понеділок, 17 вересня 2018 р.

Коли подавати повідомлення? Чи повідомляти ДФС про сумісників? Яка відповідальність за неподання повідомлення?

Коли подавати повідомлення? Чи повідомляти ДФС про сумісників? Яка відповідальність за неподання повідомлення?
 Управління Держпраці у Кіровоградській області нагадало, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ (ч. 3 ст. 24 КЗпП). Дата наказу (розпорядження) про прийняття працівника на роботу та дата початку роботи працівника відрізняються (колонки 8 і 9 додатка до постанови КМУ «Про порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 № 413).        Аналогічна позиція у Мінсоцполітики (лист від 10.08.2015 № 1038/13/84-15). Тобто до початку роботи працівника інформація про його зарахування має бути подана до ДФС або її територіальних органів і дата наказу про прийняття працівника на роботу та дата початку роботи працівника не співпадають.
Повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу є частиною укладання трудового договору, яке складається із виданого наказу та повідомлення ДФС та її територіальних органів (лист Держпраці від 03.08.2015 № 1364/24/21/01/2298-15). 

Сумісництво — виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом (Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затверджене наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну від 28.06.1993 № 43). 
На осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуть тільки за місцем основної роботи (Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58). Роботу за сумісництвом в трудовій книжці зазначають окремим порядком. Запис про роботу за сумісництвом вносять до трудової книжки за бажанням працівника власником або уповноваженим ним органом. 
Оскільки повідомлення ДФС є частиною укладання трудового договору, ДФС повідомляють про прийняття працівника до початку укладання трудового договору, як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. При укладанні трудового договору за сумісництвом у повідомленні зазначають «без трудової книжки». 
Укладення договорів цивільно-правового характеру не регулює КЗпП. Тому ДФС у цьому випадку не повідомляють. Мінсоцполітики (лист від 19.08.2015 № 1069/13/84-15) зауважує, що у випадку фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (ст. 265 КЗпП). 
Більше про повідомлення ДФС – у системі «Expertus: Кадри». За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

Будь-яке використання матеріалів можливе лише за наявності гіперпосилання.

Немає коментарів:

Дописати коментар