понеділок, 18 січня 2016 р.

Найкоротші бухгалтерські новини, 11-16 січня

Відомість розподілу чисельності працівників (подавати чи ні?) та багато іншої звітності на початку року, перехідні виплати і як їх оподатковувати ПДФО і ЄСВ, нагадування від ДФС і не тільки, а також вже затверджені нові документи і форми звітності та лише їх проекти
Питання тижня: подавати чи ні до Фонду соцстраху Відомість розподілу чисельності працівників? На початку минулого тижня Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з НВВ у Запорізькій області повідомило: Відомість розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності, з січня 2016 року не подається. Що стосується звітності за 2015 рік, яку слід було б подавати до 25 січня, то робити це (маючи у 2016-му році фіксовану ставку ЄСВ 22%) було б вже не логічно, але конкретно Фонд про це нічого не сказав. Ця невизначеність викликала жваву дискусію серед бухгалтерів, а територіальні відділення Фонду у той час ніяк не могли визначитись: чи потрібно, чи ні подавати Відомість за 2015 рік (десь казали подавати, десь навпаки).
Зрештою, 15 січня повідомлення з сайту ФСС НВВ у Запорізькій області зникло. Натомість відділення Фонду у Дніпропетровській, Сумській та Чернівецькій області оприлюднили інформацію про необхідність подання Відомісті розподілу за 2015 рік — до 25 січня 2016 року. Того ж дня ФСС НВВ у м. Києві офіційно підтвердив цю інформацію редакції. Тому — подаємо! (А бланк Відомості можна завантажити тут).

Ще про звітність, але вже з податку на прибуток. ДФС роз’яснила: податкова декларація за 2015 рік подається платниками, що використовують базовий звітний період квартал, до 09 лютого 2016 р. Але що робити тим, хто звітується раз на рік? На думку редакції, слід користуватися загальними, встановленими пп. 49.18.3 ПКУ, строками — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Тобто, до 29.02.2016 року включно. Про це ми пишемо ось тут.
Перехідні виплати — що з ними робити? У зв'язку із тим, що з 1 січня змінилися ставки ПДФО і ЄСВ, виникає питання: як оподатковуються, наприклад, лікарняні (декретні) у січні за грудень, або відпускні у грудні за січень? Спочатку регіональні податківці роз'яснили лише про ЄСВ (а фахівці редакції розширили і доповнили їх відповідь), а пізніше вже ДФС України в інформаційно-довідковому ресурсі "ЗІР" роз'яснила, як оподатковуються податком з доходів лікарняні, нараховані та виплачені в січні, але за період 2015 року, та суми відпускних, нарахованих та виплачених в грудні 2015 року за період січня 2016 року. Про це читайте ось тут.
ДФС України нагадує... По-перше, що доходи, отримані платником податків у вигляді дивідендів, у 2016 році, оподатковуються на загальних підставах за ставкою 5% або 18%. По-друге, що використання факсиміле при оформленні первинних документів за письмовою угодою сторін, в якій містяться зразки аналога їх власноручних підписів, не порушує законодавства України. (Податківці вже писали про це у листопаді, а тепер повторили наприкінці грудня). А, по-третє, при проведенні розрахунків у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг), госпсуб’єкти зобов’язані застосовувати РРО. Ще податківці нагадують: підприємці I та II груп єдиного податку повинні подати Декларацію не пізніше 29 лютого, а підприємці III групи (втч юрособи) — не пізніше 9 лютого 2016 року.
Але про себе нагадує не тільки ДФС. Мінсоцполітики, наприклад, нагадало нюанси складання графіку відпусток (зокрема, про те, що графіки відпусток складаються на кожен робочий рік не пізніше 5 січня), а Фонд соцстраху розказав про типові помилки в оформленні заяв-розрахунків на виплату матеріального забезпечення та звітності Ф.4-ФСС з ТВП (докладно і з посиланнями на нормативні документи). Щодо ще одного Фонду — соціального страхування з НВВ — то ми вже писали про них на самому початку.
Маємо декілька нових документів і проектів. 12 січня набрав чинності наказ Мінфіну від 30.11.2015 р. №1105, яким затверджено зміни до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Ще тиждень назад Мін'юст затвердив форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. У п'ятницю податківці оприлюднили новий (вже другий) проект Порядку, який має визначати механізм контролю за досягненням підприємцями 2 і 3 груп єдиного податку доходу понад 1 млн грн (з метою застосування РРО). Нарешті, Мінфін розробив (а ДФСУ оприлюднила) проект Наказу, яким передбачається затвердження нової спрощеної звітності з ПДВ (декларації з ПДВ, уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ тощо).
До уваги підприємців на загальній системі! ДФС у Тернопільській області надало зразок заповнення декларації про доходи підприємцем на загальній системі оподаткування або особи, яка проводить незалежну професійну діяльність — ось тут. А ще ДФС розказала, як тепер фізособам-підприємцям розраховувати і сплачувати авансові платежі з ПДФО. Правильна відповідь: ніяк. Принаймні ДФС рекомендує «не здійснювати розрахунок авансових платежів до внесення змін до Інструкції щодо заповнення декларації про доходи».
Майже наостанок — ще раз про звітність. Сьогодні подаємо лише Зведений звіт про компенсацію середнього заробітку мобілізованим, а от у середу — цілих півтори десятки звітів. Серед них: Звіт про ЄСВ (додаток 4), місячна Декларація з ПДВДекларація з плати за землю та Декларація акцизного податку. Ще у середу останній день сплати ЄСВ з доходу за грудень 2015 року та авансового внесок з єдиного податку за січень 2016 року (останнє стосується підприємців-«спрощенців» 1-ї та 2-ї групи).
Зовсім наостанок — про зміни і нововведення 2016, які нас зустріли у Новому році. Податок на прибуток: до Декларації — через фінансовий результат; ПДВ-2016: чого чекати платникам податків; лікарняні та декретні, ПДФО та ЄСВ по-новому; єдиний податок з 2016 року та багато іншого. Ви вже мабуть здогадались, що це теми нашого чергового семінару для бухгалтерів. Квитки на перший у Новому році Великий річний семінар були розпродані менше ніж за тиждень, тому ми проводимо другий — 28 січня (і ви ще встигаєте прийняти у ньому участь).
Замовляйте квитки прямо зараз!

 
До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Немає коментарів:

Дописати коментар