 червня 2016 р.

Особливості оприбуткування палива за талонами


    
   Підприємство придбаває паливо за талонами у продавця – платника податку на додану вартість (далі − ПДВ). У вартість палива включено акцизний податок (суму виділено окремим рядком в накладній). Підприємство не є платником акцизного податку. Паливо використовується підприємством лише у власних цілях. Як правильно оприбутковувати талони (паливо)?Чи потрібно в первісну вартість включати акцизний податок?
  
   Згідно з нормами Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. № 291, на субрахунку 203 «Паливо» обліковують наявність і рух палива, у тому числі оплачені талони на нафтопродукти та газ.
  
   Таким чином, оплачені талони на паливно-мастильні матеріали (далі − ПММ) треба обліковувати саме на цьому субрахунку.
  
   Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку (далі − П(С)БО) 9 «Запаси» первісною вартістю запасів, придбаних за плату, є їхня собівартість, яка складається з таких фактичних витрат:
   
  • суми, що сплачується згідно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків;

  •    
  • суми ввізного мита;

  •    
  • сум непрямих податків у зв’язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству/установі;

  •    
  • транспортно-заготівельних витрат (затрат на заготівлю запасів, оплату тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання, включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування запасів);

  •    
  • інших витрат, які безпосередньо пов’язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях.

  
   Отже, до первісної вартості запасів (у цьому разі − талонів) включаються, зокрема, непрямі податки, які не відшкодовуються підприємству.
  
   Згідно з пп. 14.1.4 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VІ (далі − ПКУ) акцизний податок − непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених ПКУ як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції).
  
   Відповідно до пп. 212.1.15 ПКУ платником акцизного податку є особа, яка реалізує паливо.
  
   Реалізація палива для цілей р. VI ПКУ − це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) палива на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) палива на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Не вважаються реалізацією палива операції з передачі (відпуску, відвантаження) його на митній території України на підставі договорів зберігання (пп. 14.1.212 ПКУ).
  
   Згідно з пп. 212.3.4 ПКУ особи, які здійснюватимуть реалізацію палива, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб − підприємців до початку здійснення реалізації палива.
  
   У нашому випадку підприємство не повинно реєструватися платником акцизного податку, адже придбане паливо використовується лише у власних цілях.
  
   Суму сплаченого акцизного податку підприємству-покупцю не відшкодовують. Тому до первісної вартості придбаних талонів, які відображають на субрахунку 203, має потрапити, зокрема, й акцизний податок. Зазначимо, що ПДВ відшкодовується підприємству і, відповідно, його не треба включати до первісної вартості запасів.
  
   Таку ж позицію щодо акцизного податку викладено в листі Головного управління Державної фіскальної служби України в Рівненській області від 22.04.2016 р. № 914/10/17-00-15-02-10. Там зазначено: «Згідно з п. 9 П(С)БО 9 «Запаси», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. № 246, зі змінами та доповненнями, сума роздрібного акцизу включається до первісної вартості запасів при їх оприбуткуванні, а потім при списанні запасів у складі первісної вартості сума акцизу потрапить до витрат».
 
По материалам: Devisu.ua
 

Немає коментарів:

Дописати коментар