субота, 11 січня 2020 р.

Як надавати відпустки без збереження зарплати певним категоріям працівників або за певних обставин


Ірина Житкова керівник групи експертів MCFR

Стаття 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 №504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) визначає види відпусток без збереження зарплати, які роботодавець надає працівникам:

- щороку — для певних категорій працівників;


Роботодавець не може відмовити в таких відпустках, на відміну від відпустки без збереження зарплати, яку надають за згодою сторін трудового договору (ст. 26 Закону про відпустки).
Оформлення


Працівник подає роботодавцю заяву незалежно від виду відпустки. Щоб отримати відпустку, яку за бажанням працівника надають обов’язково, працівник подає документ, що підтверджує право на відпустку.

На підставі заяви роботодавець видає наказ про надання відпустки за типовою формою П-3 або в довільній формі. У наказі зазначають підставу надання відпустки та її тривалість.

Підписаний директором наказ зареєструйте в Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання. Ознайомте працівника із наказом під підпис.

Відпустку позначте в табелі обліку використання робочого часу буквеним або цифровим кодом відповідно до Переліку умовних позначень для обліку використання робочого часу (типова форма П-5 «Табель облік використання робочого часу», затверджена наказом Держстату від 05.12.2008 № 489).

Внесіть відомості про надання відпустки до особової картки П-2.
Ситуація: чи правомірно видавати наказ про відпустку без збереження зарплати в день її початку
Ситуація: чи можна в одному році надати кілька відпусток без збереження зарплати
Ситуація: чи можна відпустки без збереження зарплати ділити на частини
Ситуація: чи продовжують відпустки без збереження зарплати на святкові й неробочі дні
Види

Відпустка без збереження зарплати працівнику, дружина якого перебуває в післяпологовій відпустці


Чоловік, дружина якого перебуває в післяпологовій відпустці, має право на відпустку тривалістю 14 к. д. (п. 2 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Роботодавець не має права відмовити працівнику і не надати відпустку.

Оплачувану відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами надають жінкам на підставі медичного висновку тривалістю:
до пологів — 70 к. д.;
після пологів — 56 к. д. (70 к. д. — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів).

З урахуванням норми статті 17 Закону про відпустки частина відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що припадає на період після народження дитини, — післяпологова.

Чоловік, дружина якого перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, має право на відпустку з наступного дня після народження дитини (ч. 5 ст. 241-1 КЗпП) і до дати закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами дружини.

Для підтвердження права на відпустку, працівник надає роботодавцю:
заяву про відпустку;
свідоцтво про шлюб;
довідку з пологового будинку про народження дитини (або свідоцтво про народження дитини);
довідку з місця роботи (навчання) дружини, що вона перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами (із зазначенням дати закінчення відпустки) або засвідчену копію листка непрацездатності.

На підставі наданих документів працівник кадрової служби готує наказ про надання відпустки.


Внесіть відомості про надання відпустки до особової картки П-2.

Відпустки без збереження зарплати для догляду за дитиною1


Якщо після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку дитина потребує домашнього догляду, за бажанням працівника роботодавець надає відпустку тривалістю:
визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною 6-річного віку;
не більш як до досягнення дитиною 16-річного віку — якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) або дитина, якій не встановили інвалідність, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня;
не більш як до досягнення дитиною 18-річного віку — якщо встановлено категорію «дитина з інвалідністю підгрупи А» або дитина, якій не встановили інвалідність, отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа та паліативної допомоги (п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

► Відпустка без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку2


Щоб отримати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку (далі — відпустка до 6 років) працівник подає роботодавцю заяву і медичну довідку. Форму первинної облікової документації № 080-1/о «Довідка про потребу дитини (дитини-інваліда) у домашньому догляді» затверджено наказом МОЗ від 11.06.2012 № 430 (далі — Наказ № 430). Довідку видають заклади охорони здоров’я будь-якої форми власності на підставі рішення лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) (п. 4 Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 080-1/о «Довідка про потребу дитини (дитини-інваліда) у домашньому догляді», затвердженої Наказом № 430).

Відпустку до 6 років надають з дати, яку працівник зазначив у заяві. Строк відпустки обмежується терміном (періодом), визначеним медичною довідкою. Строк дії довідки встановлюють індивідуально з урахуванням захворювання, його перебігу, ефективності протирецидивних та реабілітаційних заходів. Мінімальний строк дії довідки — 6 місяців, максимальний — рік. Відпустку оформлюють наказом.

Якщо дитина надалі потребує домашнього догляду, видають нову довідку. Роботодавець зобов’язаний продовжити відпустку за заявою працівника.


Відомості про відпустку до 6 років вносять до особової картки П-2.

На час відпустки до 6 років за працівником зберігають місце роботи (посаду) (ч. 3 ст. 2 Закону про відпустки). Роботодавець не має права вивести зі штатного розпису (за штат) посаду, що обіймає працівник, який перебуває у відпустці.
Порада: контролюйте дату закінчення відпустки до 6 років. За кілька тижнів до спливу строку нагадайте працівнику, що він має стати до роботи або принести на роботу новий медичний висновок і заяву про продовження відпустки до 6 років.
Ситуація: чи можна надати відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку родичу дитини
Ситуація: чи можна перервати відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шести років, а потім оформити знову
Ситуація: продовжити чи надати повторно відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, якщо працівниця надала новий медичний висновок
Ситуація: чи можна надати відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною, якій виповнилося три роки, без медичного висновку
Ситуація: чи враховувати період відпустки без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку до стажу для щорічної відпустки
Ситуація: чи подавати родичу для оформлення відпустки без збереження зарплати для догляду за дитиною до шести років довідку з місця роботи матері
Ситуація: чи мають право сумісники на відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку
Ситуація: чи має право працівниця, яка мешкає за кордоном, на відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку
Ситуація: чи має батько право на відпустку без збереження зарплати до шести років для догляду за старшою дитиною, якщо дружина — у відпустці для догляду за дитиною до трьох років із молодшою
Ситуація: чи може неплатоспроможне підприємство відмовити жінці у відпустці без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку
Ситуація: чи переривати відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шести років, якщо працівниця завагітніла

► Відпустка без збереження зарплати для догляду за важкохворою дитиною1


Із 01.01.2019 законодавство гарантує батькам важкохворої дитини, якій не встановили інвалідність, відпустку без збереження зарплати.

