середу, 10 серпня 2016 р.

Виправлення помилок у податковій звітності з ПДВ


    
   Які рядки в уточнюючому розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок потрібно заповнювати – усі, чи тільки ті, якими виправляються помилки, допущені у раніше поданій декларації?
  
    В уточнюючому розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі – уточнюючий розрахунок) відображаються всі заповнені рядки податкової декларації (далі – декларація), що уточнюється.
  
    В графу 4 уточнюючого розрахунку переносяться показники декларації; у графі 5 відображаються всі показники декларації з урахуванням виправлених помилок; в графі 6 відображається абсолютне значення помилки по всіх заповнених в уточнюючому розрахунку рядках з відповідним знаком (+/-), у разі якщо абсолютне значення дорівнює нулю, то відповідний рядок не заповнюється.
  
   Яким чином виправити помилки, що допущені при заповненні уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ?
   

    Виправлення помилок, що допущені при заповненні уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість, здійснюється виключно шляхом подання нового уточнюючого розрахунку з урахуванням показників попереднього уточнюючого розрахунку.
  
   Яким чином заповнюється уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, допущених у періодах до 01.01.2016, які виявлені після 01.02.2016?
  
    З метою забезпечення реалізації права платників податків на самостійне виправлення помилок, наданого ст. 50 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), починаючи з 23.02.2016 року уточнення (коригування) податкових декларацій з податку на додану вартість, в частині внесення змін до складу податкових зобов’язань та податкового кредиту здійснюється шляхом подання уточнюючого розрахунку за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 «Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.
   
   Враховуючи, що нова форма податкової декларації містить номери і назви рядків, відмінні від форми декларації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 № 966 (далі – Наказ № 966), для коригування даних, наведених у декларації, форма якої затверджена Наказом № 966, потрібно вписувати у нову форму показники до найбільш відповідних за змістом нових рядків.
  
   Яким чином виправити помилку, допущену в додатку 3 та/або додатку 4 до податкової декларації з ПДВ (у тому числі у разі самостійно виявленої платником помилки або якщо помилка не вплинула на суму, що підлягає бюджетному відшкодуванню)?
  
   Оскільки додатки до декларації є складовою частиною декларації, а подання уточнюючого розрахунку є одним із способів виправлення платником податку самостійно виявлених помилок у показниках раніше поданої податкової декларації з ПДВ (далі – декларація), то виправлення помилок, що виникли при заповненні додатку 3 до декларації «Розрахунку суми бюджетного відшкодування (Д3)» (далі – додаток 3) та додатку 4 до декларації «Заяви про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість платника податку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету (Д4)» (далі – додаток 4), здійснюється шляхом подання уточнюючого розрахунку разом з додатком 3 та/або з додатком 4 з відміткою «уточнюючий».
   
   Незалежно від того вплинула чи ні така помилка на вартісні показники декларації уточнюючі додатки 3 та/або 4 повинні містити уточнені показники, які є правильними.
  
   Як виправити помилку, допущену у додатку 5 до податкової декларації з податку на додану вартість, яка вплинула або не вплинула на числові показники декларації?
  
   Виправлення помилок у записах по контрагентам у додатку 5 до податкової декларації з ПДВ «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)» (далі – Розшифровка) проводиться способом коригування:
  
    Приклад 1. Для виправлення запису неправильно вказаного індивідуального податкового номеру контрагента (далі – ІПН) (покупця або постачальника) в уточнюючій Розшифровці:
  
    1) повторюється помилковий запис ІПН, при цьому вартісні показники вказуються зі знаком «-» (тобто сторнуються);
  
    2) вказується правильний запис за операціями з контрагентом за звітний (податковий) період, за який виправляються помилки повністю (включаючи вартісні показники);
  
    3) підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюється.
  
    Приклад 2. У разі необхідності зменшити/збільшити обсяг постачання та суму ПДВ, задекларованих за операціями з одним контрагентом, та відповідно, збільшити/зменшити їх за операціями з іншим контрагентом, в уточнюючій Розшифровці:
  
    1) відображаються суми уточнення у розрізі контрагентів (зі знаком «+» відображаються не в повній мірі задекларовані суми за операціями з контрагентом, зі знаком «-» – зайво задекларовані суми за операціями з контрагентом);
  
    2) підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюється.
  
