вівторок, 5 лютого 2013 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період з 14 по 18 січня 2013 року



  • До відома
  • Нові строки та форми подання звітності до ПФУ
    Внесено зміни до постанови правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-2 і до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого цією постановою.
    Зокрема, у новій редакції викладено додатки до Порядку, окрім додатку 3. Також зазначено, що щомісячні звіти за формою № Д4 зі звіту за січень 2013 року необхідно подавати з урахуванням норм постанови правління ПФУ від 10.12.12 р. № 24-1.
    Змінено строки подання форми № Д5:
    — фізособи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до органів ПФУ звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом;
    — самозайняті особи самі за себе формують та подають до органів ПФУ звіт один раз на рік до 1 травня року, що настає за звітним періодом.
    Відтепер у документі прямо зазначено, що якщо юрособи не використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт подавати не потрібно. Фізосіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, звільнено від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу.
    Також продовжено строк подання форми № Д7, яку подають роботодавці у разі настання нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання застрахованої особи. Він становить 5 робочих днів, а відлік 5-денного строку починають після дати складення акта про настання нещасного випадку, пов'язаного з виробництвом, або з дати складення акта розслідування професійного захворювання.
    Коментар редакції читайте в газеті "Все про бухгалтерський облік" у № 4 за 2013 р. на стор. 8.
    Постанова правління ПФУ від 10.12.12 р. № 24-1. Чинна
  • Податкова про податок на нерухомість
    Державна податкова служба України нагадала, що до 01.02.13 р. юрособи, які є власниками житлової нерухомості, мають самостійно розрахувати розмір податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, станом на 01.01.13 р., та подати відповідну декларацію до органів ДПС за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості (ст. 265 Податкового кодексу України).
    У названій декларації суму податку за рік розподіляють за кварталами рівними частинами.
    Сайт ДПСУ sts.gov.ua
    Коментар редакції читайте в газеті "Все про бухгалтерський облік" у № 7 за 2013 рік.
  • Затверджено Довідник № 64 податкових пільг станом на 01.01.13 р.
    Довідник застосовується при заповненні Звіту про суми податкових пільг (додаток до Порядку обліку сум податків і зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з одержанням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233).
    Лист ДПСУ від 29.12.12 р.
  • Індексація грошової оцінки земель
    Фахівці Держземагентства повідомили, що нормативну грошову оцінку земель станом на 01.01.13 р. за 2012 рік необхідно індексувати на коефіцієнт індексації, який становить 1,0.
    Лист Держземагенства України від 10.01.13 р. № 326/22/7-13
  • Затверджено Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2013 рік
    Цей документ містить перелік форм статспостережень, за кожною з яких розкрито інформацію про індекс форми, періодичність її подання. Також зазначено, хто, кому й у які строки повинен подавати ту чи іншу статзвітність у 2013 році. Електронна версія документа доступна на веб-сторінці Держстату України за адресою: www.ukrstat.gov.ua.
    Наказ Держстату України від 28.12.12 р. № 547. Чинний
  • Затверджено Порядок стажування студентів
    Студенти-стажисти, у разі виконання професійних робіт, отримуватимуть заробітну плату, а саме стажування обмежено 6-ма місяцями. Ці та інші норми містить "Порядок укладання договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях і Типової форми договору на стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях", затверджений сьогодні на засіданні Уряду.
    "Порядок" надає студентам можливість ще під час навчання здобути досвід професійної роботи, зафіксувати це в трудовій книжці, що сприятиме їх працевлаштуванню та закріпленню на робочому місці. Роботодавці матимуть можливість підготувати кадровий резерв належного рівня професійної кваліфікації.
    Стажування, згідно з "Порядком", проводитиметься у вільний від навчання час і обмежується періодом до 6 місяців. У разі виконання стажистом професійних робіт виплачуватиметься заробітна плата. Про проходження стажування роботодавець повинен вносити запис до трудової книжки.
    По материалам официального сайта Минтруда mlsp.kmu.gov.ua
    Коментар редакції читайте в одному з найближчих номерів газети "Все про бухгалтерський облік".
  • Мінфін затвердив Порядок складання та форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, який подається до закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку завершує таке відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок податкового агента платника податку, що надав кошти під звіт.
    Наказ Мінфіну від 05.12.12 р. № 1276. Набирає чинності з дня опублікування

    Для платників екоподатку
  • ДПСУ роз'яснила особливості адміністрування екологічного податку в 2013 році
    Зокрема, з 01.01.13 р. ставку екоподатку збільшено в середньому на 7,9% (ст.ст. 243—248 Податкового кодексу України). При цьому податкові зобов'язання з екоподатку, що виникли з 01.01.13 р. до 31.12.13 р. включно, становитимуть 75% (у 2012 р. — 50%) від ставок податку за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та водні об'єкти, а також податків за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях та за утворення і зберігання радіоактивних відходів (ст.ст. 243—246 ПКУ).
    Крім того, усунуто подвійне оподаткування екоподатком розміщення суб'єктами господарювання відходів на спеціально відведених місцях чи об'єктах, що розташовані на їх власних територіях. Тому при тимчасовому зберіганні відходів СГ не сплачуватимуть екоподаток у разі наявності договору на видалення та утилізацію відходів з комунальним підприємством та передачі відходів у встановлені договором терміни на утилізацію та захоронення (пп. 14.1.223 ПКУ).
    Лист ДПСУ від 27.12.12 р. № 12699/0/71-12/15-2117

    Для закладів охорони здоров'я
  • У новій редакції виклдено Порядок державної акредитації закладу охорони здоров'я
    Документом передбачено, що акредитації підлягають усі заклади охорони здоров'я незалежно від форми власності. Першу акредитацію закладу проводять через два роки від початку провадження діяльності, наступні — кожні три роки. Для проходження акредитації заклад подає заяву про проведення акредитації та визначені Порядком документи.
    Зверніть увагу: акредитацію фармацевтичних (аптечних) закладів здійснюватимуть на добровільних засадах за поданою ними заявою до 15.01.14 р.
    Постанова КМУ від 17.12.12 р. № 1216. Чинна

Немає коментарів:

Дописати коментар