вівторок, 5 лютого 2013 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період з 21 по 25 січня 2013 року



  • Для прибутківців
  • Як відобразити в бухобліку авансові внески з податку на прибуток
    Мінфін роз'яснив, що авансові внески з податку на прибуток відображаються за кредитом рахунка 31 "Рахунки в банках" та дебетом аналітичного рахунка з обліку розрахунків з податку на прибуток рахунка 64 "Розрахунки за податками і платежами". Протягом року дебетове сальдо аналітичного рахунка з обліку розрахунків з податку на прибуток відображається на балансі підприємства у статті "Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом".
    Наприкінці року зобов'язання з податку на прибуток підприємством відображається за кредитом аналітичного рахунка з обліку розрахунків з податку на прибуток рахунка 64 "Розрахунки за податками і платежами" і дебетом рахунка 98 "Податок на прибуток". Кредитове сальдо на відповідному аналітичному рахунку підлягає перерахуванню до бюджету.
    Коментар редакції читайте в газеті "Все про бухгалтерський облік" № 10 за 2013 р. на стор. 41.
    Лист Мінфіну від 24.01.13 р. № 31-08410-06-52297
  • Мерщій пишіть заяву до податкової, якщо січневий авансовий внесок з податку на прибуток сплачено ще на "старі" коди
    Платники податку на прибуток, які не пізніше 18.01.13 р. сплатили авансовий внесок із цього податку ще на "старий" код, тепер мусять подати заяву до податкової про перекидання сплачених сум згаданих внесків на "нові" коди Класифікації доходів бюджету, затвердженої наказом Мінфіну України від 14.01.11 р. № 11 (з урахуванням змін, унесених наказом Мінфіну України від 17.01.13 р. № 19).
    При цьому, якщо платник здійснив сплату авансових внесків до 18.01.13 р. (включно), то сума штрафних санкцій, розрахованих за період з 19.01.13 р. по дату зарахування їх на "новий" код, підлягає анулюванню.
    Також зауважено, що якщо платник у строк до 18.01.13 р. включно не сплатив авансових внесків або здійснив оплату не в повній сумі, то за весь період несплати нараховується штрафна санкція і пеня, незалежно від того, була у нього на основному коді переплата з податку на прибуток чи ні.
    Коментар редакції читайте в газеті "Все про бухгалтерський облік" № 10 за 2013 р. на стор. 14.
    Лист ДПС у Сумській обл. від 22.01.13 р. № 596/7/15-105

    ДЛЯ ПДВшників
  • Всі форми декларацій з ПДВ Мінфін об'єднав в одну
    Мінфін затвердив уніфіковану форму податкової декларації з ПДВ.
    У новій редакції затверджено:
    — податкову декларацію з ПДВ;
    — уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
    — розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України
    Унесено зміни до Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.
    Відповідно, скасовуються:
    — податкова декларація з ПДВ (скорочена);
    — податкова декларація з ПДВ (спеціальна);
    — податкова декларація з ПДВ (переробного підприємства);
    — уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (щодо діяльності відповідно до статті 209 розділу V Кодексу);
    — уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (щодо діяльності відповідно до пункту 209.18 статті 209 розділу V Кодексу);
    — уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (щодо діяльності відповідно до пункту 1 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу).
    Наказ готується до опублікування в № 7 від 05.02.13 р. "Податкового вісника України" www.ovu.com.ua .
    Наказ Мінфіну України від 17.12.12 р. № 1342. Набирає чинності з дня опублікування

    ДЛЯ СПД
  • Порядок подання звітності єдинниками ІІ-ої групи
    ДПСУ нагадала, що з 2013 року для фізосіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування (ІІ група), замість квартального звітного періоду запроваджено річний. Проте за 4 квартал 2012 року податкову декларацію їм потрібно ще подати не пізніше 11 лютого 2013 року.
    Сайт ДПСУ www.sts.gov.ua
  • Кошти, унесені на власний рахунок, не є доходом єдинника
    Державна податкова служба України нагадала, що фізособа-підприємець, яка працює на єдиному податку, може вносити на власний банківський рахунок, відкритий для провадження підприємницької діяльності, готівку, отриману за реалізацію товарів (робіт, послуг). При цьому такі кошти повторно не включають до складу доходу єдинника.
    Також податківці наголосили, що сума коштів, внесена на власний банківський рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображену у Книзі обліку доходів або у Книзі обліку доходів і витрат (для платників ПДВ) за відповідний період. Більше про поповнення рахунку, повернення позики та депозиту у платника єдиного податку читайте в газеті "Все про бухгалтерський облік" № 5 за 2013 р., стор. 32.
    За інформацією сайта ДПСУ www.sts.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/82815.html

    До відома
  • Податкова знижка на навчання
    У ДПСУ нагадали, що в разі сплати в 2012 році за своє навчання (середньо-професійне або вищу освіту) або навчання члена своєї сім'ї І-го ступеня споріднення особа має право на податкову знижку. Тобто можна повернути з бюджету частину коштів, витрачених на навчання. Для цього необхідно до 31.12.13 р. подати до ДПІ за місцем проживання річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Факт оплати має бути підтверджено відповідними документами. Ними можуть бути квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери. Причому до ДПІ подають копії відповідних документів.
    Якщо до кінця 2013 року особа не скористалася правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2012 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.
    За інформацією сайта ДПСУ www.sts.gov.ua
  • Виклик до суду через пресу
    Уряд затвердив перелік друкованих засобів масової інформації загальнодержавної та місцевої сфери розповсюдження, в яких у 2013 році розміщують оголошення про виклик до суду осіб, місце фактичного проживання котрих невідоме.
    Розпорядження КМУ від 26.12.12 р. № 1065-р. Чинне
  • Медичний огляд знову повернувся до навчальних закладів
    Внесено зміни до Порядку здійснення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Викладено в новій редакції норму, згідно з якою медогляди учнів загальноосвітніх навчальних закладів повинні були проводитися в присутності батьків або осіб, що їх заміняють, у лікувально-профілактичних закладах. Тепер усі учні проходитимуть огляд у загальноосвітніх навчальних закладах у встановленому законодавством порядку.
    Постанова КМУ від 14.01.13 р. № 25. Чинна
  • Із 21 січня 2013 року — нові рахунки для зарахування платежів до державного та місцевого бюджетів
    Інформацію про реквізити зазначених рахунків платникам податків необхідно одержати в органах ДПС за місцем перебування на обліку або на сайті ДПСУ у розділі "Бюджетні рахунки" (www.sts.gov.ua/byudjetni-rahunki).
    За матеріалами офіційного сайта ДПС України
  • Затверджено показник середньої зарплати за листопад 2012 р.
    Середню зарплату (доход) у середньому на одну застраховану особу, що використовуватимуть при визначенні коефіцієнта зарплати за листопад 2012 року при призназначенні пенсій, установлено в сумі 2818 грн 68 коп. (у жовтні така середня зарплата становила 2791 грн 19 коп.).
    За інформацією сайта ПФУ www.pfu.gov.ua
  • Нова форма Звіту про наявність і рух основних засобів
    Починаючи зі звіту за 2012 рік, юридичні особи-підприємці повинні подавати звітність про основні засоби за новою формою № 11-ОЗ (річна) "Звіт про наявність і рух основних засобів, амортизації".
    Подавати Звіт до органів Держстату за місцезнаходженням потрібно не пізніше 9 лютого 2013 року.
    Наказ Держстату України від 11.12.12 р. № 514

Немає коментарів:

Дописати коментар