    Приклад 3. У разі необхідності зменшити обсяг постачання та суму ПДВ в рядку «Інші» в розрізі умовних ІПН та доповнити, у зв’язку з цим, Розшифровку новим записом для платника податку – покупця в уточнюючій Розшифровці:
  
    1) операції з платником податку - покупцем за звітний період записуються повністю (включаючи вартісні показники);
  
    2) в рядку «Інші» в розрізі умовних ІПН обсяг постачання та сума ПДВ зменшується, сума уточнення зазначається зі знаком «-» (сторнується);
  
    3) підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюється.
  
    Приклад 4. У разі необхідності скоригувати обсяг постачання та суму ПДВ в рядку «Інші» в розрізі умовних ІПН та доповнити не в повній мірі відображені (зайво вказані) суми за операціями для платника податку - покупця в уточнюючій Розшифровці:
  
    1) зазначається сума уточнення збільшення або зменшення обсягу постачання та суми ПДВ за операціями з платником податку - покупцем зі знаком «+» або «-»;
  
    2) в рядку «Інші» в розрізі умовних ІПН обсяг постачання та сума ПДВ уточнюється (збільшується або зменшується) зі знаком «+» або «-»;
  
    3) підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюється.
  
    Виправлення помилок, допущених у Розшифровках, які потребують уточнень показників у складі податкової декларації з ПДВ за будь-який наступний період, проводиться шляхом подання Уточнюючого розрахунку, до якого додається уточнююча Розшифровка у розрізі контрагентів. При цьому вартісні показники як Розшифровки, так і Уточнюючого розрахунку відображаються на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком.
  
   Протягом якого терміну платник податку має право подати уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ та виправити у розділі II додатку 5 до податкової декларації з ПДВ невірно вказаний індивідуальний податковий номер постачальника товарів/послуг, якщо з дати складання податкової накладної минуло 365 календарних днів?
  
    Якщо в розд. ІІ додатка 5 до податкової декларації з ПДВ платник податку невірно зазначив індивідуальний податковий номер постачальника товарів/послуг на підставі отриманої податкової накладної, зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних, то він має право скласти уточнюючий розрахунок до такої декларації з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Податкового кодексу України, та виправити зазначену помилку.
  
   Яким чином виправити помилку допущену у додатку 6 «Довідка (Д6)» до податкової декларації з ПДВ, яка вплинула/не вплинула на числові показники податкової декларації з ПДВ?
  
    Виправлення помилок у додатку 6 «Довідка (Д6)» (далі – додаток 6) до податкової декларації з ПДВ (далі – декларація) проводиться шляхом подання уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, до якого додається додаток 6 до декларації з відміткою «уточнюючий».
  
    У додатку 6 помилки виправляються методом «сторно», а саме одним рядком помилковий запис вказується зі знаком «-» та вказується правильний запис.
   
   Якщо помилка вплинула на числові показники декларації, при заповненні уточнюючого розрахунку у графі 4 відображаються всі заповнені показники декларації, яка уточнюється, у графі 5 – всі показники декларації з урахуванням виправлених помилок, в графі 6 відображається сума помилки (абсолютне значення) з відповідним знаком (+/-).
   
    У разі якщо абсолютне значення дорівнює нулю, то така графа відповідного рядка не заповнюється.
  
   Який порядок виправлення помилок у додатку 9 «Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг» до податкової декларації з ПДВ «0121»/«0122»/«0123»/«0130»?
  
   Згідно із п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) та п. 1 розд. IV Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289 (далі - Порядок № 21), у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податку самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою, встановленою на дату подання уточнюючого розрахунку.
  
    Згідно з п. 8 розд. VІ Порядку № 21 у разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути додані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.
  
    Виправлення помилок у додатку 9 «Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг (ДС9)» до декларації (далі – Додаток 9), який подано у складі декларації «0121»/«0122»/«0123»/«0130», у зв’язку з невірно перенесеними показниками з податкової декларації, проводиться шляхом подання уточнюючого розрахунку, до якого додається додаток 9 з уточненими показниками.
  
    При цьому в уточнюючому розрахунку до графи 4 переносяться показники декларації до якої уточнюється додаток 9, до графи 5 – відповідні показники декларації з урахуванням виправлених помилок (в даному випадку вони відповідають показникам графи 4), а графа 6 не заповнюється.
  
    У випадку виявлення помилки в додатку 9 до кінця граничного терміну подання декларації за звітний період, в додатку 9 проставляється позначка в графі 012 «Звітний новий», якщо після настання граничного терміну – в графі 013 «Уточнюючий».
 
По материалам: Категорія 101.23 ЗІР
 

Немає коментарів:

Дописати коментар