вівторок, 14 липня 2015 р.

Фіскали розкрили таємниці формування реєстраційної суми ПДВ

Фахівці ДФС України висвітлили актуальні питання, пов'язані з функціонуванням з 01.07.15 р. системи електронного адміністрування ПДВ у штатному режимі. Основні висновки такі.

1. Якщо реєстраційна сума має від’ємне значення — аби зареєструвати податкову накладну (далі — ПН), ПДВшникові необхідно збільшити дану суму.

2. Платник ПДВ може підвищити реєстраційну суму у такі способи:
— одержати від постачальників зареєстровані ПН;
— сплатити ПДВ при імпорті товарів; 
— поповнити електронний рахунок, перерахувавши на нього кошти з поточного рахунку.

3. Формула розрахунку реєстраційної суми не враховує від’ємного значення ПДВ за січень 2015 р., що було зараховано у зменшення зобов'язань у декларації за лютий 2015 р.

Якщо непогашений залишок ПДВ за декларацією за січень 2015 р. (рядки 20.2, 24) було враховано у зменшення зобов'язань за лютий 2015 р. (рядок 18 декларації), то його сума вважається погашеною. Її не переносять до додатка Д2 за лютий і вона не збільшує реєстраційну суму. Інакше дана сума потрапить до кредиту двічі.

4. На запитання, що стосується інших показників, які збільшують реєстраційну суму, фіскали відповіли: у липні 2015 р. реєстраційна сума автоматично збільшилась на такі показники.

4.1. Суму середньомісячного розміру ПДВ, задекларованого і погашеного у бюджет протягом попередніх 12 місяців (так званий «овердрафт»).

Під час розрахунку цього показника враховують 1/12 нарахованої до сплати суми ПДВ, зафіксованої в рядку 25.1 декларацій та уточнюючих розрахунків (далі — УР) за 12 попередніх місяців, та які погашено за рахунок сплати до бюджету чи переплат. Ці показники беруться автоматично з Інтегрованої картки платника податків.

Сума так званого "овердрафту" збільшила реєстраційну суму 01.07.15 р.

Надалі суму "овердрафту" будуть автоматично перераховувати 1-го числа кожного кварталу. Тобто від реєстраційної суми відніматимуть раніше додану суму «овердрафту» і додаватимуть нову, розраховану на початок наступного кварталу.

1 липня 2015 р. при розрахунку "овердрафту" враховано погашені суми ПДВ, нараховані за деклараціями за червень 2014 р. — травень 2015 р. включно, а також за УР, строк нарахування за якими з 01.07.14 р. по 30.06.15 р.

Відповідно, при розрахунку "овердрафту" на 01.10.15 р. система врахує нараховані до сплати суми ПДВ за деклараціями за вересень 2014 р. — серпень 2015 р. і УР, строк нарахування за якими випаде на період з 01.10.14 р. по 30.09.15 р.

4.2. Суму переплат, що виникла станом на 01.07.15 р. за рахунок зайво сплачених коштів до бюджету. Таке одноразове збільшення реєстраційної суми відбулося 08.07.15 р.

5. У реєстраційній сумі не враховується сума ПДВ за розрахунками коригування, складеними після 01.02.15 р.
Реєстраційна сума розраховується на підставі показників, що виникли після 01.02.15 р.:
— зареєстрованих в Єдиному реєстрі ПН, складених після 01.02.15 р.,
— розрахунків коригування до таких ПН.

6. Показники, відображені у виписці із системи електронного адміністрування ПДВ, змінюються в міру надходження до системи інформації про зареєстровані ПН, розрахунки коригування, митні декларації (далі — МД) та листи коригування, зараховані на електронний рахунок кошти та здану податкову звітність.

7. Сума ПДВ, сплаченого при ввезенні товарів на митну територію України, відображається в рядку 4 витягу із системи електронного адміністрування ПДВ.

З метою правильного обліку даної суми ПДВ для розрахунку реєстраційної суми, при заповненні декларантами графи B МД додатково необхідно зазначити відомості про податковий номер (код ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків/реєстраційний (обліковий) номер платника податків, що надається контролюючими органами) особи, яка претендує на податковий кредит з ПДВ.

Якщо в МД допущено помилку і не зазначено (невірно зазначено) код цієї особи — потрібно скласти листок коригування до даної МД.

8. Для платників ПДВ, які перебувають у зоні проведення АТО, не передбачено особливих умов щодо реєстрації ПН в Єдиному реєстрі, якщо реєстраційна сума менше від суми ПДВ за ПН. Такі ПДВшники мають право реєструвати ПН у межах реєстраційної суми.

Немає коментарів:

Дописати коментар