середу, 24 липня 2013 р.

Порядок подання фінансової звітності у 2013 році


ДрукФінансову звітність за I квартал 2013 року (у складі форм 1 та 2) до органів ДПС подають лише ті платники авансових внесків з податку на прибуток, які за наслідками 1 кварталу 2013 отримали збиток і при цьому мають бажання припинити платити авансові внески з II кварталу 2013р. В органи статистики фін.звітність за I квартал 2013 подається усіма суб'єктами господарювання, за винятком суб'єктів мікропідприємництва та "нульовиків".
Квартальна фін.звітність подається до органу статистики всіма підприємствами, в тому числі суб'єктами малого підприємництва (крім підприємств-«нульовиків» і суб'єктів мікропідприємництва), не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом, тобто за I квартал 2013 - не пізніше 25 квітня 2013 року.
Квартальна фін.звітність подається:
Юридичні особи, які є суб'єктами малого підприємництва, і представництва іноземних суб'єктів господарювання подають Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва в складі Балансу (форма № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м), єдиноподатниками та нульовиками - у складі форм № 1-мс та № 2-мс (за ПСБО 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва»);
- Іншими особами (які не відносяться до СМП) - у складі Балансу (Звіту про фінансовий стан) за формою № 1 і Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за формою № 2, які наведені у додатках до наказу Мінфіну від 07.02.2013 р. №73 (НСБО 1).
Нагадаємо, що до суб'єктів малого підприємництва (СМП) відповідно до ч.3 ст.55 ГKУ належать суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за календарний рік не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 млн. євро за середньорічним курсом НБУ.
Суб'єктами мікропідприємництва є:
- фізичні особи - підприємці, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро (за середньорічним курсом НБУ);
- юридичні особи, у яких середня кількість працівників за календарний рік не перевищує 10 осіб та річний дохід не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом НБУ.
Річну фінансову звітність подають всі без винятку підприємства, зокрема, річну фін.звітність за 2013 р. у складі форми № 1-мс і форми № 2-мс до органів статистики подають:
- Юр.особи, які відповідають критеріям п. 154.6 ПКУ, тобто «нульовики»;
- Платники єдиного податку 4 групи, які відповідають критеріям, визначеним пп.4 ст.291.4 ПKУ.
Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 N 419, поширюється на всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми господарювання і форми власності, які зобов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.
Відповідно до пункту 2 Порядку фінансова звітність подається органам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, а також згідно із законодавством - іншим органам та користувачам, зокрема органам державної статистики.
Згідно з пунктом 11 Порядку підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські операції подають консолідовану фінансову звітність власникам (засновникам) у визначені ними терміни, але не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу та не пізніше 15 квітня наступного за звітним року. Отже, подання консолідованої фінансової звітності підприємствами до органів статистики Порядком не передбачено.
Таким чином, підприємства, які складають консолідовану фінансову звітність за МСФЗ, надсилають листом інформацію органам державної статистики про складання ними консолідованої фінансової звітності за МСФЗ у передбачені для подання такої звітності строки.

Немає коментарів:

Дописати коментар