Зміни до пункту 3 частини 1 статті 25 Закону про відпустки вніс Закон України від 03.07.2018 № 2476-VIII. Перелік відпусток без збереження зарплати доповнили новими підставами:
дитина, якій не встановили інвалідність, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, — не більш як до досягнення дитиною 16-річного віку;
дитина, якій не встановили інвалідність, отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа та паліативної допомоги — до досягнення дитиною 18-річного віку.

КМУ постановою від 27.12.2018 № 1162 затвердив Перелік тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право працівнику на відпустку без збереження зарплати на дитину, якій не встановили інвалідність. З-поміж них:
тяжкі перинатальні ураження нервової системи;
тяжкі вроджені вади розвитку;
рідкісні орфанні захворювання;
онкологічні, онкогематологічні захворювання;
дитячий церебральний параліч;
тяжкі психічні розлади;
цукровий діабет типу I (інсулінозалежний);
гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня;
тяжка травма;
стани, що потребують трансплантації органа;
стани, що потребують паліативної допомоги.

Щоб отримати відпустку для догляду за важкохворою дитиною, якій не встановили інвалідність (далі — відпустка на важкохвору дитину), працівник подає заяву і довідку про захворювання дитини. Роботодавець зобов’язаний надати відпустку і видати наказ.


Відпустку на важкохвору дитину надають за такими ж правилами, як і відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку. Працівниця має право неодноразово переривати відпустку на важкохвору дитину, й оформлювати її знову, допоки дитині виповниться 16 (18) років.

Таку відпустку може оформити батько, баба, дід чи інший родич, який фактично доглядає за дитиною, особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батько-вихователь.

Період відпустки на важкохвору дитину не входить до стажу, що дає право на щорічні (основну й додаткову) відпустки (п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).
Ситуація: чи можна звільнити у зв’язку із закінченням строкового договору жінку під час відпустки без збереження зарплати для догляду за важкохворою дитиною до 18 років

► Відпустка без збереження зарплати для догляду за дитиною з інвалідністю1
Ситуація: чи надавати відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною з інвалідністю без медичної довідки ЛКК
Ситуація: чи передбачено доплати за догляд за дитиною з інвалідністю

Відпустка без збереження зарплати у зв’язку з одруженням


Працівники мають право на відпустку без збереження зарплати у зв’язку з одруженням (далі — відпустка). ЇЇ тривалість — до 10 календарних днів (п. 8 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Роботодавець обов’язково надає цю відпустку за бажанням працівника.

Як правило, реєстрацію шлюбу призначають на суботу і неділю. Утім, законодавство не визначає строки надання відпустки. Відпустка може охоплювати певний проміжок часу як перед визначеною датою укладання шлюбу, так і після неї — безпосередньо передувати дню реєстрації шлюбу, слідувати за ним, або дата реєстрації шлюбу може припадати на будь-який день відпустки.
Приклад: 

Відпустку оформлюють наказом. Підстава — заява працівника та довідка органу, що реєструватиме шлюб із зазначенням дати церемонії. У заяві працівник має вказати бажану дату початку відпустки та її тривалість, що може становити й менше передбачених законодавством 10 днів.

Відпустка без збереження зарплати для догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який потребує стороннього догляду


За бажанням працівника роботодавець має оформити відпустку без збереження зарплати для догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду. Максимальна тривалість відпустки — 30 календарних днів (п. 10 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки).

Працівник має надати роботодавцю заяву і медичний висновок, щоб оформити відпустку без збереження зарплати для догляду за хворим членом сім’ї. Роботодавець затверджує відпустку наказом.

Форму висновку лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування законодавство не унормовує. Тож ЛКК медичного закладу може видати медичний висновок аналогічний до форми, затвердженої наказом МОЗ від 31.07.2013 № 667, або в довільній формі. Для роботодавця головне, щоб медвисновок містив:
ПІБ хворого;
ПІБ особи, яка постійно доглядає за хворим;
строк дії висновку.

Закон про відпустки обмежує разову тривалість відпустки, але не обмежує кількість таких відпусток упродовж року. Умова — строк кожної відпустки на підставі медвисновку не повинен перевищувати 30-ти днів.
Ситуація: чи можна надати відпустку без збереження зарплати для догляду за хворою свекрухою

Відпустка без збереження зарплати ветерану праці



Відпустку без збереження зарплати працівнику надають обов’язково, якщо він попросить. Строк відпустки — до двох тижнів на рік (п. 6 ст. 7 Закону № 3721, п. 15 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

Працівник звертається до роботодавця із заявою, щоб оформити відпустку. Роботодавець має видати наказ про відпустку. Підстава — заява та посвідчення ветерана праці, копію якого зберігають в особовій справі працівника.
Увага: статус ветерана праці підтверджує посвідчення, на підставі якого надають пільги (п. 2 Положення про порядок видачі посвідчення і нагрудного знака «Ветеран праці», затвердженого постановою КМУ від 29.07.1994 № 521; далі — Положення).

Ветеран праці має подати посвідчення, а не нагрудний знак, щоб отримати відпустку.

Див. також
Зразки
Довідники

Немає коментарів:

Дописати коментар