понеділок, 19 серпня 2013 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період з 12 по 16 серпня 2013 року


До відома 


  • Облікову ставку НБУ знову знижено
    Нацбанк прийняв рішення встановити з 13.08.13 р. облікову ставку в розмірі 6,5% річних (дотепер діяла ставка 7,0% річних).
    Постанова НБУ від 09.08.13 р. № 315 
  • Звітність до ПФУ з єдиного соціального внеску: оновлено програмне забезпечення
    Пенсійний фонд України оновив програмне забезпечення "Автоматичне робоче місце — Єдиний внесок". У ньому враховано зміни стосовно подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
    Ці зміни поширюються на звіти за періоди з 01.07.13 р.
    Коментар до цих змін читайте в газеті "Все про бухгалтерський облік" № 73 за 2013 р., стор. 5.
    Завантажити програму можна на сайті ПФУ 
  • Мораторій на штрафи за відсутність електронної РРО-звітності 
    Міндоходівці нагадали: до 01.01.14 р. користувачів касової техніки, які ще не встигли перейти на систему дистанційної РРО-звітності, штрафувати не будуть.
    Утім, незважаючи на це, контролери вправі й надалі здійснювати перевірки дотримання представниками бізнесу вимоги щодо передачі звітної інформації про застосування РРО в електронному вигляді. Тому митарі пропонують суб'єктам господарювання оперативно звертатися до сервісних центрів для купівлі або модернізації парку касових апаратів. Адже запровадження такого сервісу значно знизить корупційні ризики за рахунок зменшення прямого спілкування представників бізнесу зі співробітниками підрозділів моніторингу грошових операцій Міндоходів України.
    За інформацією територіального органу Міндоходів у м. Києві 
  • Як проводять антикорупційну експертизу
    Міністерство юстиції України встановило механізм проведення антикорупційної експертизи нормативно-правових актів та проектів нормативно-правових актів. Її метою є запобігання вчиненню корупційних правопорушень через наявність у законодавстві корупціогенних факторів.
    Антикорупційну експертизу чинних нормативно-правових актів проводять згідно із щорічним планом, що затверджується Мін'юстом до 31 грудня.
    Антикорупційну експертизу нормативно-правових актів, що підлягають держреєстрації, здійснюють під час такої реєстрації.
    Наказ Мін'юсту України від 05.08.13 р. № 1608/5. Чинний
  • Затверджено форми документів щодо дивідендів господарських організацій:
    — форму подання інформації про зведені показники очікуваних обсягів загального чистого прибутку та дивідендів господарських організацій;
    — форму подання інформації про нарахування і перерахування господарськими організаціями дивідендів у поточному бюджетному році.
    Наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 05.07.13 р. № 764. Набирає чинності з дня офіційного опублікування
  • Як організації інвалідів отримати дозвіл на пільгове оподаткування
    У новій редакції викладено Порядок надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, затверджений постановою КМУ від 08.08.07 р. № 1010. Зокрема, передбачено, що рішення про надання або відмову в наданні чи скасування дозволу ухвалює Мінсоцполітики України на підставі пропозицій відповідної облдержадміністрації. Останні приймають рішення про доцільність видачі дозволу протягом 15 робочих днів із дати отримання документів від підприємств із доходом за попередній податковий рік більше 8400 мінзарплат. Якщо ж документи надійшли від роботодавця, доход якого за минулий рік становить менш ніж 8400 мінзарплат, облдержадміністрація розглядає подані документи протягом 30 робочих днів.
    Постанова КМУ від 17.07.13 р. № 518. Чинна
  • Змінено термін подання фінансовими компаніями виправлених форм звітності 
    Нацкомфінпослуг України постановила: якщо компанія самостійно виявила помилку в раніше поданій звітності, вона має право подати виправлені форми звітності та письмові пояснення із зазначенням причин помилок. Також слід надати інформацію про графи та/або рядки форм звітності, у яких були допущені помилки. Документи подають не пізніше десяти календарних днів із дати кінцевого терміну подання звітності.
    Зазнав змін і Порядок складання та подання звітності ломбардами до Нацкомфінпослуг, затверджений розпорядженням Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 04.11.04 р. № 2740. Зокрема, установлено, що річну звітність тепер подають до 9 лютого року, наступного за звітним.
    Крім того, датою подання електронної звітності вважають дату її відправлення через веб-інтерфейс на сайті Нацкомфінпослуг. При цьому дату й час відправки звітності фіксують в автоматичному режимі програмно-технічними засобами веб-інтерфейсу сайта. Водночас визначено, що звітність ломбардів ґрунтується на даних бухобліку, а інформація на кінець звітного року за відповідними рядками повинна відповідати інформації на початок наступного звітного року.
    Розпорядження Нацкомфінпослуг України від 16.07.13 р. № 2281. Набирає чинності з дня офіційного опублікування

