понеділок, 4 лютого 2013 р.

Небезпечні зміни до Інструкції про службові відрядження у межах України та за кордон


Вівторок, 04 грудня 2012, 10:30

Небезпечна зміна: дата на транспортному квитку (прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження.
Перевіряльники можуть вимагати, щоб ця зміна поширювалася й на ІНШИХ суб’єктів господарювання (не лише на бюджетників).
Ще раз нагадаємо: наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012 р. №807 внесено зміни до Інструкції про службові відрядження у межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 р. №59.
Одразу зазначимо, що Інструкція про службові відрядження у межах України та за кордон стосується працівників ЛИШЕ бюджетних установ та тих, які повністю або частково фінансуються за бюджетні кошти.
Як зазначено у п. 1 розділу I названої Інструкції, службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника органу державної влади, підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримується (фінансується) за бюджетні кошти, на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв'язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства).
Деякі експерти вважають, що Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон стосується підприємств (установ, організацій) УСІХ форм власності.
Але це не так. Підтверджує це лист Міністерства юстиції України від 13.02.2012 р. №54-0-2-12/7.2, у якому Мін’юст доходить висновку, що положення Податкового кодексу України застосовуються до УСІХ суб’єктів господарювання, а положення Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів від 13.03.1998 р. №59, та постанови Кабінету Міністрів від 02.02. 2011 р. №98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів», – ЛИШЕ до підприємств, установ та організацій, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за бюджетні кошти.
Коротко про зміни, внесені до Інструкції про службові відрядження у межах України та за кордон. Важливих серед них три.
1. Згідно з п. 14 розділу І Інструкції за відрядженим працівником зберігається місце роботи (посада) протягом усього часу відрядження, у тому числі й часу перебування в дорозі.
2. Пункт 5 розділу ІІ Інструкції доповнено новим абзацом: якщо працівник, відряджений для участі у переговорах, конференціях, симпозіумах з питань, що стосуються основної діяльності підприємства, за умовами запрошення безоплатно забезпечується харчуванням організаторами таких заходів або якщо вартість харчування включається до рахунків на винаймання житлового приміщення, проїзних документів без визначення конкретної суми, добові витрати відшкодовуються у розмірах, що визначаються у відсотках сум добових витрат для України згідно з додатком 1 до постанови Кабінету Міністрів від 02.02.2011 р. №98, зокрема 80% – при одноразовому, 55% – дворазовому, 35% – триразовому харчуванні.
Знову ж таки, це стосується ЛИШЕ тих, хто фінансується з бюджету. Для РЕШТИ підприємств, установ та організацій має бути затверджене наказом керівника Положення про відрядження, у якому слід чітко встановити правила нарахування добових.
3. Пункт 8 розділу І Інструкції доповнено новим абзацом, згідно з яким дата на транспортному квитку (вибуття транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою вибуття працівника у відрядження згідно з наказом.
Дата на транспортному квитку (прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження.
Небезпечна зміна. Перевіряльники можуть вимагати, щоб ця зміна поширювалася й на ІНШИХ суб’єктів господарювання (не лише бюджетників). Тобто те, що Мінфін колись зазначав у своїх листах, тепер втілено в Інструкції. Наприклад, якщо відрядження починається у понеділок, то тепер працівник не може поїхати туди у п’ятницю чи суботу. Ще раз нагадуємо: наразі це стосується лише бюджетників.

Немає коментарів:

Дописати коментар