понеділок, 22 липня 2013 р.

Новые возможности для профессиональных бухгалтеров - как повысить свою стоимость на рынке

22.07.2013
Відповідно до останнього аналітичного огляду популярного порталу з працевлаштування www.hh.ua, зарплати сертифікованих фахівців у бухгалтерській сфері в середньому у 1,5 рази вищі, ніж у несертифікованих

“Маючи професійний міжнародний сертифікат, фахівець, що шукає роботу, може легко продемонструвати свою кваліфікацію, а роботодавець може просто і прозоро сформулювати вимоги до кандидатів. Провідні компанії відразу шукають фахівців з професійними сертифікатами”, - зазначається в огляді.

Уже понад 10 років десятки тисяч фахівців економічного профілю, бухгалтерів в Україні та інших країнах СНД підвищують свій професійний рівень разом з екзаменаційною програмою CAP/CIPA (читається “кеп/сіпа”). Заснована на Міжнародних стандартах фінансової звітності (МСФЗ, IFRS), вона є при цьому оптимальною для українських бухгалтерів, і найбільш адаптована до української практики. Іспити програми постійно вдосконалюються і відповідають останнім змінам в стандартах обліку і звітності, українському законодавстві. Їх розробляють висококваліфіковані міжнародні сертифіковані експерти.
Чому важливі міжнародні стандарти? МСФЗ набувають все більшого поширення в Україні і світі, як універсальна “мова” фінансової звітності. Українські стандарти обліку побудовані на МСФЗ, а недавні зміни в Законі “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” зробили МСФЗ частиною національного законодавства. Тепер більше 3 тисяч компаній зобов’язані складати звітність за МСФЗ.
При цьому програма CAP/CIPA уже більше 10 років надає кваліфікацію саме за міжнародними стандартами (тут маємо на увазі не тільки суто МСФЗ, але й управлінський облік, фінансовий менеджмент, аудит і т.ін.). Тренінгові центри по всій Україні (контакти яких наведені нижче) проводять навчання до іспитів CAP/CIPA, забезпечуючи високий рівень знань і успіх на іспитах.
Необхідно зазначити, що складання професійних екзаменів – лише елемент (хоча й ключовий) професійної сертифікації. Саме слово “сертифікація” походить від латинського “certus” (“впевнений”). Бізнесу, роботодавцю потрібна впевненість, що фінансовий фахівець буде створювати для підприємства додану вартість, що він має високий рівень сучасних знань і практичних вмінь. І таку впевненість ринку дають професійні об’єднання, які сертифікують своїх членів, підтверджують їх знання, гарантують, що фахівець постійно підвищує свій фаховий рівень, а також дотримується професійної етики. 
Люди, що пройшли навчання, стали членами поважних професійних об’єднань, і здобули сертифікацію CAP/CIPA, відзначають, що у них сформувалося комплексне бачення економіки підприємства і процесів, пов'язаних з його діяльністю. Це вже не простий обліковець, а фахівець, здатний обгрунтовувати і приймати економічні рішення.
Особливо важливу роль у бізнесі такі сертифіковані фахівці відіграють зараз, у час непевної економічної ситуації і, по суті, економічної рецесії. Саме кваліфікований бухгалтер, фахівець економічного профілю буде здатний оптимізувати фінансові процеси на підприємстві, заощадити і примножити гроші компанії.
Щоб отримати сертифікат CAP (сертифікований бухгалтер-практик, перший рівень програми), потрібно успішно скласти “Фінансовий облік 1”, “Управлінський облік 1”, “Право”, “Податки”, і мати досвід роботи за фахом мінімум 1 рік. Фахівець-CAP здатний вести систему бухобліку на підприємстві і складати всі основні звіти, включно з податковими деклараціями.
Для сертифікату CIPA (сертифікований міжнародний професійний бухгалтер, другий рівень програми), додатково до сертифікату CAP, потрібно скласти “Фінансовий облік 2”, “Управлінський облік 2”, “Фінансовий менеджмент”, “Аудит”, “Управлінські інформаційні системи”. Також потрібно мати вищу освіту, і мінімум 3 роки підтвердженого стажу роботи за фахом. Сертифікат CIPA свідчить про дуже високий рівень фахівця, який може керувати фінансовими службами великої компанії чи групи компаній, готувати консолідовану звітність за МСФЗ, застосовувати професійне судження до питань фінансового управління.
Всі іспити CAP/CIPA можна складати російською, а “Податки” і “Право” – й українською мовою. Від грудня 2012 р. екзамени CAP/CIPA зараховуються для заліку 5 іспитів в британських сертифікаціях ACA та CFAB Інституту присяжних бухгалтерів Англії та Уельсу (ICAEW).
Сертифікати CAP і CIPA в Україні видають своїм членам Українська асоціація сертифікованих бухгалтерів і аудиторів (УАСБА), Федерація аудиторів, бухгалтерів та фінансистів АПК України (ФАБФ АПКУ), Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ).
Наступна екзаменаційна сесія CAP/CIPA відбудеться 8-11 листопада 2013 року, але організатори навчання в усіх регіонах України вже скоро починають підготовку до іспитів. 
- Київ: Українська асоціація сертифікованих бухгалтерів і аудиторів, (044) 361-89-23, uacaa.org
- Київ: Компанія “Азимут”, (044) 221-23-40, azimut-consult.kiev.ua
- Київ: Компанія “BIZconsulting”, (044) 539-00-05, biz-consulting.com.ua
- Київ: Навчальний центр “Консалтинг плюс”, (044) 221-05-09, valentina-kneu.com.ua
- Київ: Товариство “Знання” України Центр ТЕМ (044) 228-70-35, tem.kiev.ua
- Дніпропетровськ: Освітній центр “Елькон”, (056) 713-42-26, do.Lcon.com.ua
- Донецьк: АФ “Ніка-Аудит”, (050) 368-45-92, nica.org.ua
- Донецьк: ФОП Білязе Любов Петрівна, (095) 844-05-99, (063) 249-97-44
- Львів: ТОВ “Тренінг-Центр”, (032) 294-96-62, trainingcenter.com.ua
- Харків: Агентство міжнародного співробітництва, (057) 754-42-88, (095) 419-41-24
Детальнішу інформацію про програму CAP/CIPA, а також тексти попередніх іспитів з розв’язками можна знайти на сайтіwww.capcipa.ua.

Немає коментарів:

Дописати коментар