  • Затверджено нові форми звітів зі статистики праці
    Держстат оновив форми статистичних спостережень зі статистики праці, серед них такі:
    — форма № 1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) "Звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці" (зі звіту за 2013 рік);
    — форма № 6-ПВ (річна) "Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання" (зі звіту за 2013 рік);
    — форма № 1-ПВ (квартальна) "Звіт з праці" (зі звіту за І квартал 2014 року);
    — форма № 1-ПВ (місячна) "Звіт з праці" (увести в дію, починаючи зі звіту за січень 2014 року).
    Ці форми мають використовувати всі юрособи та їх відокремлені підрозділи за переліком, установленим органами державної статистики.
    Накази Держстату України від 07.08.13 р. №№ 238 та 239. Чинні
  • Які санкції загрожують за самобуд
    Держархбудінспекція України нагадала: відповідальність за самовільне будівництво передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення та Законом України "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності" від 14.10.94 р. № 208/94-ВР. У КпАП види порушень та розмір штрафів за них закріплено в ст.ст. 96, 97.
    Відповідно ж до п. п. 4, 5 ч. 2 ст. 2 Закону України № 208 замовники будівництва (у разі провадження містобудівної діяльності) або ті, що виконують функції замовника й підрядника одночасно, несуть відповідальність у вигляді штрафу за виконання будівельних робіт без реєстрації декларації про початок виконання таких робіт та наведення недостовірних даних у зазначеній декларації:
    — на об'єктах I категорії складності — у розмірі 18 мінімальних зарплат;
    — на об'єктах II категорії складності — у розмірі 36 мінімальних зарплат;
    — на об'єктах III категорії складності — у розмірі 90 мінімальних зарплат.
    Крім цього, за виконання будівельних робіт без отримання дозволу на їх виконання: на об'єктах IV категорії складності — у розмірі 370 мінімальних зарплат; на об'єктах V категорії складності — у розмірі 900 мінімальних зарплат.
    Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 30.07.13 р. № 40-19-3697
  • Працевлаштування випускників ВНЗ
    КМУ вніс зміни до Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, затвердженого постановою від 22.08.96 р. № 992.
    Зокрема, до поважних причин, з яких випускник може розірвати угоду, що передбачає відпрацювання не менше трьох років, додали проходження чоловіком (дружиною) служби за контрактом у Збройних Силах, Держприкордонслужбі, Службі безпеки, Службі зовнішньої розвідки, внутрішніх військах МВС, Держспецтрансслужбі, Держспецзв'язку, на посадах рядового і начальницького складу у правоохоронних органах, органах і підрозділах цивільного захисту, поза місцем розташування замовника.
    А в разі прийняття молодого фахівця на службу за контрактом до Збройних Сил, Держприкордонслужби, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, внутрішніх військ МВС, Держспецтрансслужби, Держспецзв'язку, на посади рядового й начальницького складу в правоохоронних органах, органах і підрозділах цивільного захисту термін проходження ним служби зараховують у передбачений угодою термін роботи за призначенням.
    Постанова КМУ від 17.07.13 р. № 511
  • Забезпечення автомобілями інвалідів
    КМУ вніс зміни до постанови "Про порядок виплати та розміри грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування" від 14.02.07 р. № 228. Він визначив, що грошові компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів виплачують інвалідам, законним представникам дітей-інвалідів, що мають автомобілі та мотоколяски, у розмірі, відповідно, 22% та 16% прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, у розрахунку на місяць, на транспортне обслуговування — у розмірі 29% прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, у розрахунку на місяць.
    Раніше розміри таких компенсацій були встановлені в чітких сумах.
    Постанова КМУ від 07.08.13 р. № 536. Набере чинності 01.01.14 р.

    Для автовласників
  • Правильне заповнення документів при сплаті штрафів ПДР
    Нацбанк зобов`язав банки (філії, відділення) забезпечити зазначення в реквізиті касового документа "Призначення платежу" коду платежу відповідно до Порядку кодування, затвердженого наказом МВС від 20.06.13 р. № 606, а саме:

    "*;21081300;PPP;NNNNNN;*",
    де:
    — *; — ознака початку коду платежу;
    — 21081300 — код Класифікації доходів бюджету, відокремлений від наступної групи символом ";" (крапка з комою);
    — PPP — серія протоколу про адміністративне правопорушення, відокремлена від наступної групи символом ";" (крапка з комою);
    — NNNNNN — номер протоколу про адміністративне правопорушення;
    — ;* — ознака кінця коду платежу.
    Лист НБУ від 14.08.13 р. № 11-219/2818/9859

    Для ПДВшників
  • Перелік товарів (послуг), отриманих від країн "Великої вісімки", які тимчасово звільнено від ПДВ
    Кабмін на виконання вимог п. 28 підрозділу 2 р. ХХ Податкового кодексу України оприлюднив:
    — Перелік товарів (крім підакцизних товарів і товарів груп 1—24 згідно з УКТЗЕД), операції з постачання яких на митній території України тимчасово звільняються від обкладення податком на додану вартість, якщо такі товари оплачуються за рахунок міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до ініціативи країн "Великої вісімки" "Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення";
    — Перелік послуг, операції з надання яких на митній території України тимчасово звільняються від обкладення податком на додану вартість, якщо такі послуги оплачуються за рахунок міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до ініціативи країн "Великої вісімки" "Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення";
    — Порядок постачання на митній території України товарів (крім підакцизних товарів і товарів груп 1—24 згідно з УКТЗЕД) та надання послуг, операції з постачання (надання) яких на митній території України тимчасово звільняються від обкладення податком на додану вартість, якщо такі товари (послуги) оплачуються за рахунок міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до ініціативи країн "Великої вісімки" "Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення". Постанова КМУ від 12.06.13 р. № 516. Чинна

Немає коментарів:

Дописати коментар